Abses pantat

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

  • Abses dubur
  • Pantat paya

Lebih kerap daripada abses di perut adalah abses di punggung /abses dubur. Bergantung pada lokasinya di kawasan pantat (anus/dubur.), perbezaan dibuat antara: Selanjutnya, dalam hal abses pada punggung, perbezaan lebih jauh dibuat antara abses ischiorectal yang terletak lebih jauh ke belakang, yang terletak di antara puncak iliac dan juga Rektal, dan abses pelvirectal atau iliorectal, yang terletak di antara pelvis dan rektum atau ileum dan rektum. - abses subkutan (tepat di bawah kulit)

  • Abses perianal (di sebelah dubur)
  • Abses periproctic
  • Abses subuk (di bawah mukosa lapisan kulit)
  • Abses intermuskular (antara otot-otot anus/dubur.).

Gejala abses pantat

Sebagai tambahan kepada gejala umum penyakit, seperti menggigil dan demam, pesakit dengan abses dubur biasanya juga mengadu kesakitan (sakit di anus/dubur.) semasa duduk atau membuang air besar (apa yang disebut buang air besar kesakitan). . Anda juga boleh membaca mengenai semua gejala yang menunjukkan abses dalam artikel berikut: Gejala abses

Diagnosa

Di samping menyoal pesakit sekiranya berlaku abses pada punggung (anamnesis oleh doktor), kemerahan pada dubur atau di sekitarnya biasanya mencurigakan adanya abses. The pemeriksaan fizikal, semasa doktor melakukan palpasi pada dubur, kadang-kadang dapat mengesahkan kecurigaan abses. Sebagai tambahan kepada pilihan peperiksaan ini, endoskopi daripada Rektal atau keseluruhannya kolon juga tersedia dan dapat mendiagnosis abses.

Apa yang disebut endosonografi, an ultrasound imbasan dilakukan dari dalam selepas sonografi kepala telah dimasukkan ke dalam usus, boleh menjadi diagnosis yang paling dipercayai dari abses dubur sebagai tambahan kepada pemeriksaan CT. Sekiranya terdapat abses, seseorang boleh pergi ke doktor umum terlebih dahulu. Setelah penilaian awal mengenai keparahannya, dia dapat, bergantung pada peralatan latihan, membelah atau merawat abses itu sendiri.

Sebilangan doktor keluarga atau pengamal am mempunyai ruang dalam praktik mereka untuk melakukan prosedur yang minimum. Sekiranya terdapat abses yang serius atau doktor tidak dapat membuat tempat steril untuk prosedur, dia boleh merujuk pesakit ke pakar. Ini boleh menjadi pakar dalam pembedahan viseral, misalnya.

Pembedahan viseral berkaitan dengan rawatan organ dalaman dan juga melakukan prosedur kecil seperti membelah abses. Terapi boleh dijalankan sama ada di hospital atau oleh pakar dalam amalan swasta. Rujukan dari doktor am juga diperlukan untuk kemasukan ke hospital atau rawatan di klinik pesakit luar pembedahan.

Kecemasan adalah pengecualian dari peraturan ini. Abses terbuka boleh mempunyai pelbagai sebab. Salah satu sebab yang mungkin adalah bahawa abses telah berkembang pada tahap peradangan sehingga pecah akibat ketegangan kulit.

Abses dikelilingi oleh kapsul nipis yang tidak lagi dapat menahan tekanan dan akhirnya menangis. Luka terbuka dan berjangkit kemudian terbentuk. Yang mengandungi nanah muncul dan juga mengandungi patogenik bakteria.

Sekiranya terdapat abses pecah, disarankan untuk berjumpa doktor dan mendapatkan rawatan profesional kerana bahaya jangkitan dan pembawaan kuman. Dalam keadaan kebersihan yang betul, doktor dapat membersihkan dan membilas luka terbuka. Penyingkiran lengkap dari nanah sangat penting untuk mencegah berulang.

Luka kemudian terbuka untuk penyembuhan. Ada kemungkinan saliran diletakkan di luka untuk mengalirkan air yang baru terbentuk nanah dan cecair luka secara langsung. Oleh itu, luka tetap steril dan boleh sembuh.

Pakaiannya mesti diubah secara berkala. Di sini juga, penjagaan mesti dilakukan untuk memastikan kebersihan yang menyeluruh sehingga bakteria tidak dibawa ke kawasan lain. Atas sebab ini orang awam tidak boleh membuka abses sendiri.

Penggunaan salap penarik (seperti Salap Klasik Ilon®) juga boleh menyebabkan abses terbuka secara spontan. Salap mendorong proses ini dan dengan itu menyumbang kepada pembuangan nanah yang lebih baik. Di sini juga, pembaikan pembedahan (pembedahan) adalah kaedah rawatan yang paling penting dan paling selamat.

