Luka Luka: Punca, Gejala & Rawatan

Hampir semua orang cedera oleh terbakar satu atau beberapa kali sepanjang hayat mereka. Ini terbakar boleh kemudian membawa hingga luka bakar kecil atau teruk. Selalunya, ini adalah kecederaan ringan pada jari atau lengan yang berlaku semasa menyediakan makanan di dapur atau mengendalikan api terbuka. Walaupun terkecil terbakar boleh sangat menyakitkan dan harus dirawat.

Apa itu luka bakar?

Buka luka biasanya banyak berdarah pada mulanya. Namun, jika tidak ada gangguan pendarahan atau jika ubat antikoagulan tidak diambil, luka biasanya ditutup dengan kudis dalam waktu 12 jam. Bakar luka boleh mencederakan dan merosakkan kulit, otot, tendon atau bahkan organ. Bergantung pada jenis kecederaan, tahap dan kedalamannya, luka bakar terbahagi kepada tahap keparahan tertentu dan dirawat dengan sewajarnya. Pernafasan pada manusia tidak berlaku secara eksklusif melalui paru-paru, tetapi juga melalui apa yang dikenali sebagai kulit pernafasan. Oleh itu, luka bakar yang meluas boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan pakar secepat mungkin. Luka bakar yang teruk selalu berlaku dan boleh dikaitkan dengan bahaya nyawa dan anggota badan. Faktor masa memainkan peranan yang sangat penting dalam rawatan awal mangsa luka bakar.

Punca

Sentuhan fizikal langsung dengan api, letupan, lecet, atau membakar dengan cecair boleh menyebabkan luka bakar di mana-mana bahagian badan seseorang. Ini melibatkan pengecasan atau membakar daripada kulit atau tisu yang terjejas, dan dalam kes yang teruk, organ seperti hidung, mulut, atau telinga. Mata juga boleh terkena luka bakar. Walau apa pun, rawatan luka bakar utama berada di tangan profesional perubatan. Hanya mereka yang dapat menentukan sama ada rawatan di hospital diperlukan atau kaedah konvensional seperti salap bakar cukup untuk rawatan.

Gejala, keluhan dan tanda

Bergantung pada tahap luka bakar, luka bakar menampakkan diri dengan gejala dan tanda yang berbeza. Luka bakar tahap pertama melibatkan kecederaan dangkal pada kulit yang mungkin berkaitan dengan kesakitan, kemerahan dan gatal-gatal. Kadang-kadang, kelembapan bocor dari luka. Lepuh biasanya terbentuk dan sembuh selepas beberapa hari. Pada luka bakar kelas 2a, terdapat teruk kesakitan dikaitkan dengan kemerahan, gatal-gatal, dan mengelupas dari kulit. Selain itu, luka menangis dan lepuh terbentuk. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, parut kadang-kadang ketinggalan. Luka bakar tahap kedua ditunjukkan oleh lepuh terbuka, tepi luka yang agak kasar, dan permukaan luka yang lembap. Luka biasanya sangat menyakitkan, tetapi biasanya sembuh tanpa parut. Pada luka bakar tahap ketiga, kulit kering dan menebal seperti kulit. Menyentuhnya tidak menyakitkan dan biasanya tidak ada lagi cecair yang keluar. Secara luaran, luka bakar kelas 3b ditunjukkan oleh perubahan warna kulit yang keputihan hingga kecoklatan. Pada luka bakar darjah keempat, otot, tendon, tulang and sendi rosak. Gangguan pergerakan, kelumpuhan dan gangguan deria mungkin berlaku. Kulitnya hangus dan berwarna hitam.

Diagnosis dan kursus

Lepuh bakar sederhana dari hubungan singkat dengan a membakar lebih ringan, kompor, atau periuk biasanya dapat dirawat oleh pesakit. Namun, jika terdapat luka bakar yang meluas, pesakit dibawa ke doktor atau hospital secepat mungkin. Banyak bandar besar juga mempunyai klinik trauma dan pusat luka bakar khas di mana diagnosis yang tepat dapat dibuat dengan cepat dan selamat. Doktor yang hadir pertama kali mendiagnosis luka bakar dengan pemeriksaan visual. Kulit yang sangat merah, terlepas, koyak atau bahkan hitam menunjukkan tahap kecederaannya. Sekiranya luka bakar dapat dilihat pada wajah dan kepala, Sebuah pakar mata dirujuk segera. Ini disertai dengan pemeriksaan oleh telinga, hidung dan pakar tekak, yang akan mendiagnosis sakit telinga, hidung dan tekak. Sekiranya ditakuti kecederaan dalaman, MRI atau pengimejan resonans magnet badan juga boleh dipesan.

