Burns

Luka bakar (sinonim: kecederaan termal; ICD-10 T20-T32) merangkumi keadaan yang mengakibatkan kerosakan tisu kerana terdedah kepada panas. Panas mungkin disebabkan oleh, antara lain, badan panas, gas yang dipanaskan, atau cecair (melecur; ICD-10 X19.9 !: Terbakar atau melecur disebabkan oleh panas atau bahan panas) dan oleh sinaran matahari (selaran matahari).

Luka bakar boleh dibezakan berdasarkan penyebabnya:

  • Disebabkan oleh nyalaan (kecederaan nyala api, misalnya, dari pencucuhan, kemalangan barbeku); majoriti kes, kira-kira 55%.
  • Disebabkan oleh cecair dan wap yang dipanaskan - melecur; 40% kes.
  • Oleh kebakaran elektrik dan kimia; 5% kes.

Luka bakar kerap berlaku di persekitaran rumah.

Nisbah jantina: lelaki lebih kerap terjejas berbanding wanita.

Puncak frekuensi: kulit kepala berlaku terutamanya pada usia bayi hingga 4 tahun. Mereka menyumbang kira-kira 70% daripada semua kecederaan pada kumpulan usia ini. Pada kanak-kanak dan remaja yang lebih tua, luka bakar berlaku akibat pengendalian api dan cecair mudah terbakar dan kemalangan elektrik yang tidak betul. Pembakaran api berlaku terutamanya pada orang dewasa berusia antara 15 hingga 64 tahun. Sepertiga daripada kemalangan adalah kemalangan di tempat kerja.

Di Jerman, kira-kira 350,000 kecederaan termal berlaku setiap tahun, di mana kira-kira 1,500 adalah luka bakar yang teruk.

Kejadian (kekerapan kes baru) untuk luka bakar kecil adalah sekitar 600 kes per 100,000 penduduk setiap tahun dan untuk luka bakar teruk kira-kira 2-5 kes setiap 100,000 penduduk setahun (di Jerman).

Kursus dan prognosis: Sekiranya terdapat luka bakar kecil, tidak perlu berjumpa doktor. Di sini, penyejukan tempatan dengan suam-suam kuku air adalah kaedah yang paling cepat dan mudah untuk melegakan kesakitan.Bakar yang lebih besar menghasilkan teruk kesakitan pada orang yang terjejas. Walau bagaimanapun, ada juga kes bahawa orang yang terkena tidak merasakan apa-apa kesakitan di kawasan yang terbakar. Walaupun begitu, doktor harus berunding.

Nota: Pada kanak-kanak, ketara lebih kurus kulit berbanding dengan orang dewasa dikaitkan dengan risiko kerosakan yang lebih teruk dalam masa yang lebih singkat dan mengakibatkan risiko parut yang lebih tinggi. Tambahan pula, terdapat nisbah kawasan permukaan badan yang terkena / terbakar (VKOF) terhadap berat badan.

Kecederaan luka bakar juga boleh berlaku membawa ke peredaran darah kejutan dan reaksi umum keradangan badan seperti sepsis (darah keracunan). Dalam keadaan terburuk, kegagalan multiorgan (MOV; juga: MODS: sindrom disfungsi pelbagai organ; ini merujuk kepada kegagalan serentak atau berurutan atau gangguan fungsi teruk pelbagai sistem organ penting badan) berlaku.