Penyapu Butcher untuk Kekurangan Vena

Apakah kesan penyapu daging?

Pokok penanti penyapu daging mengandungi saponin steroid (ruscogenin seperti ruscoside dan ruscin), fitosterol dan triterpenes, serta sejumlah kecil minyak pati. Bersama-sama, bahan-bahan ini meningkatkan nada vaskular dan mengelak dinding halus saluran terkecil (kapilari).

Di samping itu, penyapu daging mempunyai kesan anti-radang dan diuretik dan melindungi daripada pengekalan air (edema-pelindung). Oleh itu, tumbuhan ubatan diiktiraf sebagai ubat herba tradisional untuk rawatan tambahan:

  • Kekurangan vena kronik (CVI) dengan sakit dan berat di kaki, kekejangan malam di betis, gatal-gatal dan bengkak akibat pengekalan air dalam tisu.
  • Aduan buasir seperti gatal-gatal dan terbakar pada dubur

Perubatan rakyat juga menggunakan penyapu daging sebagai diuretik dan diaforetik, seperti untuk sakit buah pinggang dan batu pundi kencing. Walau bagaimanapun, keberkesanan tumbuhan dalam kes ini belum terbukti secara saintifik.

Bagaimanakah penyapu tukang daging digunakan?

Untuk penghasilan sediaan siap seperti kapsul atau tablet, ekstrak kering yang diperoleh daripada akar digunakan. Anda boleh mengetahui cara menggunakan persediaan dengan betul dari sisipan pakej masing-masing atau daripada doktor atau ahli farmasi anda.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berlarutan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh penyapu daging?

Kadangkala, sakit perut, loya atau cirit-birit berlaku selepas mengambil persediaan penyapu tukang daging.

Perkara yang perlu anda ketahui apabila menggunakan penyapu daging

  • Anda mesti menggunakan persediaan penyapu daging selama beberapa bulan untuk rawatan itu berjaya. Untuk mengelakkan masalah urat pada musim panas yang hangat, anda harus mula mengambilnya pada musim bunga.
  • Jika rawatan menyebabkan cirit-birit, hentikan penyediaan.
  • Jangan gunakan penyapu daging semasa mengandung dan menyusu.
  • Bercakap dengan doktor anda jika anda mengambil ubat buah pinggang atau tekanan darah. Mungkin terdapat beberapa interaksi.

Bagaimana untuk mendapatkan produk penyapu daging

Anda boleh mendapatkan persediaan penyapu tukang daging seperti tablet, kapsul dan titisan di farmasi dan kedai ubat anda. Sebelum digunakan, sila baca sisipan bungkusan masing-masing atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah penyapu tukang daging?

Penyapu daging (Ruscus aculeatus) tergolong dalam keluarga asparagus (Asparagaceae). Pokok renek malar hijau tumbuh di lokasi kering di rantau Mediterranean dan dari Afrika Utara ke Timur Dekat.

Dari rupa, daun kelihatan tumbuh pada batang yang banyak bercabang. Walau bagaimanapun, tunas berbentuk segi tiga hingga berbentuk pisau pembedah, keras berkulit dan sehingga 2.5 sentimeter panjang ini adalah pucuk sisi yang melebar seperti daun bagi batang (phylloclades). Namun begitu, mereka mengambil alih tugas daun dengan menghasilkan bahan-bahan penting melalui fotosintesis.

Daun sebenar penyapu tukang daging adalah sisik yang tidak mencolok dan gugur awal. Kira-kira di tengah-tengah daun palsu mekar bunga putih kecil yang masak menjadi beri merah pada musim gugur. Penyapu tukang daging kemudian kelihatan sangat hiasan dan sering digunakan untuk gubahan bunga.