Komplikasi

Luka bakar yang tidak mendapat rawatan perubatan profesional segera membawa kepada pelbagai komplikasi. Yang pertama dan paling utama adalah jangkitan luka, kerana lapisan kulit yang rosak jauh lebih rentan terhadap serangan bakteria. sepsis (darah keracunan) juga harus disebut dalam konteks ini. Sepsis, jika menyebar melalui aliran darah di dalam badan, dapat merosakkan seluruh organisma dan, dalam keadaan terburuk, berkembang menjadi ancaman nyawa keadaan. Septik kejutan dan (pelbagai) kegagalan organ boleh berlaku dan hampir selalu membawa maut. Tahap parut bergantung pada seberapa luas dan mendalam kecederaan luka bakar. Sekiranya tebal dan membonjol parut mengembangkan, kesakitan kerana memendekkan kulit, tendon dan otot tidak dapat dikesampingkan. Luka bakar yang sangat mendalam boleh berlaku membawa kepada masalah tulang dan sendi. Semakin besar luka bakar, semakin besar kemungkinan memerlukan cantuman kulit untuk menutup kawasan tersebut. Ini akan mencegah jangkitan selanjutnya dan boleh merangsang pembentukan sel kulit baru. Luka bakar yang meluas boleh merosakkan darah kapal dan menyebabkan kehilangan cecair secara besar-besaran. Akibatnya, ada risiko yang tidak mencukupi darah boleh dipam melalui badan oleh jantung. Terdapat juga risiko hipotermia kerana suhu badan turun dengan berbahaya.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Luka bakar biasanya dikaitkan dengan kesakitan yang besar, jadi ubat dan rawatan perubatan sangat disarankan. Dalam banyak kes, luka bakar juga membentuk lecet yang terisi air. Individu yang terjejas harus mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin apabila lepuh terbakar muncul. Hanya rawatan perubatan yang dapat mencegah komplikasi serius atau penyakit sekunder. Mereka yang meninggalkan rawatan sedemikian pada masa ini mendedahkan diri mereka kepada bahaya besar. Lepuh pecah sangat mudah dijangkiti bakteria and virus dapat menetap di dalamnya dengan ideal. Terdapat risiko berbahaya keradangan, yang bahkan boleh menyebabkan pembentukan nanah. Sekiranya seorang keradangan hadir, termasuk pembentukan nanah, maka lawatan ke doktor tidak dapat dielakkan. Hanya dengan rawatan yang sesuai sahaja masa kini keradangan dibanteras dengan berkesan dan cepat. Sekiranya ini tidak dilakukan, jumlahnya nanah akan meningkat dengan ketara. Dalam kes terburuk, malah ada ancaman keracunan darah if bakteria and virus harus memasuki aliran darah manusia. Oleh itu, perkara berikut berlaku: Bakar luka harus selalu dirawat oleh doktor yang sesuai. Komplikasi serius atau kerosakan akibat kekal hanya dapat dielakkan dengan rawatan perubatan dan perubatan. Oleh itu, sekiranya berlaku luka bakar, lawatan ke doktor tidak boleh dilakukan pada pembakar belakang.

Rawatan dan terapi

Pesakit yang cedera parah memerlukan cecair segera, dan mereka diberikan glukosa campuran manakala pertolongan cemas masih ditadbir. Mereka dibungkus dengan lembaran pembakar khas untuk menjaga suhu badan mereka stabil dan melindungi kulit yang cedera bakteria. Membakar pesakit dengan mudah, dan penurunan suhu badan boleh merosakkan fungsi organ atau bahkan menyebabkan kematian pesakit. Tekanan darah dan aktiviti jantung dipantau dengan lancar. Pesakit yang terbakar sering tidak sedarkan diri atau bahkan di koma. Hanya doktor yang boleh mengambil tindakan yang diperlukan. Responden pertama yang merupakan orang awam hanya tinggal dengan pertukaran untuk membakar foil dan kedudukan sisi yang stabil. Mangsa yang terbakar dalam keadaan sedar sangat menderita dan diberikan ubat penahan sakit segera oleh pegawai perubatan. Di hospital, mangsa luka bakar mesti dipotong dari sisa pakaian atau dikendalikan. Rawatan kecederaan terbakar adalah panjang dan mungkin memerlukan banyak pembedahan. Pencangkokan kulit boleh dilakukan dan otot dan tendon kembali berfungsi. Sekiranya bahagian badan terbakar dengan teruk, pemotongan mungkin juga diperlukan.

Prospek dan prognosis

Proses penyembuhan luka bakar sangat bergantung kepada pelbagai faktor seperti tahap dan tahap luka bakar. Penyembuhan memerlukan sekurang-kurangnya beberapa hari, tetapi boleh berlaku beberapa bulan dalam kes-kes yang teruk. Luka bakar yang teruk (luka darjah kedua) sembuh dalam masa kira-kira empat minggu. Bagaimanapun, selepas itu, parut sering kekal. Luka bakar ringan, seperti selaran matahari yang biasa, ditunjukkan oleh kemerahan dan kerengsaan kulit yang berkaitan dengan kesakitan yang sederhana. Mereka boleh dirawat dengan mudah ubat-ubatan rumah seperti krim dan pembalut dan tinggalkan sedikit parut. Luka bakar ringan dapat sembuh sepenuhnya selepas hanya beberapa hari. Luka bakar yang lebih teruk ditunjukkan oleh luka yang ketara dan kesakitan yang teruk. Selain pendarahan, lapisan kulit juga boleh terlepas. Luka bakar yang teruk memerlukan rawatan perubatan. Ini mungkin dilakukan di pusat khas. Dalam beberapa kes, pemindahan kulit menjadi perlu, yang boleh menyebabkan parut yang berbeza dan warna kulit yang berbeza. Dalam kes yang sangat teruk, luka bakar boleh membawa maut - terutamanya jika pesakit berumur sangat tua atau mempunyai keadaan yang sudah ada, atau jika sebahagian besar permukaan badan rosak akibat luka bakar. Kelangsungan hidup pesakit dengan luka bakar yang sangat teruk dapat dinilai dengan menggunakan Abbreviated Burn Severity Index (ABSI).

