Pengerasan Kalus: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Callus pengerasan adalah fasa keempat dari lima fasa sekunder patah proses pemulihan. Osteoblas membentuk a kalus of tisu penghubung untuk jambatan patah jurang, yang dengannya mereka mineralisasi kalsium untuk mengeraskannya. Dalam patah gangguan penyembuhan, proses ini terganggu dan tulang kurang stabil.

Apakah pengerasan kalus?

Callus pengerasan adalah fasa keempat dari proses penyembuhan patah tulang sekunder lima fasa. Fraktur berlaku apabila tulang terputus sepenuhnya selepas daya langsung atau tidak langsung. Keanjalan atau kekuatan tulang dilampaui oleh hentaman, menyebabkan tulang memberi jalan. Oleh itu, dua atau lebih patah tulang terbentuk. Fraktur utama atau langsung adalah ketika tulang patah semasa mengekalkan periosteum. Hujung patah biasanya tetap bersentuhan dan penyembuhan patah daun tidak kelihatan parut. Sekiranya terdapat jurang fraktur kurang dari satu milimeter, kapilari-rich tisu penghubung mengisi jurang dan disusun semula langkah demi langkah ke tulang yang penuh dengan beban. Ini tidak mungkin berlaku dengan patah tulang sekunder atau tidak langsung. Serpihan patah tidak lagi bersentuhan antara satu sama lain dalam jenis patah tulang ini. Jurang patah lebar terletak di antara mereka. Penyembuhan patah tulang sekunder berlaku dalam lima fasa. Fasa kecederaan, keradangan fasa dan fasa granulasi diikuti oleh fasa pengerasan kalus. Fasa terakhir sesuai dengan fasa pembentukan semula dan menyelesaikan empat langkah yang lain. Semasa pengerasan kalus, tisu parut terbentuk pada tulang. Tisu parut ini mengeras dan dengan itu berfungsi untuk merapatkan jurang patah tulang.

Fungsi dan tugas

Pengerasan kalus, dengan merapatkan jurang patah tulang, membolehkan patah tulang, dengan hujung fraktur jarak jauh, sembuh. Bersama dengan empat fasa penyembuhan patah tulang sekunder yang lain, ia memastikan pemeliharaan sistem rangka yang stabil. Dalam organisma manusia, yang disebut osteoblas bertanggungjawab untuk pembentukan tisu tulang baru. Mereka berkembang dari sel-sel embrio yang tidak dibezakan tisu penghubung (mesenchyme). Dengan melekatkan diri pada tulang dalam bentuk kulit lapisan, secara tidak langsung mereka membuat asas awal untuk pembentukan bahan tulang baru. Pangkalan ini juga disebut matriks tulang dan terdiri terutamanya dari jenis 1 kolagen, kalsium fosfat dan kalsium karbonat. Bahan ini dilepaskan oleh osteoblas ke ruang interstisial (interstitial). Dalam proses tersebut, sel-sel berubah menjadi osteosit yang mampu membelah. Kerangka sel-sel ini menjadi mineral dan menjadi penuh dengan kalsium. Jaringan osteosit yang disatukan dimasukkan ke dalam tulang baru. Oleh itu, osteoblas juga terlibat dalam pembentukan kalus. A hematoma bentuk antara tapak patah. Selepas itu, tisu penghubung terbentuk di tapak patah tulang. Tisu penghubung ini sesuai dengan kalus lembut. Kalus patah dibina oleh osteoblas dan dapat dilihat di radiograf kira-kira tiga bulan selepas patah tulang. Pembentukan kalus yang dapat dilihat secara radiologi hanya berlaku apabila hujung patah tidak sepadan sepenuhnya. Sebenarnya, hanya dalam kes ini, osteoblas terpaksa membina jurang. Osteoblas membina penebalan tapak patah dengan kalus tisu penghubung. Penebalan ini mineralisasi semasa pengerasan kalus, memberikannya bentuk yang menanggung beban. Semasa mineralisasi, osteoblas mengisi kalus lembut dengan kalsium sehingga membentuk jambatan yang stabil. Pembentukan kalus dan pengerasannya memerlukan tiga hingga empat bulan. Selama beberapa bulan ke depan, penebalan patah berubah. Osteoklas mengurangkan bahan tambahan kepada ketebalan tulang normal. Tumis dengan itu dapat tumbuh semula sepenuhnya selepas patah tulang.

Penyakit dan penyakit

Pelbagai komplikasi boleh berlaku semasa penyembuhan patah tulang sekunder. Sebagai contoh, pembentukan kalus yang berlebihan mungkin berlaku. Sekiranya penebalan di kawasan patah tulang terasa sangat teruk, ini mungkin menunjukkan penyembuhan patah tulang yang tertunda kerana imobilisasi yang tidak mencukupi. Dalam kes yang melampau, fenomena ini berkembang menjadi pseudarthrosis. Sekiranya patah tulang dekat atau langsung pada sendi, pengerasan kalus yang berlebihan juga boleh menyebabkan pergerakan yang terhad, menyebabkan kontraktur. Kadang-kadang ini juga menyebabkan mampatan saraf dan kapalCampur tangan pembedahan kadang-kadang diperlukan untuk komplikasi jenis ini. Komplikasi semasa penyembuhan patah tulang juga boleh disebabkan oleh gangguan penyembuhan patah tulang. Agar patah tulang sekunder sembuh tidak terganggu, keadaan fisiologi tertentu mesti dipenuhi. Contohnya, kawasan patah mesti disediakan dengan cukup nutrien dan kaya dengan nutrien oksigen-tepu darah dan idealnya dikelilingi oleh tisu lembut. Serpihan tulang mesti dibawa ke kedudukan anatomi asalnya dan berada dalam hubungan sedekat mungkin. Sekiranya tulang terlalu jauh, mereka boleh bergerak secara meluas dan menyebabkan kalus tisu penghubung terkoyak sebelum mengeras. Kestabilan yang lemah, kekurangan imobilisasi dan jarak yang luas adalah penyebab masalah penyembuhan patah tulang yang paling biasa. merokok or kekurangan zat makanan dan penyakit yang mendasari seperti kencing manis dan osteoporosis juga boleh mengganggu penyembuhan patah tulang dengan mengganggu darah aliran. Sama kontraproduktif dengan penyembuhan patah tulang adalah jangkitan pada tulang atau tisu lembut berhampiran patah tulang. Genetik pengoksidaan gangguan juga boleh menyebabkan gangguan penyembuhan tulang, seperti penyakit tulang rapuh dan semua gangguan yang berkaitan. Dalam beberapa keadaan, ubat juga mempunyai kesan negatif terhadap penyembuhan. Contohnya dadah jenis ini termasuk kortison dan sitostatik dadah digunakan dalam kanser terapi.