Calabar Bean: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Pada pertengahan abad ke-19, kacang calabar digunakan di Afrika Barat asalnya untuk menjatuhkan penghakiman ilahi: Sekiranya penjenayah yang disyaki mati kerana kacang yang ditawarkan, dia bersalah atas kesalahan itu; jika dia terselamat dan muntah, ia diambil sebagai bukti tidak bersalah. Benih kacang calabar adalah satu-satunya bahagian beracun dari tanaman pendakian.

Kejadian dan penanaman kacang calabar.

Pada asalnya, kilang itu hanya dijumpai di Afrika Barat. Dari sana, ia menuju ke India dan Brazil. Kacang calabar lebih suka lokasi di tebing sungai dan kadang-kadang tumbuh langsung di air. Kacang calabar (Physostigma venenosum) juga disebut kacang keputusan Tuhan, kerana pada masa lalu digunakan untuk mengetahui apakah seseorang itu melakukan kejahatan tertentu atau tidak. Tanaman pendakian abadi dengan kacang beracun tergolong dalam keluarga kekacang (Faboideae). Ini membentuk lianas sekitar 15 meter, diameter lima sentimeter, berkayu di pangkal dan tinggi herba. Daun batangnya mempunyai bentuk bujur, runcing dan panjangnya sekitar 15 sentimeter. Perbungaan tanaman tergantung di sisi liana, menguntit. Bunga ungu gelapnya melengkung seperti siput. Kekacang coklat tebal dari tin calabar berkembang panjang hingga 15 sentimeter dan mengandungi dua atau tiga buah pinggang-biji biji berkilat berwarna coklat gelap masing-masing. Pada asalnya, kilang itu hanya dijumpai di Afrika Barat. Dari sana, ia menuju ke India dan Brazil. Kacang calabar lebih suka lokasi di tebing sungai dan kadang-kadang tumbuh langsung di air. Ia juga memanjat pokok hutan hujan.

Kesan dan aplikasi

Tumbuhan dengan biji beracun mengandung sebagai bahan aktif utamanya alkaloid physostigmine (eserin), yang pertama kali diasingkan dari kacang pada tahun 1864. Ia juga mengandungi minyak pati, lendir, resin, asid dodecanoic, linoleic, oleum, palmitic dan asid stearik, potash. Selanjutnya, ia mengandungi sekunder alkaloid geneserin (0.1 peratus), physovenin (0.1 peratus), eseramin, calabarin, calabacin, calabarol, beta-sitosterol, stigmasterol, trifolianol, pati 48 peratus, 23 peratus protein dan 2.3 peratus lemak. Physostigmine dan calabrin mempunyai ketoksikan yang serupa dengan strychnine dan terdapat hampir secara eksklusif di kotiledon kacang. Atas sebab ketoksikan tinggi, hanya penyediaan siap standard dan ubat homeopati mengandungi bahan aktif digunakan hari ini. Pada masa lalu, physostigmine digunakan secara subkutan sebagai suntikan dalam dos yang sangat rendah dan sebagai serbuk dalam rawatan mata. Bahan aktif menyebabkan penyempitan murid (miosis) pada murid yang dilebarkan secara patologi dan juga digunakan sebagai penawar dalam atropin keracunan. Sebagai perencat asetilkolinesterase, ia mempunyai kesan kolinergik dan merangsang parasimpatis sistem saraf, mengakibatkan peningkatan aktiviti otot. Oleh kerana bahan aktif tidak berbau, tanpa rasa, dan tidak berwarna juga dapat menyebarkannya darah-otak penghalang, ia memastikan di otak bahawa utusan saraf asetilkolina tidak dipecah oleh enzim. Dalam dos yang lebih tinggi, ia menyebabkan penurunan jantung kadar, merangsang air liur, melumpuhkan saluran pernafasan, menyekat murid, dan merangsang peristalsis usus dalam kes kelemahan usus. Didalam dos dari enam hingga sepuluh mg, physostigmine adalah mematikan. Jumlah ini terkandung dalam dua hingga tiga biji calabar. Dalam sebuah pentadbiran lebih daripada satu miligram, kesan sampingan berikut mungkin berlaku apabila digunakan secara luaran (contohnya, semasa rawatan mata): Palpitasi, berpeluh, otot kejang dan malaise teruk. Akibatnya, keradangan daripada saluran pernafasan dan mata dan serak mungkin berlaku. Sekiranya keracunan physostigmine teruk, yang boleh menyebabkan kematian akibat lumpuh pernafasan, pesakit mesti mendapatkan rawatan perubatan intensif segera. Dia perut memerah. Dia diberi atropin sebagai penawar, arang aktif, dan natrium sulfat mengikut keperluan. Diazepam membantu melawan kejang. Ubat kacang calabar tidak boleh digunakan dalam asma bronkial, gangrene, koronari jantung penyakit, kencing dan penyumbatan usus. Di samping itu, wanita hamil, ibu menyusu, kanak-kanak dan remaja, serta orang yang mempunyai kepekaan terhadap bahan aktif tidak boleh menggunakan ubat ini. Sekiranya ubat itu digunakan dengan yang lain kolinesterase perencat, peningkatan kesan berlaku.

Kepentingan, rawatan, dan pencegahan kesihatan.

Bahan aktif kacang calabar adalah penawar yang terbukti atropin dan keracunan curare. Dalam dos yang sangat rendah (0.12 hingga 0.24 gram), ia digunakan untuk rawatan kolik usus, glaukoma (glaukoma), neuralgia (terutamanya neuralgia trigeminal), epilepsi, sembelit, tetanus, lumpuh (terutamanya kelumpuhan kaki yang disebabkan oleh myelitis dan kelumpuhan progresif), chorea minor, ataxia lokomotor, dan tekanan darah tinggi. Physostigmine digunakan secara tempatan untuk penyakit mata. Hari ini, ubat ini diberikan secara homeopati dalam bentuk globula, pencairan dan tablet (teep), kerana boleh diterima dalam bentuk ini. Profil aplikasi serupa dengan yang sebelumnya. Doktor atau doktor haiwan menggunakannya untuk menghilangkan kesesakan tinja dengan kembung perut disebabkan oleh kelemahan usus. Dalam perubatan veterinar, ia diberikan secara subkutan sebagai julap untuk kolik usus dan kembung perut. Apabila mata diperiksa, murid pelebaran yang disebabkan oleh atropin diterbalikkan. Untuk mengelakkan physostigmine memasuki badan, doktor memampatkan saluran lakrimal di bahagian bawah kelopak mata. Dalam oftalmologi, physostigmine sulfate digunakan sebagai Eserinum sulfuricum secara bergantian dengan Euphrasia untuk mydriasis (murid pelebaran), keratitis, iritis, iris prolaps, dan ulser kornea. Berbeza dengan amalan sebelumnya, bahan aktif kacang calabar tidak digunakan untuk merawat glaukoma: ia murid-kesan pengurangan tekanan intraokular dan intraokular tidak bertahan lama untuk menghasilkan tahan lama kesihatan peningkatan pada pesakit. Untuk kegunaan dalaman, homeopati menetapkan tincture dan teep ibu. Pesakit mengambil satu tablet dua hingga tiga kali sehari. Untuk mengurangkan darah gula tahap di kencing manis dan untuk rawatan Parkinson, a dos tiga sudu teh dalam potensi D2 adalah perlu.