Bolehkah Jus Mengganti Hidangan Buah Harian?

Jus buah menikmati populariti yang besar di kalangan muda dan tua. Bagi banyak orang, segelas jus oren adalah sebahagian daripada sarapan pagi yang banyak dan, terutama pada musim panas, minuman dengan jus buah sejuk adalah alternatif yang lazat untuk air. Bukan hanya itu: jus juga dianggap sebagai penawar keajaiban yang sihat dari alam semula jadi dalam konteks diet. Sebagai contoh, penawar jus dengan sejuk-menekan detox jus seharusnya menyahtoksin badan dan menyokong penurunan berat badan. Tetapi bolehkah jusnya benar-benar mengambilnya dengan buah segar atau adakah kita boleh membahayakan kesihatan kita?

Jus sebagai ubat mujarab kesihatan

Industri telah memanfaatkan reputasi jus yang baik dan menghasilkannya dalam setiap ciptaan yang dapat dibayangkan. Segala jenis buah kini tersedia untuk dibeli sebagai jus, dan dalam pelbagai kombinasi rasa untuk boot. Sebagai tambahan kepada klasik seperti jus oren atau epal, jus yang dibuat dari buah beri, seperti jus aronia atau kranberi jus, juga popular. Aloe vera jus dan jus sayuran seperti jus bit juga dianggap sangat sihat. Sebilangan orang lebih suka menggunakan campuran siap pakai: jus ACE - dinamakan sempena vitamin A, C dan E - dikatakan bertindak sebagai pemulung radikal dan dengan itu tidak hanya menguatkan sistem imun tetapi juga mencegah penuaan pramatang kulit. Penggunaan jus tertentu juga sering disarankan untuk pelbagai penyakit. Umumnya diketahui bahawa buah dan sayur memainkan peranan penting dalam kesihatan. Oleh itu, orang biasanya percaya bahawa mereka juga melakukan sesuatu yang baik untuk mereka kesihatan dengan memakan jus. Tetapi apakah mereka benar-benar sihat seperti reputasi mereka yang harus kita percayai?

"Lima hari" - mengapa tidak memilikinya sebagai jus?

Cadangan umum adalah makan lima bahagian buah dan sayur sehari, disebarkan sepanjang hari, agar tubuh mencukupi vitamin dan bahan tumbuhan. Ini memberi kesan positif kepada pelbagai proses metabolik dalam tubuh dan mencegah percambahan bakteria and virus. Sebaiknya gunakan sebilangan besar jenis buah-buahan dan sayur-sayuran untuk menyerap lebih banyak vitamin dan fitokimia. Mengkonsumsi jus yang berbeza pasti akan menjadikannya lebih mudah, kerana minum segelas jus buah memerlukan lebih sedikit usaha daripada makan beberapa jenis buah segar setiap hari. Masalah diselesaikan - atau adakah?

Bagaimana jus siap pakai mempengaruhi kesihatan

Jus buah pasti mengandungi sebilangan besar vitamin dan fitokimia buah dari mana ia dihasilkan. Walau bagaimanapun, beberapa nutrien semula jadi hilang semasa pemprosesan, jadi mereka tidak boleh dianggap sebagai pengganti buah yang sama. Beberapa jus buah yang dihasilkan secara industri juga mempunyai mineral atau vitamin yang ditambah sebagai bahan tambahan. Sebagai contoh, menguatkan jus buah dengan kalsium boleh positif untuk kesihatan.

Kandungan gula tinggi dalam beberapa jus

Walau bagaimanapun, aspek yang paling penting untuk dipertimbangkan ketika membeli jus buah adalah kadangkala tinggi gula kandungan. Dalam beberapa jus, jumlah yang agak besar gula - selain semula jadi fruktosa sudah terkandung dalam buah - ditambahkan semasa proses pengeluaran. Hasilnya, peratusan yang jauh lebih tinggi daripada gula diserap dengan pengambilan jus buah seperti daripada penggunaan buah yang belum diproses. Ini mungkin mendorong pembentukan pereputan gigi. Jus buah mempunyai potensi kariogenik sederhana kerana tidak hanya fruktosa tetapi juga asid buah mempunyai kesan kariogenik. Lebih-lebih lagi, gula tidak hanya memberi kesan buruk pada gigi, tetapi juga meningkatkan berat badan.

Beli jus yang sihat atau tekan sendiri

Pilihan yang sihat adalah membuat jus anda sendiri dari buah segar. Mereka yang tidak boleh atau tidak mahu bekerja dengan juicer itu sendiri, juga boleh menggunakan jus organik segar atau jus berkualiti tinggi lain dari kedai. Walau apa pun, disarankan untuk melihat aditif dan kandungan gula semasa membeli jus buah:

  • Nectar sebutan atau minuman jus buah adalah petunjuk bahawa ramuan lain telah ditambahkan. Aditif yang dibenarkan adalah, sebagai contoh, fruktosa sirap, gula yang diekstrak dari buah-buahan atau madu.
  • Sebaliknya, jus buah - sama ada jus langsung atau dari pekat jus buah - mempunyai kandungan buah 100 peratus. Dalam penghasilan jus dari pekat jus buah, jus buah dipusatkan di negara asal dan dicairkan semula dengan sewajarnya selepas pengangkutan. Bahan tambahan atau penambahan gula tidak dibenarkan dalam jus buah, tetapi juga di sini dalam pemprosesan pelbagai bahan tambahan seperti enzim atau agen penapis boleh digunakan.

Alternatif yang baik untuk jus juga buatan sendiri smoothie, di mana anda boleh menggabungkan buah dan sayur yang berbeza sesuka hati.

Kesimpulan: semuanya bergantung pada kualiti!

Secara keseluruhannya, dapat dinyatakan bahawa vitamin-jus kaya cukup sesuai untuk muffle buah dan sayur-sayuran untuk mengelakkan a kekurangan vitamin. Menurut Persatuan Pemakanan Jerman, satu gelas jus buah (150 hingga 200 mililiter) sehari dapat menggantikan salah satu daripada lima hidangan buah dan sayur-sayuran yang disyorkan. Walau bagaimanapun, kualitinya sangat penting, kerana bergantung pada bagaimana pembuatannya, jus yang dianggap sihat bahkan boleh membahayakan lebih baik daripada yang baik. Di samping itu, buah dan sayur segar tidak boleh dibuang sepenuhnya, kerana jus - dalam bentuk apa pun - bukan pengganti yang mencukupi. By the way, perhatikan bahawa ubat-ubatan tidak boleh diambil bersama dengan jus limau gedang, kerana ini boleh membawa kepada interaksi dengan ramuan aktif banyak dadah.