Mata Membonjol (Exophthalmos): Punca, Diagnosis

Mata membonjol: Penerangan

Penonjolan mata - lebih dikenali sebagai "mata googly" - dipanggil exophthalmos atau protrusio bulbi (benjolan bola mata) oleh pakar perubatan.

Biasanya terdapat ruang yang cukup dalam soket mata tengkorak, orbit, untuk menampung bola mata bersama-sama dengan otot, saraf dan lapisan lemak. Walau bagaimanapun, rongga tulang tidak membenarkan peningkatan lagi dalam saiz. Oleh itu, jika tisu sedia ada membengkak akibat keradangan atau penyakit, bola mata hanya boleh bergerak ke luar.

Ini bukan sahaja mempunyai akibat estetik - kebanyakan masa aduan serius lain berpunca daripada "mata buggy":

 • Oleh kerana penutupan kelopak mata yang tidak sempurna, mata (terutamanya kornea) menjadi kering (xerophthalmia).
 • Keradangan mata dan air mata kornea adalah perkara biasa.
 • Gangguan penglihatan dalam bentuk penglihatan berganda (diplopia) mungkin disebabkan oleh ubah bentuk bola mata, regangan otot mata, atau kerosakan pada saraf optik.

"Mata goggle" boleh berlaku secara unilateral atau dua hala, bergantung kepada puncanya. Dalam penyakit sistemik (iaitu, penyakit yang menjejaskan keseluruhan sistem organ atau seluruh badan), kedua-dua bola mata biasanya menonjol. Jika, sebaliknya, hanya satu bahagian yang mempamerkan exophthalmos, ini mungkin tanda tumor, keradangan atau kecederaan.

Mata bengkak: Punca dan kemungkinan penyakit

Orbitopati Endokrin

Orbitopati endokrin (metabolik) juga dipanggil exophthalmos endokrin. Ia adalah keradangan yang disebabkan oleh imunologi kandungan orbit. Gejala termasuk exophthalmos unilateral atau bilateral (unilateral atau bilateral), gangguan dalam motilitas bola mata (dengan melihat imej berganda), dan perubahan kelopak mata ciri.

Dalam kebanyakan kes, orbitopati endokrin berlaku dalam konteks penyakit Graves. Ini adalah penyakit autoimun kelenjar tiroid, yang dikaitkan dengan hipertiroidisme dan berlaku lebih kerap pada wanita berbanding lelaki. Lazim untuk penyakit ini ialah kejadian gabungan tiga gejala (dipanggil "Merseburg Triad"): Mata bengkak, kelenjar tiroid membesar (goiter atau goiter) dan berdebar-debar (takikardia).

Ia masih belum difahami sepenuhnya mengapa mata menjadi membonjol dalam penyakit Graves. Kemungkinan proses autoimun (serangan sistem imun terhadap struktur badan sendiri) membawa kepada keradangan dan pembesaran pad lemak di belakang bola mata dan otot mata.

Juga jarang, orbitopati endokrin berlaku sebagai penyakit bebas.

Keradangan mata

Pelbagai keradangan di kawasan mata juga boleh menjadi punca "mata googly."

 • Orbitaphlegmone: Keradangan bakteria pada orbit ini biasanya disebabkan oleh sinusitis. Ia mesti dirawat secepat mungkin, kerana dalam beberapa jam saraf optik boleh dimusnahkan sepenuhnya. Gejala naphlegmon orbital adalah pergerakan mata yang terhad, sakit teruk, gangguan penglihatan, bengkak mata, exophthalmos, demam dan rasa sakit.
 • Pseudotumor orbitae: Radang bukan bakteria yang tidak diketahui puncanya menjejaskan tisu di orbit dan menyebabkan gejala seperti exophthalmos unilateral, sakit dan gangguan penglihatan.
 • Granulomatosis dengan polangiitis: Penyakit reumatik yang jarang berlaku ini dahulunya dipanggil penyakit Wegener. Ia adalah penyakit vaskular radang kronik yang boleh menjejaskan mata serta organ lain. Ini boleh nyata, antara lain, dengan "mata googly" dan gangguan visual.

Tumor orbital

 • Meningioma (meningioma): Ini adalah tumor otak yang biasanya benigna yang, bergantung pada lokasinya, juga boleh menekan mata dan menyebabkan glaukoma.
 • Cavernoma (hemangioma cavernous): Ini adalah kecacatan vaskular jinak yang boleh, pada dasarnya, berkembang semula dalam mana-mana organ - termasuk soket mata. Pembuluh berdinding nipis kavernoma menimbulkan risiko pendarahan.
 • Neurofibroma: Ini adalah tumor jinak yang timbul daripada sel penyokong tisu saraf periferi (sel Schwann). Ia boleh terbentuk di orbit dan kawasan lain, tetapi paling kerap berlaku pada kulit.
 • Metastasis: Tumor anak perempuan tumor kanser juga boleh berlaku di mata dan kemudian membawa kepada "mata googly."
 • Penyakit Hand-Schüller-Christian: Ini adalah nama lapuk untuk manifestasi histiositosis sel Langerhans - penyakit jarang yang tidak diketahui puncanya di mana terdapat percambahan sel imun tertentu (granulosit). Penyakit ini terutamanya memberi kesan kepada kanak-kanak dan biasanya jinak, tetapi juga boleh menjadi malignan. Gejala klasik adalah "mata goggle", jarang terdapat gangguan visual atau strabismus. Sebagai tambahan kepada exophthalmos, jangkitan telinga kronik sering diperhatikan.

