Kejang betis: Punca dan rawatan

Gambaran ringkas

 • Penerangan: Kejang betis ialah pengecutan mendadak, pendek, tidak disengajakan dan menyakitkan pada bahagian otot, keseluruhan otot atau kumpulan otot di betis.
 • Punca: biasanya tidak diketahui atau tidak berbahaya (cth., ketegangan otot yang teruk semasa senaman, kehilangan air dan garam yang teruk akibat berpeluh, dsb.). Lebih jarang, kekejangan betis adalah tanda-tanda penyakit (cth., hipotiroidisme, diabetes, kelemahan buah pinggang, urat varikos) atau kesan sampingan ubat.
 • Apa yang membantu melawan kekejangan dalam kes akut? Regangan, urutan lembut, sapuan haba
 • Pencegahan: cth. latihan tetap, regangan lembut (sebelum bersukan dan waktu tidur), minum secukupnya, diet kaya magnesium, mengambil suplemen magnesium jika perlu, mengelakkan nikotin, kafein dan perangsang seperti efedrin

Kekejangan betis: Penerangan

Kekejangan otot kebanyakannya berlaku di kaki dan di sini lebih baik di betis. Oleh itu, kekejangan betis adalah yang paling biasa dan mungkin juga bentuk kekejangan otot yang paling terkenal.

Kekejangan otot, iaitu kekejangan otot yang tidak menyakitkan, harus dibezakan daripada kekejangan otot. Turut perlu dibezakan ialah fasciculations - kedutan serat otot yang kelihatan, tidak teratur dan tidak disengajakan tanpa kesan pergerakan (contohnya kelopak mata berkedut). Mereka tidak menyakitkan, tetapi selalunya tidak menyenangkan.

Kekejangan betis dan kekejangan otot lain berlaku terutamanya pada waktu malam dan tidak jarang berlaku. Hampir setiap orang mengalami kekejangan otot sekarang dan kemudian. Sebagai contoh, lebih 90 peratus orang dewasa muda melaporkan kekejangan sekali-sekala. Kemudian, apabila umur seseorang meningkat, kekejangan otot menjadi lebih kerap: 33 hingga 50 peratus orang yang berumur lebih dari 65 tahun mengalami kekejangan secara kerap (sekurang-kurangnya sekali seminggu).

Kejang betis: Punca

Pada asasnya, kekejangan betis dan kekejangan otot lain dibahagikan kepada tiga kategori oleh pakar perubatan, bergantung pada asalnya:

 1. Kekejangan parafisiologi: Kekejangan sekali-sekala semasa mengandung dan selepas melakukan senaman fizikal, biasanya disebabkan oleh gangguan dalam keseimbangan elektrolit dan air – contohnya akibat berpeluh berat.
 2. Kejang bergejala: Ia mengiringi simptom penyakit, seperti gangguan pada sistem saraf, otot atau metabolisme. Ubat-ubatan juga boleh menyebabkan kekejangan otot (seperti kekejangan betis) sebagai kesan sampingan.

Kejang betis biasanya tidak berbahaya

Kurang biasa, kekejangan betis adalah simptom keadaan yang serius (cth., gangguan hormon atau metabolik, penyakit vaskular, penyakit buah pinggang) atau kesan sampingan ubat.

Di bawah adalah maklumat yang lebih terperinci tentang kemungkinan penyebab betis dan kekejangan otot yang lain.

Gangguan keseimbangan elektrolit dan air

dehidrasi

Kekurangan magnesium

Kekurangan magnesium (hypomagnesemia) juga boleh menyebabkan kekejangan betis atau kekejangan otot. Kekurangan bekalan mineral boleh mengakibatkan, contohnya, daripada diet atau diet yang tidak seimbang, diabetes mellitus, alkohol atau penyakit usus dan buah pinggang. Kekurangan juga sering berlaku semasa kehamilan, apabila terdapat peningkatan keperluan untuk magnesium.

Gangguan elektrolit lain

Kekurangan kalium (hipokalemia) dan kekurangan kalsium (hipokalsemia) juga merupakan antara kemungkinan penyebab kekejangan otot:

Gangguan keseimbangan hormon dan metabolisme

Pelbagai gangguan hormon dan metabolik boleh menyebabkan kekejangan otot gejala jika ia mengganggu keseimbangan air dan elektrolit. Contoh:

 • Hypothyroidism: tanda-tanda biasa hipotiroidisme termasuk prestasi dan penumpuan yang lemah, keletihan yang cepat, dan masalah ingatan. Di samping itu, otot cenderung kekejangan.
 • Diabetes mellitus: Gejala awal adalah peningkatan kencing dan rasa dahaga yang kuat. Kekejangan otot (seperti kekejangan betis) boleh disebabkan di sini pada mulanya oleh gangguan elektrolit, kemudian ia boleh menjadi akibat kerosakan saraf diabetik (polineuropati).
 • Penyakit buah pinggang: Buah pinggang memainkan peranan utama dalam mengawal keseimbangan cecair. Kelemahan buah pinggang atau kegagalan buah pinggang boleh mencetuskan kekejangan, antara lain.