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa sayatan tunggal (pemotongan) membran abses dan pengeringan nanah di punggung biasanya tidak mencukupi. Harus ada bukaan berbentuk T atau bujur rongga abses, yang harus setinggi dalamnya. Ini diikuti dengan rawatan luka terbuka dan penyisipan jalur tamponade.

Sekiranya terdapat abses pada punggung, yang terletak betul-betul di sebelah sfingter anus, harus diperhatikan bahawa sfinkter dapat diukir hingga 4/5 tanpa meninggalkan masalah lemah kawalan kencing. Gelung puberektal yang disebut tidak boleh cedera dalam keadaan apa pun. Sekiranya terdapat abses pada punggung, pembedahan perlu dilakukan dalam kebanyakan kes.

Terapi terdiri daripada pembedahan pembukaan rongga nanah sehingga pembuangan nanah dapat dilakukan. Seringkali sayatan kulit bahkan tidak terasa menyakitkan, kerana pembukaan abses dan pelepasan tekanan yang berkaitan bahkan terasa melegakan. Gejala biasanya mereda dengan cepat selepas operasi.

Operasi biasanya dilakukan di bawah umum atau tulang belakang anestesia. Semasa operasi, pakar bedah mencari kemungkinan hubungan antara rongga nanah dan dubur. Masalah dengan abses pantat sering kali adalah bahawa rongga nanah dapat membentuk saluran halus (yang disebut fistula) melalui alat sfinkter, yang boleh cedera.

Dalam kes abses pantat, luka pembedahan boleh mempunyai ukuran yang besar, kerana semua struktur keradangan mesti dikeluarkan sepenuhnya. Luka dirawat secara terbuka dan tidak dijahit, sehingga nanah dapat dicegah dari terkumpul. Dalam beberapa kes, saliran dimasukkan untuk membantu pembuangan nanah.

Penciptaan saluran keluar tiruan biasanya tidak diperlukan; tandas biasanya boleh digunakan seperti biasa selepas operasi. Oleh kerana luka dirawat secara terbuka, pendarahan dan terutamanya pendarahan sekunder mungkin berlaku. Di samping itu, jangkitan baru boleh berkembang.

Dalam kes yang jarang berlaku terdapat parut luka yang teruk, dalam kes yang teruk dubur dapat terjejas dan pergerakan usus menjadi sukar dan menyakitkan. Oleh kerana reaksi radang abses dan operasi, kecederaan pada struktur di sekitarnya boleh berlaku. Dalam kes di mana otot sfingter terlibat, mungkin terdapat penutupan yang lemah dengan kawalan yang lemah pergerakan usus.

Sebelum prosedur pembedahan, usus dibersihkan (enema, enema) dan, jika perlu, ubat antikoagulan mesti dihentikan untuk jangka waktu tertentu (misalnya ASS, Marcumar®). Selepas pembedahan pembukaan abses pada punggung, banyak rembesan luka terkumpul pada pembalut, yang mesti kerap diubah pada masa awal. Mandi duduk dengan garam laut dapat digunakan untuk menyokong proses penyembuhan, terutama setelah buang air besar.

Dalam jangka masa panjang, kebersihan di kawasan dubur harus diberi perhatian. Prognosis operasi untuk abses pada punggung biasanya sangat baik. Operasi itu sendiri biasanya merupakan prosedur yang mudah dan menyebabkan beberapa masalah.

Proses penyembuhan sering cepat dan simptomnya dapat diatasi dengan cepat. Luka terbuka boleh mengambil masa beberapa minggu untuk sembuh. Abses pada punggung sering bersifat sementara dan menyebabkan peningkatan bengkak, yang mesti dirawat dengan cepat kerana biasanya sangat menyakitkan dan dalam beberapa kes disertai dengan demam.

Selain itu, abses berlarutan di punggung dapat menyebabkan penyebaran patogen melalui aliran darah. Dalam kes terburuk, ini boleh menyebabkan sepsis, gambaran klinikal yang berpotensi mengancam nyawa. Dalam kebanyakan kes, abses pada punggung tidak sembuh dengan sendirinya.

Sekiranya abses tidak dirawat dengan cepat, akan bertambah besar dan tidak selesa kesakitan disebabkan oleh abses juga akan meningkat. Di samping itu, risiko a fistula pembentukan meningkat sekiranya abses tidak dibuka dengan cepat. A fistula adalah saluran tiub halus yang bermula dari abses dan membentuk hubungan antara Rektal dan kulit.

