Kalori: Fungsi & Penyakit

Kalori adalah unit nilai yang digunakan untuk mengukur kandungan tenaga dalam makanan. Tenaga ini ditukarkan oleh tubuh manusia. Pengambilan berlebihan atau tidak mencukupi kalori boleh membawa kepada penyakit dan penyakit fizikal yang serius.

Apakah kalori?

Di negara maju, penyakit akibat pengambilan kalori yang berlebihan adalah lebih biasa. Selain ketidakselesaan di sendi dan tulang kerana meningkat tekanan, meningkat darah tekanan atau jantung masalah sering berlaku. Tenaga yang terdapat dalam makanan diukur dalam kalori. 1 kalori adalah tenaga yang diperlukan untuk menaikkan suhu satu gram air dengan satu darjah. Kalori dalam makanan diukur dalam kilokalori (singkatan: kcal). Iaitu, tenaga mewakili tenaga yang diperlukan untuk memanaskan satu kilogram air. Kalori makanan yang berbeza sangat berbeza. Contohnya, a coklat boleh mempunyai sama banyak kalori dengan makan daging, sayur-sayuran, kentang dan kuah pada tengah hari. Walau bagaimanapun, kalori sebanyak coklat tidak "lebih baik" atau "lebih buruk" daripada selada. Ini hanyalah petunjuk tenaga. Walaupun begitu, rasa lapar kembali lebih cepat dengan a bar of coklat (atau bahkan rangkaian pendek karbohidrat, seperti kerepek, nasi dan putih roti) berbanding dengan serat tinggi diet dengan jumlah kalori yang serupa. Manusia mengambil kalori melalui makanan dan membakarnya untuk melakukan semua fungsi tubuh yang diperlukan.

Mengukur kalori. Berapa banyak kalori yang diperlukan orang?

Berapa banyak kalori yang perlu dimakan seseorang setiap hari bergantung pada ketetapan fizikal individu, dan juga keperluan tenaga tambahannya. Kadar metabolisme basal seseorang adalah jumlah kalori dia terbakar tanpa bergerak (berbaring). Kadar metabolisme basal bergantung pada jantina, tinggi badan, berat badan dan usia individu. Keperluan jumlah kalori termasuk penggunaan tambahan kerana kerja, sukan dan aktiviti fizikal yang lain. Sebagai nilai purata untuk kadar metabolisme total harian, 2000 kcal sering diberikan. Ini adalah nilai purata kasar dan mungkin berbeza secara signifikan antara individu (contohnya umur, jantina, aktiviti harian). Kadar metabolisme basal dikira dengan formula ini:

Lelaki: kadar metabolisme basal kcal dalam 24 jam = 66.47 + (13.7 × berat badan dalam kg) + (tinggi 5 × dalam cm) - (6.8 × umur).

Wanita: kadar metabolisme basal kcal dalam 24 jam = 655.1 + (9.6 × berat badan dalam kg) + (1.8 × tinggi dalam cm) - (4.7 × umur)

Contoh pengiraan untuk wanita muda 30 tahun boleh kelihatan seperti ini:

Kadar Metabolik Basal: 1444.1 kcal dalam 24 jam = 655.1 + (9.6 × 65 kg) + (1.8 × 170 cm) - (4.7 × 30 tahun).

Metabol Kadar metabolisme basal tidak termasuk aktiviti fizikal sebagai penggunaan tenaga. Bergantung pada aktiviti fizikal, nilainya dikalikan dengan 1.2 (sedikit latihan), 1.6 (banyak latihan), atau nilai lain untuk mengira jumlah keperluan. Untuk mengawal kalori seseorang mengimbangi, pelajari maklumat mengenai makanan dan jangan memutarbelitkan lebih kurang daripada yang diperlukan.

Fungsi, kesan dan tugas

Seimbang diet memberikan jumlah kalori kepada tubuh yang diperlukan untuk berfungsi sepenuhnya. Walau bagaimanapun, faktor berat badan yang sihat juga berperanan menyokong di sini. Melalui pencernaan, tubuh merosot molekul makanan dan membebaskan tenaga yang terdapat di dalamnya. Tenaga ini diubah menjadi fungsi asas seperti degupan jantung, suhu badan, pemikiran, tetapi juga menjadi pergerakan dan aktiviti badan yang lain. Tenaga berlebihan disimpan oleh badan dalam bentuk sel lemak. Proses penukaran tenaga disebut metabolisme. Lebih banyak aktiviti meningkatkan metabolisme, dan sedikit aktiviti menyebabkan tubuh menyimpan lebih banyak tenaga. Oleh itu, kenaikan berat badan adalah hasil daripada makan berlebihan atau kurang bersenam, atau gabungan kedua-duanya. Yang seimbang diet tinggi serat dan protein (dan mengelakkan rantai pendek karbohidrat seperti beras, pasta, kerepek, kentang goreng, dan produk tepung putih) mempromosikan rasa kenyang yang sihat dan sedikit bergantung pada kawalan kalori melalui tuntutan makanan. Diet tidak seimbang dengan makanan berkalori tinggi (misalnya, gula-gula, alkohol) dapat memanipulasi perasaan kenyang dan membawa untuk kenaikan berat badan.

Penyakit disebabkan oleh terlalu banyak atau terlalu sedikit kalori.

Pengambilan kalori yang mencukupi adalah penting untuk fizikal kesihatan. Kedua-dua diet kalori yang terlalu tinggi dan terlalu rendah boleh membawa penyakit fizikal dan penyakit. Bekalan kalori yang tidak mencukupi biasanya dihubungkan dengan kekurangan bekalan yang diperlukan protein, lemak, mineral dan vitamin. Gejala pertama adalah penurunan prestasi fizikal, diikuti oleh keguguran rambut, mengurangkan kesuburan dan kemerosotan sistem imun. Ini mengakibatkan kerentanan terhadap penyakit sekunder. Individu yang terkena menunjukkan peningkatan tanda penuaan, air pengekalan mungkin berlaku dan, dalam kes yang teruk, kerosakan organ mungkin berlaku. Di negara perindustrian, penyakit akibat pengambilan kalori yang berlebihan lebih banyak berlaku. Ini sering berlaku secara bertahap selama bertahun-tahun. Selain aduan di sendi dan tulang kerana meningkat tekanan, meningkat darah tekanan atau jantung masalah sering berlaku. Darah kolesterol tahap meningkat dan risiko jantung serangan akibat arteri tersumbat meningkat dengan ketara. Walau bagaimanapun, kencing manis, penyakit pundi hempedu dan penyakit sekunder lain juga berpunca dari bertahun-tahun kekurangan zat makanan dengan terlalu banyak kalori.