Butterbur: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

butterbur adalah tumbuhan perubatan kuno yang kesan analgesik, antispasmodik dan anti-radang digunakan pada zaman dahulu. Pada Zaman Pertengahan, ia bahkan digunakan untuk menentang wabak kerana kesan diaforetiknya. Potensi utamanya terletak pada migrain profilaksis, di mana ia menjadi semakin penting hari ini.

Kejadian dan penanaman butterbur

Ketinggian pertumbuhan kebanyakan butterbur spesies adalah antara 10 hingga 25 cm. butterbur tergolong dalam keluarga komposit, tetapi di dalamnya membentuk genus tumbuhan yang terpisah. Berasal dari Eropah Utara dan Tengah, tumbuh dengan baik di lanskap dataran banjir di sepanjang tebing sungai dan sungai. Walaupun mentol bunga yang agak pelik, merah jambu hingga kemerahan terbentuk pada musim bunga (Mac hingga Mei), daun tanaman masih agak tidak kelihatan. Setelah berbunga selesai, daun akan tumbuh dengan dimensi yang besar. Mereka berkembang selebar 60 cm, menjadikannya salah satu flora terbesar di Eropah Tengah. Daun berbulu, terutama di bahagian bawah, mengingatkan coltsfoot, tumbuhan perubatan lain yang berkait rapat dengan butterbur. Rimpang tumbuhan herba yang tumbuh subur selalu ada. Ia membentuk rizom - serupa dengan halia - dengan ketebalan sekitar 4 cm. Ketinggian pertumbuhan kebanyakan spesies butterbur adalah antara 10 dan 25 cm.

Kesan dan aplikasi

Ia adalah butterbur biasa (Latin: Petasites hybridus) yang menggunakan ubat kerana konstituen analgesik, antispasmodik, anti-radang dan anti-alergi. Sesquiterpenes petasin dan isopetasin telah dikenal pasti sebagai dua unsur penyusunnya yang paling penting. Kilang ini juga mengandungi flavonoid, alkaloid, lendir dan minyak pati. Ekstrak berharga dengan khasiat perubatan yang disebutkan di atas boleh didapati dari rimpang, batang akar butterbur. Ekstrak yang dipatenkan dari tumbuhan liar atau penanaman organik ini terkandung sebagai bahan aktif dalam beberapa ubat yang tersedia tanpa resep. Ia digunakan terutamanya untuk migrain, di mana ia menguraikannya darah kapal dalam otak, dengan itu menghilangkan punca kesakitan. Walau bagaimanapun, ekstrak butterbur juga membantu leher dan kembali kesakitan, rematik, gout, haid kejang dan sebarang jenis kekejangan, termasuk keluhan asma. Ia mempunyai kesan keseimbangan dan santai pada autonomi sistem saraf, dan ia juga terbukti dapat membantu kekurangan jantung. Di beberapa negara ekstrak butterbur sudah termasuk dalam ubat siap pakai untuk rumput kering demam, di mana kesannya setanding dengan kesan perubatan antihistamin. Diterapkan secara luaran, tanaman ini mempromosikan proses penyembuhan luka dan bisul. Klasik homeopati juga menggunakan persediaan butterbur. Mereka digunakan untuk merawat bronkitis dan batuk spasmodik, antara lain. Sebagai tambahan kepada bahan kuratif, Petasites hybridus juga mengandungi komponen yang tidak diingini. Pyrrolizidine yang dipanggil secara saintifik alkaloid beracun dan berpotensi menyebabkan hati kerosakan. Oleh itu, tidak digalakkan untuk mengumpulkan tumbuhan itu sendiri dan menjadikannya sebagai ubat rumah. Ia sangat tidak sesuai untuk pengambilan teh! Ekstrak khas yang sangat berharga dan boleh didapati secara komersial dihasilkan dalam proses yang kompleks dan dengan itu bebas dari racun. Kultivar butterbur moden hampir tidak mengandungi pyrrolizidine alkaloid sama sekali, jadi boleh digunakan tanpa ragu-ragu, bahkan dalam jangka masa panjang.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Jerman Migrain and Sakit kepala Masyarakat DMKG mengesyorkan ekstrak butterbur untuk profilaksis migrain di dalamnya terapi garis panduan. Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa keberkesanannya dalam bidang aplikasi ini setanding dengan sintetik dadah seperti penyekat beta. Oleh kerana ekstrak pada umumnya bertoleransi dengan baik dan hampir tidak mempunyai kesan sampingan (ringan perut aduan jarang berlaku), ia adalah alternatif sebenar bagi banyak pihak migrain pesakit. Ia membantu menyelamatkan ubat-ubatan kimia, yang dalam jangka panjang memberi tekanan yang besar pada organisma dan juga membawa hingga kekal sakit kepala diri mereka. Terutama dalam kes migrain pada kanak-kanak, toleransi yang baik menjadikannya ubat pilihan. Diambil secara berkala dalam jangka masa yang lebih lama, butterbur bukan sahaja dapat mengurangkan tahap keparahan kesakitan serangan pada pesakit migrain, tetapi juga jumlah hari migrain pada umumnya. Kajian semasa membicarakan pengurangan hingga enam puluh peratus. Kesan positif seperti ini dapat dilihat pada beberapa pesakit setelah hanya empat minggu, sementara yang lain memerlukan hampir dua kali lebih lama - bergantung pada individu keadaan. Untuk mencapai peningkatan jangka panjang, para pakar mengesyorkan rawatan tetap selama sekurang-kurangnya enam bulan. Dalam kajian, butterbur juga telah lama terbukti sebagai tanaman ubat terhadap jerami demam. Ini terbukti dapat mengurangkan pembengkakan selaput lendir (bahkan lebih cepat daripada ubat konvensional), sehingga memudahkan penderita untuk bernafas kembali. Dalam kajian perbandingan oleh Institut Helmholtz di Munich, kesan anti-alergi dari penyediaan butterbur sama sekali tidak lebih rendah daripada kesan klasik antihistamin. Kelebihan besar bahan aktif nabati adalah - tidak seperti pesaing kimianya - ia tidak menyebabkannya keletihan. Para penyelidik juga mengesyaki bahawa bahan aktif semula jadi butterbur mula bertindak pada titik lebih awal daripada yang biasa antihistamin, iaitu sudah di sumber keradangan. Sekiranya ini disahkan, tanaman ini juga dapat digunakan secara profilaksis untuk mengatasi jerami demam pada masa hadapan. Di Korea Selatan dan Switzerland, demam hay ubat-ubatan yang mengandungi bahan aktif dari Petasites hybridus sudah tersedia. Mereka memerlukan preskripsi dan oleh itu secara teorinya boleh didapati dari farmasi antarabangsa dengan preskripsi peribadi. Di Jerman bagaimanapun persiapan yang sesuai belum diperakui setakat ini, ia harus dilakukan terlebih dahulu dan masih dalam kajian lanjutan. Penyediaan butterbur tidak sesuai digunakan semasa mengandung atau semasa menyusu.