Budesonide: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana budesonide berfungsi

Sebagai glucocorticoid, bahan aktif budesonide mempunyai kesan anti-alergi, anti-radang dan menindas pada sistem imun (immunosupresif). Ia berkaitan dengan hormon stres badan sendiri, kortisol, yang juga dipanggil kortison (tetapi "kortison" sebenarnya bermaksud bentuk hormon yang tidak aktif).

Bahan aktif budesonide direka untuk dinyahaktifkan sebaik sahaja ia memasuki aliran darah. Ini memastikan kesan sampingan budesonide pada tahap minimum.

Walau bagaimanapun, ini juga bermakna bahawa bahan aktif tidak boleh sampai ke tapak tindakan melalui aliran darah. Oleh itu, ia mesti sentiasa digunakan secara tempatan, contohnya sebagai semburan/titisan hidung budesonide, sebagai penyedutan, dalam bentuk kapsul bersalut enterik atau sebagai butiran atau buih rektum (yang terakhir bertindak secara tempatan di dalam usus).

Sebaik sahaja budesonide memasuki aliran darah, ia dimetabolismekan dalam hati kepada produk degradasi dengan aktiviti glukokortikoid yang rendah. Selepas tiga hingga empat jam, kira-kira separuh daripada bahan aktif dikumuhkan dalam najis ("separuh hayat").

Bilakah budesonide digunakan?

Bahan aktif budesonide digunakan untuk:

  • asma bronkial
  • penyakit paru obstruktif kronik (COPD)
  • rinitis alergik (cth demam hay)
  • eosinophilic esophagitis (penyakit keradangan kronik esofagus)

Tempoh penggunaan biasanya beberapa minggu, tetapi mungkin lebih pendek atau lebih lama dalam kes individu.

Bagaimana budesonide digunakan

Selepas terhidu, anda harus sentiasa makan atau minum sesuatu untuk mengelakkan kesan sampingan budesonide dalam mulut dan tekak (cth jangkitan kulat).

Terdapat juga persediaan gabungan untuk pesakit asma yang mengandungi budesonide dan beta-simpatomimetik bertindak panjang (cth formoterol). Ini juga melegakan simptom asma dengan meluaskan bronkus dan dengan itu membantu meningkatkan pertukaran gas dalam paru-paru ("pelega").

Dalam penyakit usus radang kronik, budesonide sering digunakan dalam bentuk kapsul atau butiran bersalut enterik. Tahan gastrousus kerana asid perut akan mengurai budesonide.

Terutama jika bahagian kolon yang menurun dipengaruhi oleh keradangan, buih rektum atau penggantungan rektum dengan budesonide juga sesuai. Ini biasanya digunakan sekali sehari selama beberapa minggu.

Apakah kesan sampingan budesonide?

Kesan sampingan budesonide bergantung sebahagiannya pada cara ia digunakan.

Dengan penyedutan dan semburan hidung, kesan sampingan seperti jangkitan kulat dalam mulut/tekak, serak, batuk, hidung berdarah, dan kerengsaan membran mukus tekak dan mulut kerap berlaku (iaitu, dalam satu daripada sepuluh hingga satu daripada seratus orang. dirawat).

Kesan sampingan tablet cair sepadan terutamanya dengan kesan penyedutan. Dalam sesetengah kes, kesan sampingan juga berlaku yang tipikal dalam bentuk dos budesonide untuk digunakan dalam usus.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil budesonide?

Jika ditunjukkan, tiada kontraindikasi. Berhati-hati dinasihatkan sekiranya hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain dalam penyediaan masing-masing.

Interaksi

Ini termasuk, sebagai contoh, agen antikulat ketoconazole dan itraconazole, cyclosporin perencat imun (untuk penyakit autoimun dan selepas pemindahan), ethinylestradiol dan estrogen lain (hormon seks wanita), dan rifampicin antibiotik. Sekiranya doktor mengetahui tentang pengambilan ubat-ubatan tersebut, dia boleh menyesuaikan dos budesonide dengan sewajarnya.

Sekatan umur

Produk ubat di pasaran yang mengandungi budesonide diluluskan untuk kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas (semburan hidung dan penyedut) dan orang dewasa berumur 18 tahun ke atas (untuk penyakit radang usus dan esofagitis eosinofilik).

Penyelesaian untuk nebulization diluluskan dari umur 6 bulan.

Mengandung dan menyusukan anak

Budesonide juga boleh digunakan semasa menyusu. Tiada laporan tentang kesan sampingan pada bayi yang disusui.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi budesonide

Sebarang ubat yang mengandungi bahan aktif budesonide memerlukan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland.

Tidak semua bentuk dos dari Jerman juga boleh didapati di Austria atau Switzerland. Ini terpakai khususnya pada buih rektum dan semburan hidung yang mengandungi budesonide.

Sejak bila budesonide diketahui?

Ini juga membuka kemungkinan untuk mengubah suai struktur bahan aktif untuk mengubah dan memperbaiki sifatnya. Dalam kes bahan aktif budesonide, "titik pecah yang telah ditetapkan" sengaja ditambah, yang memberi laluan sebaik sahaja bahan aktif meninggalkan tapak tindakan.