pencegahan

Penggunaan api terbuka, perkakas elektrik, dan peralatan dapur yang panas membantu mengelakkan kebakaran sekiranya boleh. Kanak-kanak kecil tidak boleh bermain tanpa pengawasan di tempat mandi air panas air is berlari, Memasak sedang berlangsung, atau pemetik api dan bahan kimia ada. Suri rumah hanya menyentuh peralatan panas dengan berhati-hati dan sarung tangan yang sesuai. Tetapi juga dalam hal keselamatan pekerjaan, semua perlu langkah-langkah untuk mengelakkan kemalangan terbakar mesti sentiasa diperhatikan. Peralatan dan mesin elektrik mesti dikendalikan dan disenggara seperti yang diarahkan. Cecair mudah terbakar mesti dijauhkan dari api terbuka.

Penjagaan selepas itu

Penjagaan selepas waktu yang diperlukan untuk pembakaran bergantung pada tahap dan kedalamannya. Untuk luka bakar yang dangkal dan kecil, biasanya tidak diperlukan penjagaan selepas selesai sembuh. Walau bagaimanapun, penting untuk melindungi kulit yang baru terbentuk dari selaran matahari. Semakin besar dan semakin dalam, semakin sukar kompleks penjagaan selepas itu. Dari luka bakar tahap kedua, penjagaan selepas waktu tidak dapat dielakkan. Masalah dengan luka pita yang lebih besar adalah parut. Di sini, penjagaan selepas waktu diperlukan untuk mengelakkan sekatan pergerakan. Disfungsi yang berkaitan dengan parut juga mungkin. Mungkin memerlukan beberapa bulan atau bertahun-tahun sehingga parut yang terbakar menjadi pucat dan lebih lembut. Rawatan kosmetik dapat membantu menyembunyikan perubahan warna pada bekas luka bakar. Penjagaan selepas psikologi mungkin ditunjukkan, serta penahan sakit atau menetapkan pelindung dan berkhasiat krim. Di samping itu, penjagaan selepas waktu mungkin termasuk pakaian pemampatan yang sesuai. Mengatasi gangguan fungsi adalah topik penting dalam rawatan susulan. Sekiranya terdapat luka bakar kelas 2 atau 3, parut tonjolan boleh menyebabkan kerosakan fungsi pada sendi. Kulit yang terbakar menguncup pada sendi. Ia menyekat pergerakannya. Selain pembedahan penyelesaian di pakar bedah plastik, rawatan selepas rawatan mungkin merangkumi rawatan pysiotherapeuitic. Di samping itu, urut parut dan terapi pekerjaan or fisioterapi boleh didapati semasa penjagaan selepas.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Luka bakar yang lebih kecil mesti disejukkan terlebih dahulu. Kawasan yang terjejas disejukkan dengan baik di bawah sejuk berlari air dan kemudian dibalut dengan kain lembap. Batu ais, sejuk pek dan seumpamanya harus dielakkan untuk mencegah hipotermia atau kerosakan tisu. Menghilangkan rasa sakit salap atau gel bakar kemudian boleh digunakan pada luka bakar. Sebagai alternatif, persediaan yang mengandungi aloe vera, Bunga bach atau Schuessler garam boleh digunakan. Cuka atau epal cuka sari boleh digunakan untuk melindungi dari jangkitan. Bawang, bawang putih atau pisang - disapukan terus ke luka bakar - melegakan gatal dan mengurangkan pembentukan lepuh. Sekiranya lepuh terbakar sudah terbentuk, peraturannya adalah: jangan buka dan sebaliknya letakkan pelindung plaster di atasnya, yang harus diperbaharui setiap hari. Luka bakar yang besar harus dirawat dengan segera oleh doktor. Sehingga doktor berjumpa, luka mesti ditutup dengan longgar dan bebas kuman mungkin. Sekiranya terdapat luka bakar, pakaian yang direndam mesti segera dikeluarkan. Tidak kira tahap dan tahapnya, luka bakar juga harus selalu diperiksa oleh doktor. Hanya kawalan jangkitan dan rawatan selepas rawatan yang baik dapat mencegah parut. Sekiranya terdapat luka bakar yang meluas, nasihat psikologi mungkin disarankan.