Bursitis: Rawatan, Punca

Gambaran ringkas

  • Rawatan: imobilisasi sendi terjejas, analgesik, kadangkala kortison, terapi gelombang kejutan, tusukan untuk menyedut cecair berlebihan, fisioterapi; bursitis bakteria atau kronik: selalunya pembuangan pembedahan, antibiotik (terhadap bakteria); dalam kes penyakit asas: rawatan khusus penyakit ini
  • Punca: Sering digunakan secara berlebihan akibat daripada pergerakan yang tidak biasa, intensif paksa, berulang-ulang; sebab lain yang mungkin: Penyakit asas seperti reumatik atau gout, jangkitan kuman; Faktor risiko: Umur, obesiti, pekerjaan tertentu (seperti penetap jubin, pemuzik dan atlet).
  • Prognosis: Biasanya peningkatan pesat dengan rawatan berkesan dan imobilisasi sendi terjejas; penggunaan berlebihan seterusnya membawa risiko kronifikasi dengan simptom yang berterusan dan berulang (berbulan-bulan atau bertahun-tahun)

Apa itu bursitis?

Walau bagaimanapun, bursa juga terletak di mana kulit, otot, tendon atau ligamen terletak terus di atas penonjolan tulang – contohnya, di kawasan timbunan guling besar (penonjolan tulang di bahagian atas bahagian luar tulang paha).

Secara umum, keradangan mungkin berlaku di semua bursa. Walau bagaimanapun, dalam amalan, bursa bahagian badan berikut paling kerap terjejas:

Bahu

Bursitis bahu adalah salah satu bentuk bursitis yang paling biasa. Terdapat sejumlah empat bursa di kawasan bahu:

  • Subdeltoidea bursa terletak di antara otot delta bahu dan sendi bahu. Keradangan bursa ini dipanggil bursitis subdeltoidea.
  • Bursa bursa subcoracoidea disambungkan ke rongga artikular sendi bahu dan ke bursa lain, bursa subtendinea musculi subscapularis.

Heel

Dua bursa terletak di kawasan calcaneus dan sisipan tendon Achilles. Satu bursa terletak betul-betul di antara dan dipanggil bursa subachillea. Bursa kedua, bursa postachillea, terletak di antara tendon Achilles dan kulit.

Siku

Bursitis siku dipanggil bursitis olecrani oleh pakar perubatan. Selalunya, keradangan terletak di hujung tulang siku (olecranon).

lutut

Bursitis lutut adalah salah satu bentuk bursitis yang paling biasa. Beberapa bursa boleh didapati meradang di kawasan lutut. Dalam kebanyakan kes, sama ada bursa di hadapan tempurung lutut atau yang di bawah tempurung lutut meradang.

Anda boleh membaca semua yang penting tentang punca, gejala dan rawatan bentuk bursitis ini dalam artikel Bursitis – Lutut.

Hip

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang punca, gejala dan rawatan bursitis di kawasan pinggul dalam artikel Bursitis – Hip.

Apakah rawatannya?

Ubat sejuk di rumah juga boleh mengurangkan ketidakselesaan: Adalah disyorkan, sebagai contoh, untuk menyejukkan kawasan yang terjejas dengan pad penyejuk. Sesetengah penghidap juga menggunakan kompres penyejuk.

Jika simptom-simptom tidak reda walaupun dengan imobilisasi dan ubat penahan sakit anti-radang dan tiada jangkitan kuman, doktor mungkin menyuntik kortison ke dalam bursa yang meradang. Ia mempunyai kesan anti-radang yang lebih kuat daripada NSAID.

Cecair yang berlebihan boleh disedut dengan menusuk bursa. Paling baik, ini mempercepatkan penyembuhan.

Langkah fisioterapeutik juga disyorkan. Mereka membantu menjadikan sendi yang terjejas mudah alih semula.

Bursitis kronik juga akan berlaku jika keradangan berpanjangan tanpa rawatan atau punca tidak dihapuskan.

Jika penyakit asas lain adalah di belakang bursitis, ia mesti dirawat dengan sewajarnya.

Konsep homeopati dan keberkesanan spesifiknya adalah kontroversi dalam sains dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya bursitis bahu?

Dalam kes berkaitan haus serta bursitis kronik, terapi kesakitan selalunya tidak mencukupi. Kemudian bursa yang meradang mesti dibuang melalui pembedahan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya bursitis tumit?

