Bursitis Lutut: Tempoh, Gejala

Apakah bursitis di lutut?

Jika doktor mendiagnosis bursitis pada lutut, bursa di hadapan tempurung lutut atau bursa di bawah tempurung lutut biasanya terjejas. Dalam kes pertama, ia dipanggil bursitis praepatellaris, dalam kes kedua bursitis infrapatellaris. Walau bagaimanapun, terdapat bursa lain di kawasan sendi lutut yang kadang-kadang menjadi meradang (seperti bursa anserina).

Bursitis praepatellaris

Dalam bursitis praepatellaris, bursa yang terletak terus di hadapan tempurung lutut (bursa praepatellaris) meradang. Bursa yang terjejas terletak terus di bawah kulit dan menjamin kebolehpintaran tempurung lutut berhubung dengan kulit pada lutut.

Dalam bahasa Inggeris, bursitis praepatellaris oleh itu juga dipanggil "lutut lapisan permaidani". Banyak persatuan profesional memerlukan pemakaian pad lutut di tempat kerja untuk mengelakkan bursitis lutut tersebut.

Bursitis praepatellaris juga sering berlaku selepas berkebun atau selepas jatuh pada lutut.

Bursitis infrapatellaris

Aktiviti sukan yang panjang dan meletihkan lutut kadangkala juga menyebabkan kerengsaan bursa di bawah tempurung lutut. Di samping itu, bursitis infrapatellaris kadang-kadang berlaku dalam konteks penyakit lain (gout, sifilis). Walau bagaimanapun, ini jarang berlaku.

Pes anserinus bursitis

Tiga tendon melekat tepat di bawah lutut di bahagian dalam tibia. Pelekatan ini (pes anserinus superficialis) dilindungi oleh bursa (bursa anserina) untuk mengurangkan geseran antara tendon mudah alih dan tulang keras.

Keradangan bursa anserina selalunya sukar untuk dibezakan daripada keradangan sisipan tendon (pes anserinus tendinosis). Walau bagaimanapun, ini tidak penting untuk rawatan.

Rawatan rumah yang manakah membantu?

Langkah-langkah mengikut skim PECH yang dipanggil disyorkan sebagai pertolongan cemas untuk kecederaan sukan seperti ketegangan otot, tetapi juga berguna untuk bursitis lutut. Singkatan PECH termasuk langkah terapeutik berikut:

  • E untuk ais: Letakkan pek sejuk atau kiub ais, setiap satu dibalut dengan kain, pada sendi.
  • C untuk Mampatan: Pembalut mampatan dengan pembalut elastik membantu mengurangkan bengkak
  • H untuk ketinggian: mengangkat kaki yang terjejas juga membantu untuk menggalakkan pengurangan bengkak

Kesan sejuk juga boleh dicapai dengan pemampat kuark penyejuk. Ini dikatakan mempunyai kesan dekongestan dan melegakan kesakitan pada keradangan dan kecederaan sukan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai perkara ini masih dalam fasa asas, jadi ini tidak bermakna peningkatan pengambilan kari akan menghentikan keradangan. Curcumin kurang diserap oleh badan. Oleh itu, penyelidikan sedang dijalankan untuk meningkatkan bioavailabilitinya dalam makanan tambahan. Di samping itu, matlamatnya adalah untuk membangunkan ubat-ubatan tanpa atau kurang kesan sampingan daripada kortison pada masa hadapan.

Berapa lama bursitis lutut bertahan?

Tempoh bursitis lutut bergantung, antara lain, pada punca keradangan dan ketegangan selanjutnya pada sendi lutut - contohnya, disebabkan oleh pekerjaan yang tertekan. Jika orang yang terjejas melegakan lutut dan merawatnya, gejala akan bertambah baik selepas beberapa hari.

Jika, sebaliknya, bursitis tidak dirawat dan lutut terus tertekan, terdapat risiko bursitis menjadi kronik dalam kes yang paling teruk. Rawatan kemudian menjadi lebih sukar daripada dalam kes bursitis akut. Aduan kadangkala berlaku selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Apakah tanda-tanda?

Bergantung pada lokasi keradangan, gejala yang berbeza diterangkan. Beberapa persamaan adalah:

  • Bengkak di tapak yang sepadan
  • Kemerahan pada kulit di atasnya
  • Terlalu panas kawasan yang terjejas
  • Sakit, terutamanya semasa pergerakan yang memberi tekanan pada kawasan yang terjejas
  • Mobiliti terhad lutut

Dalam bursitis infrapatellar, bengkak yang menyakitkan dan kemerahan biasanya boleh dirasai di bawah lutut, biasanya pada kedua-dua belah tendon patellar. Ekstensi berlebihan dan lenturan lutut yang teruk mencetuskan kesakitan.

Dengan pes anserinus bursitis, pesakit sering melaporkan ketidakselesaan semasa menaiki tangga. Kesakitan dilaporkan pada bahagian dalam lutut atau sedikit di bawah. Obesiti, keradangan sendi dan jantina wanita adalah tiga faktor risiko penting untuk bursitis lutut tersebut.

Apakah rawatan perubatan?

Apabila merawat bursitis lutut, prinsip yang sama digunakan seperti semua bursitis lain: Rehat, penyejukan, ubat atau salap anti-radang, pembalut atau pita untuk menstabilkan sendi, mungkin pembedahan dan banyak lagi.

Untuk membaca lebih lanjut, lihat Bursitis: Rawatan.

Jika bursitis lutut hanya merupakan tanda penyakit lain atau malposisi, ia mesti dirawat dengan sewajarnya.