Adakah intoleransi alkohol boleh dirawat? | Tidak bertoleransi alkohol

Adakah intoleransi alkohol boleh dirawat?

Jika intoleransi alkohol bersifat genetik, tidak mungkin untuk merawat penyebabnya. Gen yang diubah yang bertanggungjawab untuk membatasi enzimKeupayaan berfungsi tidak dapat diperbaiki. Satu-satunya pilihan rawatan dalam kes ini adalah menjauhi alkohol.

Orang yang terlibat mungkin tidak mengetahui bahawa mereka mempunyai intoleransi alkohol. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengelakkan alkohol atau mengurangkan penggunaan minimum jika anda menghidap alkohol intoleransi alkohol. Sebabnya adalah bahawa walaupun alkohol dalam jumlah kecil menyebabkan kerosakan besar pada organ.

Walau bagaimanapun, jika intoleransi alkohol disebabkan oleh kerosakan organ, mungkin untuk merawat organ ini. Sekiranya mungkin untuk memperbaiki kerosakan organ sepenuhnya, mungkin juga untuk memperbaiki intoleransi alkohol. Akan tetapi, selalunya kerosakan organ disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol.

Dalam kes ini, disarankan untuk menjauhi alkohol. Ini sukar, kerana kerosakan organ yang disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol sering terjadi ketagihan alkohol, yang menjadikannya lebih sukar untuk berhenti minum. Sekiranya ubat memastikan bahawa alkohol hanya dapat dipecahkan dengan sukar, intoleransi biasanya dapat dibalikkan.

Sekiranya rawatan ditamatkan dengan ubat yang sesuai, alkohol sering dapat dipecah semula secara normal. Walau bagaimanapun, beberapa ubat mesti diambil secara kekal, kerana ini adalah penting untuk mengelakkan alkohol. Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: Ketagihan alkohol

Ramalan

Sekiranya intoleransi alkohol secara konsisten dielakkan, ini tidak menyebabkan pengurangan jangka hayat. Namun, di dunia barat, menjauhkan diri dari alkohol sering bermaksud pengurangan kualiti hidup, sebab itulah menjauhi alkohol lebih sukar daripada lingkaran budaya di mana umumnya alkohol kurang atau tidak diminum. Sekiranya alkohol dimakan dalam kuantiti yang tinggi sekiranya berlaku intoleransi alkohol, gejala khas intoleransi alkohol berlaku. Penting untuk menekankan bahawa gejala boleh mengancam nyawa dalam keadaan tertentu. Terutama sekiranya berlaku kerosakan jantung, peningkatan tekanan yang disebabkan oleh degupan jantung yang cepat boleh menyebabkan masalah.

Apakah peranan kelenjar tiroid?

Orang yang menderita hipotiroidisme kadang-kadang tidak boleh bertolak ansur dengan alkohol. Ini mengakibatkan penurunan toleransi terhadap alkohol. Sebaliknya, jika alkohol diminum secara sederhana, ia dapat merangsang metabolisme.

Kesan ini bermanfaat bagi pesakit dengan hipotiroidisme, kerana metabolisme lebih perlahan dalam penyakit ini. Sekiranya hipofungsi diperbetulkan dengan baik, iaitu hormon bahawa tiroid yang sebenarnya dihasilkan dibekalkan dari luar dalam kuantiti yang betul, kemungkinan intoleransi akan berkurang. Topik serupa: Ketagihan Alkohol

Apakah peranan hati?

. hati memainkan peranan mungkin yang paling penting dalam menyahtoksin badan daripada alkohol, kerana enzim bahawa alkohol yang rosak dihasilkan di hati. Jika hati rosak akibat pengambilan alkohol yang berlebihan, gaya hidup yang tidak sihat atau pengambilan ubat-ubatan, ia tidak lagi dapat menghasilkan yang diperlukan enzim dalam kuantiti yang diperlukan.