Orthoses ialah pembalut sokongan khas yang melegakan tumit tanpa menyekat pergerakan. Pelarasan kasut ialah pembetulan yang digunakan pada kasut yang sesuai, seperti menaikkan tumit atau melembutkan penutup tumit.

Jika aduan tidak reda selepas terapi ini atau jika taji tumit (tulang keluar pada tulang tumit) bertanggungjawab sebahagiannya, campur tangan pembedahan adalah dinasihatkan. Ini dilakukan secara endoskopik atau secara terbuka.

Apakah tanda-tanda?

Bursitis yang disebabkan oleh bakteria sering disertai oleh demam dan rasa tidak sihat secara umum. Kadang-kadang saluran limfa di sekitar bursitis meradang, yang secara luaran boleh dilihat oleh jalur merah di sepanjang laluan limfa dan nodus limfa yang bengkak. Dalam kebanyakan kes, sakit yang berkaitan dengan keradangan di bahu, sebagai contoh, berlaku secara tidak sengaja. Mereka yang terjejas kemudian secara beransur-ansur mengamalkan postur pelindung, yang dalam jangka sederhana membawa kepada aduan lanjut di bahu.

Apakah sebab dan faktor risiko?

Bursitis biasanya berpunca daripada beban berlebihan struktur yang terlibat (sendi, otot, tendon, ligamen). Pergerakan yang tidak biasa, berulang-ulang, sebagai contoh, adalah pencetus. Kadangkala bursitis juga berpunca daripada haus dan lusuh yang berkaitan dengan usia. Jarang, jangkitan bakteria adalah punca bursitis. Lelaki terjejas sedikit lebih kerap daripada wanita.

Bursitis akibat beban berlebihan

Apabila fungsi bursa sebagai penampan terlalu ditekankan oleh pergerakan yang tidak biasa, intensif daya dan berulang, bursa kadangkala bertindak balas dengan keradangan.

Penggunaan berlebihan juga sering membawa kepada bursitis di lengan, terutamanya bahagian atas lengan.

Kedua-dua bursa bahu juga sering menjadi radang akibat penggunaan berat. Orang yang melakukan banyak kerja dengan tangan di atas kepala, seperti pelukis dan pekerja perhutanan, amat terdedah. Sukan seperti badminton atau mendaki juga memihak kepada keradangan kedua-dua bursa ini.

Bursitis disebabkan oleh penyakit yang mendasari

Bursitis berjangkit (bursitis septik)

Kadangkala bursitis disebabkan oleh jangkitan (bursitis septik). Bakteria seperti "Staphylococcus aureus" memasuki badan, contohnya, selepas kecederaan pada kulit atau patah tulang dan mencetuskan bursitis.

Faktor risiko untuk bursitis

Tekanan daripada tekanan berulang juga meningkatkan risiko. Kasut yang tidak sesuai, menekan atau menggosok kadangkala menyebabkan bursa postachilleae, yang terletak di antara tendon Achilles dan kulit, dan dengan itu menyebabkan sakit tumit. Kasut yang ketat dan runcing menggalakkan apa yang dipanggil hallux valgus (malposisi ibu jari kaki) dan kerengsaan bursa pada sendi metatarsophalangeal ibu jari kaki.

Adalah mungkin untuk mempunyai bursitis kronik pekerjaan yang diiktiraf sebagai penyakit pekerjaan.

Apakah pemeriksaan dan diagnosis?

Jika bursitis disyaki, doktor akan terlebih dahulu bertanya kepada anda tentang sejarah perubatan anda: Dia akan meminta anda untuk menerangkan gejala anda secara terperinci, dan akan bertanya tentang tekanan fizikal baru-baru ini dan sebarang penyakit yang mendasari.

Dalam kes yang tidak jelas, pemeriksaan lanjut diperlukan. Sebagai contoh, struktur yang meradang diimej menggunakan ultrasound atau pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk menilai dengan lebih tepat. X-ray menunjukkan sama ada kalsium telah dimendapkan dalam bursa (bursitis calcarea) atau dinding interstisial tisu penghubung (bursal hygroma) telah terbentuk.

Apakah kursus dan prognosis?

Berapa lama bursitis berlarutan dan betapa teruknya gejala bergantung terutamanya pada punca keradangan. Jika bursitis dirawat dengan berkesan dan sendi tidak bergerak, gejala biasanya bertambah baik selepas beberapa hari.

Oleh itu: Bursitis perlu diambil serius pada peringkat awal.