Sebab-sebab lain

 • trauma lain: pukulan ke mata akibat terjatuh atau penumbuk boleh menyebabkan patah tulang orbit dan "mata goggle". Tanda biasa pecah sedemikian ialah "hematoma monokular" ("spectacle hematoma"), di mana satu atau kedua-dua mata dikelilingi oleh lebam bulat. Ini jauh lebih besar daripada "mata hitam" biasa. Gangguan penglihatan juga biasanya berlaku. Orang yang terjejas harus mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin!
 • Pendarahan retrobulbar (Iatrogenik): Semasa pembedahan mata, pesakit biasanya disuntik dengan anestetik tempatan di tepi soket mata. Ini boleh menyebabkan pendarahan di belakang bola mata (pendarahan retrobulbar) dengan pembentukan exophthalmos.

Mata berkabut: bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Penonjolan satu atau kedua-dua mata dari orbit sentiasa menjadi sebab untuk berjumpa doktor - sama ada exophthalmos berkembang perlahan-lahan dari masa ke masa (seperti dalam penyakit Graves) atau berlaku secara akut selepas pukulan pada mata atau kecederaan lain pada muka. Dalam kes kedua, doktor perlu berunding secepat mungkin. Mungkin, pendarahan di belakang bola mata atau keretakan soket mata tulang adalah sebab untuk "glubschauuge". Jika saraf optik tercedera atau tersekat, kebutaan akan berlaku.

Mata glube: Apa yang doktor lakukan?

Ini diikuti dengan pemeriksaan terperinci mata. Antara lain, exophthalmometer digunakan. Ini membolehkan doktor mengukur berapa banyak mata yang menonjol. Nilai 20 milimeter atau lebih atau perbezaan sisi lebih daripada dua milimeter dianggap sebagai perubahan patologi.

Pengukuran dengan exophtalmometer juga sangat sesuai untuk memantau perkembangan exophthalmos endokrin.

Di samping itu, pemeriksaan oftalmologi lain dilakukan, seperti ujian mata, penentuan medan penglihatan dan pemeriksaan fundus mata. Semasa pemeriksaan ini, doktor juga mencari ciri-ciri tipikal orbitopati endokrin. Salah satu daripadanya ialah tanda Dalrymple: Apabila melihat lurus ke hadapan, jalur sempit putih mata (sklera) kelihatan di antara tepi kelopak mata atas dan tepi atas kornea.

Ujian darah boleh menjelaskan syak wasangka disfungsi tiroid sebagai punca "mata sayu". Pelbagai nilai tiroid khususnya memberikan maklumat di sini. Parameter keradangan yang diubah dalam darah boleh menunjukkan proses keradangan. Sama ada bakteria berada di belakang keradangan tersebut dan yang mana sebenarnya boleh ditentukan dengan ujian smear.

Exophthalmos - Terapi

Terapi exophthalmos bergantung kepada punca yang mendasari. Sebagai contoh, gangguan metabolik yang berkaitan dengan tiroid sering dirawat dengan ubat-ubatan, walaupun ini tidak meningkatkan exophthalmos dalam banyak kes. Dalam kes ini, adalah penting untuk mengambil langkah-langkah yang membantu terhadap aduan mata dan mencegah kerosakan selanjutnya pada mata. Ini mungkin termasuk titisan mata dan ubat-ubatan yang menghalang pengeringan mata dan meningkatkan motilitas.

Dalam kes jangkitan bakteria, doktor biasanya menetapkan antibiotik.

Dalam sesetengah kes, pembedahan mungkin diperlukan, seperti dalam penyakit Graves yang tidak bertindak balas terhadap ubat, atau jika tumor adalah punca "mata goggle."

Rawatan exophthalmos atau penyakit yang mendasari selalunya memerlukan interaksi pakar yang berbeza seperti pakar oftalmologi, pakar neurologi, pakar otolaryngolog, internis dan/atau pakar bedah mulut dan maksilofasial. Di samping itu, penjagaan psikoterapeutik boleh berguna jika orang yang terjejas menderita secara psikologi daripada "glubschauaugen".

Gluschauugen: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Mata yang menonjol sentiasa berada dalam penjagaan perubatan. Kemungkinan anda sendiri untuk secara aktif melawan "glubschauugen" sedia ada atau untuk mencegah exophthalmos adalah terhad:

 • Adalah sangat penting untuk memastikan kornea mata sentiasa lembap (cth. dengan ubat titis mata). Ini boleh mengelakkan keradangan, ulser dan kecederaan atau koyakan pada kornea.
 • Ujian tetap tahap tiroid dengan cepat boleh mendedahkan perubahan yang tidak normal, membolehkan rawatan awal.
 • Jika anda mempunyai kecenderungan untuk penyakit Graves, anda harus mengelakkan faktor risiko yang mungkin terlibat dalam permulaan penyakit. Ini termasuk tekanan dan merokok.
 • Jika anda mempunyai penglihatan yang lemah, lawatan kerap ke doktor mata anda adalah dinasihatkan. Perubahan dalam penglihatan dan bola mata dapat dikesan pada peringkat awal. Juga, sekiranya berlaku gangguan penglihatan secara tiba-tiba, penglihatan berganda atau penglihatan berkurangan, anda pastinya harus segera berjumpa pakar mata!