Calcitonin: Peranan Hormon

Apakah Calcitonin?

Calcitonin adalah hormon penting dalam metabolisme manusia. Ia merendahkan tahap kalsium dan fosfat dalam darah dengan mempengaruhi sel tulang dan buah pinggang. Rakan sejawatnya ialah hormon paratiroid, yang dengan itu meningkatkan kalsium dan fosfat dalam darah.

Bagaimanakah kalsitonin dihasilkan?

Calcitonin terdiri daripada 32 asid amino yang berbeza (blok binaan protein). Ia dihasilkan dalam sel tiroid khas, yang dipanggil sel C. Organ lain yang menghasilkan calcitonin pada tahap yang lebih rendah ialah kelenjar paratiroid dan timus. Jika paras kalsium dalam darah meningkat secara mendadak, sel C merembeskan kalsitonin yang terbentuk. Hormon ini dikeluarkan terutamanya oleh buah pinggang.

Tindakan kalsitonin

Apa yang dipanggil osteoklas, sel pemakan tulang, bertanggungjawab untuk pemecahan bahan tulang. Melalui aktiviti mereka mereka melepaskan kalsium dan fosfat dari tulang ke dalam darah. Calcitonin menghalang sel-sel yang merendahkan tulang ini supaya kurang kalsium dan fosfat dibebaskan dari tulang dan memasuki darah - tahap kalsium dan fosfat menurun.

Kerana cara tindakannya, pakar perubatan menggunakan calcitonin dalam rawatan osteoporosis (kehilangan tulang) dan penyakit Paget. Pada orang yang menghidap penyakit Paget, pembentukan semula tulang terganggu dan bahan tulang inferior terbentuk. Pesakit yang mengalami kesakitan akibat metastasis tulang atau kanser tulang juga sering diberikan calcitonin.

Bilakah kalsitonin ditentukan?

Paras darah hormon ditentukan dalam kes cirit-birit yang tidak dapat dijelaskan, antara lain. Di samping itu, calcitonin adalah penanda tumor untuk karsinoma tiroid medula, yang berasal dari sel C yang dipanggil: tumor ini menghasilkan hormon, yang menyebabkan kepekatannya dalam darah meningkat. Atas sebab ini, doktor menentukan tahap calcitonin apabila pesakit mempunyai nodul sejuk yang dipanggil dalam tiroid, atau pada pesakit kanser apabila penyakit itu berkembang.

Nilai piawai kalsitonin

Untuk menentukan tahap hormon, doktor memerlukan sampel darah. Kepekatan normal bergantung kepada jantina:

Nilai dalam pg/ml

Tetapi

<11,5

Wanita

<4,6

Bilakah tahap kalsitonin menurun?

Apabila tahap kalsium dalam badan terlalu rendah, kepekatan kalsitonin juga rendah. Walau bagaimanapun, ini bukan penyakit.

Bilakah tahap kalsitonin dinaikkan?

Apa yang perlu dilakukan jika tahap kalsitonin berubah?

Jika doktor keluarga atau pakar hormon (ahli endokrinologi) mengesan paras kalsitonin yang tinggi, dia akan menyiasat puncanya. Di atas semua itu, tumor tiroid malignan mesti diketepikan sebagai sebab peningkatan paras kalsitonin. Ini boleh dilakukan, contohnya, dengan prosedur pengimejan seperti CT dan MRI atau dengan mengambil sampel tisu.