A fistula saluran tidak mengancam nyawa, tetapi ia sering kekal walaupun nanah abses telah kering. Ini boleh menyebabkan keradangan berulang. Kerosakan kekal organ-organ di sekitarnya juga boleh menyebabkan keluhan lebih lanjut.

Sekiranya terdapat abses pada punggung, fungsi otot sfingter sangat berisiko. Dalam kes terburuk, jangkitan boleh merebak dari abses ke darah (sepsis). Penting agar anda tidak pernah mencuba sendiri untuk bernanah, kerana ini boleh menyebabkan rongga nanah terbuka ke dalam dan ke tisu berdekatan dan melepaskan patogen ke darah, yang boleh menyebabkan jangkitan berbahaya dan abses boleh menjadi kronik.

Selepas setiap sentuhan abses, seseorang harus mencuci tangan dengan bersih. Dalam kes seperti itu, mandi lebih baik daripada mandi untuk mengelakkan penularan ke kawasan kulit yang lain. Seluar dalam, tempat tidur dan tuala juga harus dicuci pada suhu 90 darjah untuk membunuh bakteria.

Tandas dan bilik mandi harus dibersihkan dengan sempurna semasa anda mengalami abses di bahagian bawah anda. Pelbagai rawatan di rumah boleh dicuba pada peringkat awal abses kecil. Perkara utama yang perlu dilakukan adalah memanaskan kawasan kulit yang terkena dengan kompres hangat.

Untuk abses di punggung, pelapisan tebal di kawasan ini dapat membantu mengatasi rasa sakit ketika duduk. Abses yang lebih kecil kadang-kadang dapat disembuhkan dengan beberapa langkah, tetapi doktor harus selalu mendapatkan nasihat terlebih dahulu. Salap infus dari farmasi mengandungi bahan aktif minyak serpih seperti ammonium bituminosulphate.

Dengan menggunakan salap penarik, abses kecil disokong dalam "matang" dan dalam kes terbaik mengosongkannya sendiri. Juga dalam kes ini seseorang tidak boleh menolong diri sendiri dan tidak boleh mendorongnya. Apabila nanah telah dikosongkan, kawah kecil harus dibersihkan dengan sempurna dengan pembasmi kuman luka dan ditutup dengan a plaster.

Abses terbuka hendaklah dibalut baru dua kali sehari dan, jika boleh, dibilas dengan teliti. Semburan pembasmi kuman atau salap pembasmi kuman harus disapu dengan lembut pada luka. Tetapi, jika kawasan luka tetap merah, rasa sakit tidak reda atau nanah muncul semula, doktor harus berjumpa.

Masalah lain dalam merawat abses pantat adalah bahawa kawasan dubur dijajah oleh banyak bakteria yang dapat memperburuk keradangan. Sebaiknya berjumpa doktor mengenai abses di bahagian bawah. Bergantung pada ukuran dan lokasinya, doktor akan mengesyorkan rawatan dengan salap penarik atau salap antibiotik.

Rawatan antibiotik dalaman juga boleh dicuba, tetapi abses pada punggung sering dikemas dengan baik, sehingga sukar bagi antibiotik diedarkan melalui aliran darah untuk mencapai keradangan. Atas sebab-sebab ini, rawatan dengan antibiotik bersendirian sering tidak membawa kepada kejayaan jangka panjang, proses penyembuhan agak lambat dan komplikasi serius boleh menjadi akibatnya. Pembedahan diperlukan dalam kebanyakan kes abses di bahagian bawah.

Nanah dilepaskan dari rongga yang dijangkiti dengan menggunakan pisau bedah untuk membuat bukaan pada kulit berhampiran dubur. Ini membolehkan tekanan pada bengkak melegakan. Operasi seperti ini sering dapat dilakukan secara rawat jalan dalam pembedahan dan di bawah anestetik tempatan.

Walau bagaimanapun, abses besar atau dalam pada punggung mesti dibuka di hospital. Terutama dalam kes abses yang tidak dapat diakses, langkah-langkah khas seperti prosedur pencitraan (mis ultrasound, tomografi komputer) mesti digunakan untuk membelah abses dengan betul. Abses adalah kumpulan nanah di rongga.

Oleh itu, abses dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung dan tidak dapat merebak, tetapi boleh diperbesar. Apabila bakteria memasuki badan dan menetap di satu tempat, mereka boleh menyebabkan reaksi keradangan dan membiak dengan kerap. The abses dubur adalah abses yang terbaring di kulit dan oleh itu dapat dilihat oleh orang yang terkena.