Gangguan muskuloskeletal

Sekarang dan kemudian, kekejangan otot simptomatik adalah akibat penyakit otot (miopati). Gangguan yang jarang berlaku ini mungkin kongenital atau diperoleh dan biasanya dikaitkan dengan kelemahan otot. Kadangkala, sakit otot kekejangan juga berlaku.

Gangguan saraf

Gangguan dan penyakit neurologi yang mungkin dikaitkan dengan kekejangan otot simptomatik termasuk:

 • Penyakit neuron motor: Ini adalah penyakit yang secara beransur-ansur memusnahkan sel saraf yang merangsang pergerakan otot. Bentuk yang paling biasa ialah amyotrophic lateral sclerosis. Gejalanya termasuk kelemahan otot, atrofi otot dan kekejangan otot.
 • Radikulopati: Ini adalah penyakit akar saraf (di kawasan tulang belakang), contohnya yang dicetuskan oleh cakera hernia. Sebagai contoh, saraf yang mengawal otot kaki boleh terjejas, yang boleh mengakibatkan kekejangan otot (seperti kekejangan betis), antara lain.

Penyakit vaskular

Ubat-ubatan dan perangsang

Terdapat beberapa ubat yang boleh menyebabkan kekejangan otot. Ini termasuk:

 • Ubat tekanan darah tinggi tertentu: Penyekat reseptor Angiotensin II (antagonis AT1) dan beberapa penyekat beta.
 • Bronkodilator yang digunakan untuk merawat asma, cth., salbutamol
 • Cisplatin dan vincristine (ubat kanser)
 • Lovastatin (ubat untuk merawat tahap lipid darah tinggi)
 • Diuretik (diuretik, ubat dehidrasi)
 • Tolcapone (ubat terhadap penyakit Parkinson)
 • Pil perancang (“pil perancang kehamilan”)
 • Pyrazinamide (ubat anti-tuberkulosis)
 • Raloxifene (digunakan untuk mencegah dan merawat osteoporosis)
 • Teriparatide (untuk rawatan osteoporosis)

Pelbagai perangsang (seperti amphetamine, kokain, kafein, nikotin, efedrin dan pseudoephedrine) juga boleh menyebabkan kekejangan otot.

Kekejangan betis: rawatan dan pertolongan cemas

Jika kekejangan adalah kesan sampingan ubat, doktor akan menetapkan ubat alternatif jika boleh.

Pertolongan cemas untuk kekejangan otot akut

Peregangan

Dalam kes akut (cth., kekejangan otot semasa bersukan atau kejang betis waktu malam), ia biasanya membantu meregangkan otot kekejangan yang menyakitkan – ini selalunya boleh menghentikan kekejangan.

Sebaliknya, jika anda mengalami kekejangan di paha di bahagian hadapan, regangan berlaku seperti berikut: Berdiri tegak, pegang kaki kaki yang berkenaan dan tarik ke arah punggung anda – sehingga anda merasakan regangan di bahagian hadapan paha anda. Jika kaki satu kaki ini terlalu goyah untuk anda, anda boleh memegang dinding atau kerusi dengan tangan anda yang lain.

Urutan lembut

Haba

Mampat suam dan mandian air panas juga memberi kesan santai pada otot yang kejang – atau botol air panas boleh diletakkan pada otot yang sakit.

By the way: ubat penahan sakit konvensional seperti asid acetylsalicylic (ASA) atau paracetamol tidak membantu melawan kekejangan otot.

Kekejangan betis: Bila hendak berjumpa doktor?

Kekejangan betis dan kekejangan otot lain yang berlaku hanya sekali-sekala biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa doktor jika kekejangan yang menyakitkan itu

 • berlaku lebih kerap,
 • jangan hilang sendiri atau dengan urutan regangan dan lembut dan/atau
 • Diiringi oleh gejala lain seperti loya, kebas, kesemutan, atau julat pergerakan yang terhad.

Titik hubungan pertama anda dalam kes sedemikian ialah doktor keluarga anda. Dia boleh merujuk anda kepada pakar jika perlu.

