C-peptida: Maksud nilai makmal

Apakah C-peptide?

C-peptida dihasilkan dalam pankreas semasa pembentukan insulin: sel beta yang dipanggil menghasilkan proinsulin prekursor yang tidak aktif. Untuk mengaktifkannya, ia dibahagikan - kepada insulin hormon penurun gula darah dan C-peptida. Istilah ini bermaksud Connecting Peptide, kerana ia menghubungkan blok bangunan proinsulin.

Tidak seperti insulin, C-peptida dipecahkan dengan lebih perlahan, menjadikannya ukuran ideal bagi fungsi pankreas dan pengeluaran insulin.

Bilakah C-peptida ditentukan?

Di makmal, tahap C-peptida ditentukan terutamanya untuk menilai prestasi sel beta pankreas. Jika sel beta mampu menghasilkan insulin, C-peptide juga boleh dikesan. Penilaian prestasi pankreas juga penting untuk perancangan terapi dalam diabetes - iaitu, dalam menentukan sama ada pesakit kencing manis perlu menyuntik insulin atau tidak.

Sangat jarang, hipoglikemia boleh didiagnosis sebagai hypoglycaemia factitia. Ini adalah penyakit mental di mana pesakit sengaja menurunkan paras glukosa darah mereka dengan insulin. Dengan cara ini, mereka yang terjejas biasanya ingin mendapatkan perhatian dan penjagaan yang lebih baik daripada doktor, hospital atau saudara mara. Dalam kes ini, tahap C-peptida adalah normal, manakala insulin terlalu tinggi dan glukosa darah terlalu rendah. Jika pesakit menggunakan sulfonilurea untuk menurunkan glukosa darah, C-peptida dan insulin dinaikkan.

C-peptida - nilai normal

Sebagai peraturan, nilai makmal diukur dalam keadaan berpuasa. Nilai normal berikut digunakan:

Syarat

C-Peptida: Norma

Puasa 12 jam

0.7 – 2.0 µg/l

puasa berpanjangan

< 0.7 µg/l

Nilai maksimum di bawah rangsangan glukosa atau glukagon

2.7 – 5.7 µg/l

Rangsangan glukosa atau glukagon dilakukan untuk menilai sama ada pesakit diabetes perlu menyuntik insulin. Ini dilakukan dengan memberi pesakit glukosa atau glukagon sebelum mengukur tahap C-peptida.

Bilakah C-peptida rendah?

C-peptide secara semula jadi rendah apabila pankreas tidak perlu menghasilkan insulin, iaitu paras glukosa darah rendah dan pesakit tidak makan apa-apa.

Penyebab lain penurunan C-peptida adalah penyakit Addison dan pemberian ubat tertentu (alpha-sympathomimetics).

Bilakah C-peptida dinaikkan?

Apabila makanan kaya karbohidrat atau kaya gula diambil, pankreas merembeskan insulin dan pada masa yang sama C-peptide untuk merangsang sel-sel badan untuk menyerap gula dalam darah. Nilai makmal kemudiannya dinaikkan secara semula jadi.

Pada peringkat awal diabetes mellitus jenis 2, C-peptida juga dinaikkan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dalam individu yang terjejas, sel-sel badan semakin tahan terhadap insulin, iaitu mereka bertindak balas sedikit atau tidak sama sekali kepada isyaratnya untuk menyerap glukosa darah. Sebagai tindak balas, sel beta menghasilkan lebih banyak insulin dan C-peptida sehingga mereka akhirnya kehabisan dan pengeluaran terhenti.

Lebih jarang, insulinoma adalah punca peningkatan C-peptida. Penyebab lain yang mungkin adalah kelemahan buah pinggang (kekurangan buah pinggang), sindrom metabolik, dan rawatan dengan kortikosteroid.

Apa yang perlu dilakukan jika C-peptida dinaikkan atau dikurangkan?

Rawatan bergantung kepada punca nilai makmal yang diubah. Doktor anda akan membincangkan keputusan pengukuran dan juga terapi lanjut dengan anda.

Jika insulinoma menyebabkan paras C-peptida yang tinggi, ia dikeluarkan melalui pembedahan jika boleh.