Bolehkah angiolipoma menjadi ganas? | Angiolipoma

Bolehkah angiolipoma menjadi ganas?

Biasanya sebuah angiolipoma dikaitkan dengan risiko degenerasi yang sangat rendah. Ini bermaksud bahawa kebarangkalian suatu angiolipoma berkembang menjadi angioliposarcoma malignan adalah rendah. Walaupun begitu, pesakit disarankan untuk memilikinya angiolipoma diperiksa secara berkala oleh doktor.

Anda boleh mengenali angiolipoma dengan gejala ini

Angiolipoma dikenali sebagai benjolan tegas yang terletak tepat di bawah kulit. Biasanya nodul dapat digerakkan dengan mudah dan jelas dapat dibezakan dari tisu sekitarnya. Kerana pertumbuhannya yang perlahan, angiolipoma sama sekali tidak dapat dilihat, tetapi tumor lemak akhirnya menyebabkan kesakitan.

. kesakitan adalah tekanan yang tidak senonoh, yang bermaksud ia bertambah buruk di bawah tekanan. Inilah sebabnya mengapa pesakit sering merasa kesakitan semasa mereka bergerak atau menyentuh kawasan yang terjejas. Tetapi angiolipoma juga boleh menyebabkan kesakitan tanpa pengaruh luaran.

Gejala lain bergantung pada tempat angiolipoma tumbuh. Sekiranya terdapat saluran saraf di sekitar tumor yang digantikan oleh pertumbuhan, gangguan sensitiviti kulit, kesemutan atau mati rasa mungkin berlaku. Angiolipoma yang sangat besar juga boleh mengganggu orang yang terkena secara visual.

Angiolipoma diserap oleh banyak darah kapal, yang sering berdenyut. Ini bermaksud kecil darah gumpalan telah terbentuk di dalam kapal, menyekat petikan. Ini menghalang darah mengalir dan menyebabkan kekurangan bekalan darah ke struktur dalam tumor. Akibatnya, angiolipoma sering menyebabkan rasa sakit atau perasaan tegang. Selain itu, rasa sakit dapat terjadi ketika tisu di sekitarnya ditekan atau digantikan oleh pertumbuhan.

Punca

Sebab mengapa bentuk angiolipoma belum diketahui. Adalah dipercayai bahawa beberapa orang mempunyai kecenderungan genetik yang mendorong pertumbuhan tumor jinak ini. Ada kemungkinan gangguan metabolik tertentu, seperti hiperlipidemia (tahap lipid darah tinggi) atau kencing manis mellitus (tinggi gula darah tahap) mempunyai pengaruh terhadap perkembangan angiolipoma. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik mengenai perkara ini.

Diagnosa

Sekiranya benjolan di bawah kulit berdebar, doktor, sebaiknya pakar dermatologi atau pakar bedah, harus mendapatkan nasihat secepat mungkin. Doktor akan menilai benjolan dengan palpasi. Angiolipoma adalah tumor yang ditakrifkan secara tajam yang terletak tepat di bawah kulit.

Konsistensi boleh menjadi lembut atau - jika bahagian yang lebih tinggi daripada tisu penghubung hadir - juga lebih kasar. Kriteria untuk kebajikan angiolipoma adalah penggantiannya: Angiolipoma sangat baik untuk diganti dengan tisu sekitarnya. Penggantian yang buruk, sebaliknya, menunjukkan pertumbuhan invasif ke struktur sekitarnya dan dengan itu tumor ganas. Dengan kaedah ultrasound pemeriksaan (sonografi), doktor dapat menilai angiolipoma lebih lanjut, mengukur ukurannya dan menganggar sejauh mana tumor. Supaya dapat membezakan antara angiolipoma dan a lipoma, MRI dibuat untuk diagnosis akhir.