Ia menyebabkan pesakit sakit dan boleh membengkak. Selalunya pesakit cenderung ingin merawat abses itu sendiri. Namun, bergantung pada ukuran abses, doktor mengesyorkan agar rawatan diserahkan kepada doktor, terutama jika abses tidak dibuka sendiri oleh pesakit.

Terdapat risiko bakteria terbawa atau keradangan meningkat disebabkan oleh kekurangan kebersihan. Doktor yang merawat, sebaliknya, dapat membuat permukaan kerja yang bersih dan bersih dan juga mempunyai pandangan yang lebih baik mengenai abses. Dengan ubat yang sesuai dia dapat membasmi kuman abses dan dengan itu mencegah reaksi keradangan yang semakin teruk.

Abses dapat diperhatikan oleh pesakit sendiri atau dapat dirawat dengan salap untuk menghilangkan rasa sakit dan mendorong pengurangan bengkak dan kemerahan. Abses pada punggung juga dapat dirawat dengan cara semula jadi. Salap penarik Ichtholan®, misalnya, adalah ubat herba yang kaya dengan minyak serpih sulfat.

Ia mempunyai kesan antibakteria, anti-radang dan anti-gatal. Pada peringkat awal abses yang sedang berkembang, salap penarik dapat digunakan pada kawasan yang terkena. Bahan-bahannya mencegah perkembangan keradangan dan, jika nanah sudah terkumpul, biarkan ia dipecah dan dikeringkan.

Salap pada mulanya membawa kepada reaksi keradangan yang lebih kuat dan abses juga boleh menjadi lebih besar dan lebih teruk dalam beberapa hari pertama. The kapal sekitar kawasan kulit yang meradang melebar dan darah bekalan ke kawasan itu meningkat. Dengan darah, sel-sel pertahanan seperti limfosit, sel mast dan makrofag dibasuh untuk melawan bakteria.

Ini memungkinkan pertahanan tubuh sendiri untuk menggantikan abses ke permukaan kulit. Di sana nanah akhirnya dapat mengalir dengan lebih baik dan penyembuhan bermula. Perhatian harus diambil untuk memastikan bahawa kapsul benar-benar bebas dari nanah sehingga tidak ada penjajahan bakteria baru.

Sekiranya proses penyembuhan tidak berlaku walaupun rawatan biasa dengan salap, pesakit harus berjumpa doktor dan berbincang dengannya kemungkinan terapi lain. Secara amnya, pesakit dengan abses di bahagian bawah harus berjumpa doktor. Doktor ini dapat menilai sama ada rawatan di rumah boleh digunakan atau adakah abses perlu dibelah.

Jika tidak, beberapa rawatan di rumah diketahui dapat membantu menyembuhkan abses. Satu kemungkinan ubat rumah yang dapat membantu memecahkan abses adalah bubur panas yang terbuat dari oat dan biji rami. Bubur yang dimasak dan masih panas dimasukkan ke dalam beg kecil.

Sebelum beg bubur kemudian diletakkan di atas abses, harus diuji bahawa tidak terlalu panas (bahaya membakar). Bubur harus membuka abses. Apabila ini berlaku, abses terbuka hendaklah ditutup dengan kain lembap.

Kemungkinan lain ialah memanaskan bawang hiris dengan wap (boleh juga di dalam microwave). Yang hangat bawang hirisan diletakkan di atas abses. Prosedur ini harus diulang beberapa kali sehari.

. bawang boleh juga dijadikan bubur mentah dengan air dan kemudian disapu pada abses. Tambahan pula, savoy yang dipanaskan kubis daun, yang mempunyai kesan anti-radang, adalah ubat rumah tangga yang dapat mempercepat penyembuhan abses. Savoy kubis daun diratakan dengan tuala dapur, kemudian dipanaskan dan akhirnya diletakkan di atas abses.

Sebaik sahaja kubis daun telah berubah warna, daun kubis hangat baru diletakkan di atas abses. Kompres yang direndam dengan chamomile juga dapat membantu membuka abses dan membantu penyembuhan. Untuk tujuan ini, kira-kira 2 hingga 3 sudu teh chamomile bunga dituangkan lebih dari 150 ml air mendidih.

Teh harus ditutup selama 5 minit. Celupkan kompres ke dalam teh dan kemudian letakkan di atas abses selama dua jam. Prosedur kemudiannya mesti diulang.

Memohon minyak pokok teh - yang mempunyai sifat pembasmi kuman dan kuman - juga dapat membantu penyembuhan abses. Ubat rumah tangga tidak langsung adalah minum Jelatang teh. Satu sudu teh Jelatang daun dicurahkan ke atas air mendidih. Setelah minum teh selama beberapa minit, ia boleh diminum. Satu cawan Jelatang teh harus diminum tiga kali sehari.