Bolehkah Aciclovir juga digunakan untuk profilaksis? | Aciclovir

Bolehkah Aciclovir juga digunakan untuk profilaksis?

Aciclovir juga boleh digunakan untuk profilaksis. Ini sangat berguna untuk orang yang menderita kerap dan teruk herpes or sirap. Dos harian kira-kira 1g disyorkan, yang harus dibahagikan kepada tiga hingga lima dos sehari.

Dos untuk pencegahan herpes or sirap tidak boleh digunakan lebih dari satu tahun dan selalu berunding dengan doktor. Aciclovir juga boleh diambil secara profilaksis pada pesakit yang lemah sistem imun. Ini juga berlaku untuk pasien yang minum ubat untuk melemahkan sistem imun kerana pemindahan organ. Dalam kes ini, dos dan tempoh pengambilan asiklovir mesti dibincangkan dengan doktor dan disesuaikan dengan keadaannya.

Adakah asiklovir tersedia hanya dengan preskripsi?

Aciclovir boleh digunakan dalam pelbagai bentuk. Terdapat salap untuk permohonan terus ke kawasan yang terjejas. Ini tidak dikenakan preskripsi dan boleh dibeli di farmasi.

Sebaliknya, asiklovir dalam bentuk tablet hanya tersedia berdasarkan preskripsi. Tablet bertindak ke seluruh badan dan oleh itu, apabila diambil, memberi kesan kepada semua organ lain. Inilah sebabnya mengapa terdapat kemungkinan kesan sampingan asiklovir dalam bentuk tablet. Oleh itu, lebih berkesan dalam bentuk ini. Sekiranya perlu, preskripsi boleh didapati dari doktor keluarga anda.

Apakah perbezaan antara Aciclovir dan Penciclovir

Kaedah tindakan acyclovir dan penciclovir sangat serupa. Walau bagaimanapun, kedua-dua bahan menunjukkan perbezaan kecil dalam struktur molekulnya. Ini bertanggungjawab untuk fakta bahawa penciclovir hanya boleh digunakan sebagai krim.

Hanya pendahulu penciclovir, yang disebut Famciclovir, yang dapat diambil dalam bentuk tablet dan kemudian diubah menjadi penciclovir di dalam badan. Aciclovir boleh digunakan sebagai salap dan dalam bentuk tablet. Selanjutnya, Aciclovir dipecah di dalam badan lebih cepat daripada Penciclovir.

Oleh itu Penciclovir mempunyai jangka masa tindakan yang lebih lama daripada Aciclovir. Selain itu, Penciclovir juga mempunyai kesan yang sangat baik jika digunakan lebih dari satu hari setelah gejala pertama atau jika lepuh sudah kelihatan. Sebaliknya, rawatan dengan asiklovir harus dimulakan dalam 24 jam pertama setelah timbulnya gejala.

Alternatif lain adalah ubat Zostex®, yang lebih cepat dan berkesan. Ia sangat sesuai untuk rawatan sirap. Di samping itu, hanya 1 tablet sehari yang perlu ditelan.

Aciclovir pada kehamilan

Herpes jangkitan tidak jarang berlaku semasa mengandung. Demi keselamatan anak, rawatan harus selalu dijalankan. Bentuk herpes yang paling biasa semasa mengandung is bibir herpes, yang berjaya dirawat dengan krim acyclovir.

Kadang-kadang pecah tahi pada bahagian tubuh tertentu juga boleh disebabkan oleh tekanan yang hebat atau bahkan kekurangan imuniti semasa mengandung. Di sini juga, rawatan dengan asiklovir dalam bentuk tablet harus digunakan secara konsisten. Walaupun sebilangan kecil kajian, tidak ada bukti bahawa asiklovir dapat membahayakan janin.

Pertama sekali, adalah penting untuk memastikan bahawa virus itu tidak berbahaya di dalam badan. Penjagaan khas mesti diambil herpes kelamin, kerana ini juga boleh menyebabkan jangkitan pada janin ketika lahir. Dosnya sama seperti untuk wanita yang tidak hamil dan harus diambil 5 kali sehari dalam dos 800 mg untuk herpes zoster.

Sebilangan pakar sakit puan mengesyorkan dos 400 mg dalam tempoh yang sama. Aciclovir juga boleh digunakan selepas kehamilan jika perlu. Oleh itu, penyusuan susu ibu dengan rawatan aiclovir juga selamat mengikut kajian yang dilakukan setakat ini. Adalah penting bahawa jangkitan virus tidak merebak ke anak yang belum lahir dan boleh menyebabkan kerosakan serius di sana.