Kafein: Kesan Ubat, Kesan Sampingan, Dos dan Kegunaan

Produk

Kafein boleh didapati secara komersial sebagai ubat dalam bentuk tablet, tablet effervescent, lozenges, sebagai murni serbuk dan sebagai jus, antara lain. Ia terdapat dalam banyak perangsang; ini termasuk kopi, koko, teh hitam, teh hijau, perlawanan, teh ais, pasangan, minuman ringan seperti Coca-Cola, dan minuman tenaga seperti Red Bull. Tiada bahan psikoaktif lain yang sering dikonsumsi di seluruh dunia kafein.

Struktur dan hartanah

Kafein (C8H10N4O2, Mr = 194.2 g / mol) wujud sebagai kristal putih serbuk atau dalam bentuk kristal seperti sutera. Ia cepat larut dan larut dalam air. Walau bagaimanapun, ia larut dalam mendidih air. Kafein adalah turunan xanthine trimetilasi. Ia adalah sebatian semula jadi dan alkaloid yang terdapat di kopi, teh hitam, pasangan, guarana, koko, dan biji cola, Antara lain.

Kesan

Kafein (ATC N06BC01) merangsang pusat sistem saraf, pernafasan, dan sistem kardiovaskular. Ini membuat anda berjaga-jaga, mempromosikan kepekatan dan prestasi, mempunyai sifat diuretik, dan merangsang pencernaan. Kesannya disebabkan oleh antagonisme di trifosfat reseptor. Kafein diserap dengan baik dan cepat melintasi darah-otak halangan ke dalam CNS. Ia hampir sepenuhnya dimetabolisme dan diekskresikan terutamanya dari buah pinggang. Separuh hayat adalah sekitar 3 hingga 5 (hingga 10) jam pada orang dewasa.

Petunjuk dan petunjuk

Kontraindikasi

Kafein dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti. Pesakit dengan aritmia jantung harus mengelakkan dos yang tinggi. Berhati-hati disarankan dalam kes ulser gastrik atau usus. Pada pendapat kami, kanak-kanak tidak boleh mengambil kafein. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Kafein dimetabolisme terutamanya oleh CYP1A2. Ubat-ubatan yang sesuai interaksi dengan substrat CYP, perencat CYP, dan pemicu CYP adalah mungkin. Yang lain interaksi mungkin termasuk mereka yang mempunyai perangsang, perangsang yang mengandungi kafein, depresan terpusat dadah, dan agen aktif jantung (contohnya, simpatomimetik).

Kesan buruk

Pengambilan secara berkala menyebabkan kebergantungan dan toleransi. Dengan penghentian secara tiba-tiba, gejala penarikan seperti a pengambilan kafein sakit kepala dan kerengsaan mungkin berlaku. Lihat kopi pengeluaran dan pengambilan kafein.

Berlebihan

Kafein tidak boleh berlebihan kerana boleh menyebabkan aritmia jantung dan lain-lain kesihatan masalah. Gejala overdosis termasuk gegaran, kegelisahan, insomnia, loya, muntah, nadi cepat, kekeliruan, gangguan penglihatan, kecelaruan, kejang, hipokalemia, dan hiperglikemia.