Sindrom BWS - kesan pada jantung | Fisioterapi untuk sindrom BWS

Sindrom BWS - kesan pada jantung

Sindrom BWS boleh menyebabkan sakit dada sama dengan angina pektoris (sakit dada kerana berkurang darah mengalir ke jantung otot). Ini sering menimbulkan kerisauan pesakit. Gejala vegetatif seperti berpeluh atau sesak nafas juga boleh dicetuskan oleh penyumbatan di kawasan BWS atau tulang rusuk.

Jika sendi tidak berfungsi dengan baik, struktur saraf boleh teriritasi atau darah keadaan aliran dapat diubah, mengakibatkan kesakitan. Sekiranya terdapat masalah dengan tulang rusuk sendi, seseorang mungkin merasa bahawa seseorang tidak dapat bernafas dengan cukup dalam atau kesakitan mungkin berlaku semasa bernafas. Dengan melepaskan penyumbatan tulang rusuk sendi atau sendi vertebra, gejala ini juga dapat dikurangkan.

Untuk membezakan simptom dari akut jantung kesakitan, seseorang boleh mengemukakan beberapa soalan penting: Sekiranya terdapat keraguan, doktor harus selalu mendapatkan nasihat sekiranya berlaku parah sakit dada dengan gejala yang memancar atau menyertainya seperti pening, loya, berpeluh atau berdebar-debar. Sindrom BWS juga boleh mencetuskan dada kesakitan dan bernafas kesukaran.

  • Bolehkah saya mencetuskan kesakitan melalui pergerakan atau pernafasan?
  • Bolehkah saya mencetuskan kesakitan dengan menekan titik tertentu?
  • Adakah jenaka berlaku semasa tekanan fizikal atau psikologi?
  • Adakah simptomologi bertambah baik ketika rehat? (Kemungkinan besar disebabkan oleh jantung - berjumpa doktor!)