Kekejangan betis: pemeriksaan & diagnosis

 • Di manakah kekejangan berlaku?
 • Bila dan berapa kerap anda mengalami kekejangan?
 • Kira-kira berapa lama satu kekejangan berlangsung?
 • Adakah terdapat situasi atau peristiwa tertentu yang boleh mencetuskan kekejangan anda?
 • Adakah anda mempunyai sebarang gejala lain (cth., kelemahan otot, kebas, cirit-birit, kepekaan kepada selsema, penambahan berat badan, dll.)?
 • Bagaimana dengan pengambilan alkohol anda?
 • Adakah anda menggunakan sebarang ubat? Jika ya, yang mana satu?
 • Adakah anda mempunyai sebarang keadaan perubatan yang sedia ada?

Pemeriksaan fizikal memberi petunjuk kepada doktor tentang kesihatan umum anda. Dia boleh meraba di bawah otot dan sendi dan menguji refleks otot. Di samping itu, dia akan mencari kelainan yang mungkin menunjukkan punca kekejangan otot (cth. kulit kering dan selaput lendir serta lipatan kulit berdiri sekiranya berlaku dehidrasi atau muka bengkak, rambut kusam dan keguguran rambut sekiranya hipotiroidisme).

 • Pengukuran aktiviti otot elektrik (elektromiografi): Ini boleh digunakan untuk memeriksa sama ada penyakit otot atau gangguan saraf hadir.
 • Pengukuran kekonduksian saraf (electroneurography): Ini membolehkan doktor menguji kefungsian saraf periferi dan mengesan sebarang kerosakan saraf.

Pemeriksaan lanjut

Dalam sesetengah kes, biopsi otot juga diperlukan untuk mengesahkan atau mengecualikan punca (yang disyaki) kekejangan otot. Ini adalah perlu, sebagai contoh, dalam sklerosis lateral amyotrophic.

Pembezaan gangguan lain

Perkara yang mesti dipertimbangkan oleh doktor dalam pemeriksaannya: Pengecutan otot yang menyakitkan dari asal lain serta gejala yang menyerupai kekejangan otot mesti dibezakan daripada kekejangan otot sistemik. Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Tetany: Istilah ini merujuk kepada kekejangan otot yang berterusan atau berkala di seluruh badan. Oleh itu, kekejangan ini jauh lebih meluas dan berpanjangan daripada kekejangan otot biasa. Di samping itu, mereka sering disertai dengan kedutan otot pendek yang berulang. Pencetus tetani termasuk riket, kegagalan buah pinggang kronik, pankreatitis, kecederaan otak traumatik, dan muntah. Kadangkala punca tetani masih tidak diketahui (tetani idiopatik).
 • Sindrom Lelaki Kaku (Sindrom Orang Kaku): Ini adalah gangguan neurologi yang jarang berlaku yang dikaitkan dengan kekakuan otot yang meningkat secara perlahan-lahan pada batang dan anggota badan serta kekejangan menembak yang menyakitkan.
 • Iskemia otot: Pesakit dengan "kaki perokok" (penyakit oklusif arteri periferal, pAVK) mungkin mengalami sakit betis semasa melakukan senaman fizikal kerana otot betis tidak dibekalkan dengan darah yang mencukupi (pengaliran darah berkurangan = iskemia). Ini mungkin terasa seperti kekejangan betis, tetapi tidak (tiada pengecutan otot!).

Kejang betis: Pencegahan

Petua berikut boleh membantu mengelakkan kekejangan betis sekali-sekala (dan kekejangan otot lain), seperti yang disebabkan oleh senaman atau kekurangan cecair dan elektrolit:

 • regangan lembut: Regangan lembut sebelum bersenam serta sebelum tidur menjadikan otot dan tendon lebih fleksibel. Ini mengurangkan kemungkinan mereka akan menguncup secara tidak sengaja (semasa atau selepas bersenam atau semasa tidur).
 • Tiada senaman selepas makan: Anda tidak boleh bersenam serta-merta selepas makan.
 • Elakkan kafein dan nikotin
 • Mengelakkan perangsang: Jika boleh, anda juga harus mengelakkan perangsang seperti efedrin dan pseudoephedrine (seperti yang terkandung dalam ubat selesema dekongestan).
 • kasut yang betul: Kadangkala kasut yang salah (cth. pam bertumit tinggi) atau kepincangan kedudukan kaki seperti splayfoot atau flatfoot adalah punca kekejangan otot (cth. kekejangan kaki atau kekejangan betis). Kemudian kasut yang sesuai dan jika perlu insole membantu.