Kanser: Malnutrisi, Berat Badan

Malnutrisi: Selalunya berisiko menurunkan berat badan

Malnutrisi bermaksud individu tidak dibekalkan dengan cukup tenaga, protein atau nutrien lain. Ini boleh menyebabkan penurunan berat badan yang berbahaya pada pesakit kanser (atau pesakit lain).

Bilakah kita bercakap tentang kekurangan zat makanan?

Apabila tepat seseorang bercakap tentang kekurangan zat makanan telah ditakrifkan semula secara bersama oleh pakar antarabangsa sebagai sebahagian daripada "Inisiatif Kepimpinan Global mengenai Malnutrisi" (GLIM) pada tahun 2019. Untuk tujuan ini, mereka menetapkan kriteria mengenai penampilan pesakit (fenotip) dan punca penyakit ( etiologi). Untuk kekurangan zat makanan, adalah memadai jika satu fenotip dan satu kriteria etiologi setiap satu berlaku bersama – tidak semua kriteria berikut perlu ada!

Kriteria fenotip:

 • Penurunan berat badan secara sukarela sekurang-kurangnya lima peratus dalam enam bulan.
 • Kurang berat badan seperti yang diukur oleh indeks jisim badan (BMI) rendah kurang daripada 20 kg/m2 atau kurang daripada 22 kg/m2 bagi mereka yang berumur lebih dari 70 tahun
 • mengurangkan jisim otot (sarcopenia)

Kriteria etiologi:

 • mengurangkan pengambilan makanan kurang daripada separuh selama satu minggu atau gangguan penghadaman (kronik) lama yang membenarkan terlalu sedikit nutrien diserap daripada makanan (malabsorpsi)

Pesakit kanser, sebagai contoh, yang secara tidak sengaja kehilangan lebih daripada lima peratus berat badannya dalam tempoh enam bulan dan pada masa yang sama makan terlalu sedikit selama sekurang-kurangnya seminggu dianggap kekurangan zat.

Begitu juga yang terjejas oleh kekurangan zat makanan adalah pesakit yang jisim ototnya berkurangan dan yang juga mengalami keradangan yang membara di dalam badan - walaupun mereka yang terjejas tidak dapat mengukur kriteria ini sendiri dan mungkin tidak menyedarinya. Apabila jisim otot berkurangan, ini tidak semestinya menyebabkan penurunan berat badan.

Secara umum, penurunan berat badan dan kurang berat badan bukanlah prasyarat untuk diagnosis kekurangan zat makanan. Oleh itu, pesakit kanser yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti juga boleh mengalami kekurangan zat makanan. Malnutrisi sering diabaikan dalam diri mereka!

Pertambahan berat badan dalam kekurangan zat makanan

Setiap pesakit kanser perlu diperiksa secara berkala untuk kekurangan zat makanan. Jika perlu, ingatkan doktor anda! Terutama jika berat badan anda berubah dalam cara yang luar biasa (naik atau turun), anda harus mendapatkan nasihat doktor. Adalah penting untuk mengetahui sebabnya dan membetulkannya jika boleh.

Sejauh manakah kekurangan zat makanan dalam kanser?

Malnutrisi dalam kanser adalah perkara biasa: Bergantung pada jenis tumor, peringkat penyakit dan umur, satu perempat hingga hampir tiga perempat daripada semua pesakit kanser terjejas. Malnutrisi lebih kerap berlaku pada pesakit kanser saluran penghadaman (kanser gastrik, kanser kolorektal, kanser esofagus, kanser pankreas) dan kepala dan leher (cth kanser tiroid) berbanding pesakit yang menghidap kanser payudara atau prostat, contohnya.

Sebab penurunan berat badan dalam kanser

Penurunan berat badan adalah akibat yang sangat biasa daripada kekurangan zat makanan. Secara amnya, badan menurunkan berat badan apabila keseimbangan tenaga negatif untuk jangka masa yang lama. Ini boleh disebabkan oleh beberapa sebab:

 • Badan tidak mendapat nutrien yang mencukupi (untuk tenaga dan sebagai bahan binaan) dalam diet.
 • Badan tidak dapat menyerap nutrien dengan baik kerana masalah pada saluran penghadaman.
 • Badan mengambil lebih banyak nutrien daripada yang boleh diserap semula dengan makanan.

Oleh kerana tenaga yang diperolehi dengan cara ini hanya cukup untuk keperluan kosong dan jisim otot juga berkurangan (sarcopenia), pesakit berasa lembik dan tidak berdaya - mereka bergerak kurang, yang meningkatkan lagi kehilangan otot dan meningkatkan penurunan berat badan dengan lebih banyak lagi.

Di samping itu, otot rangka secara beransur-ansur berkurangan dengan usia, walaupun pada orang yang sihat. Istilah teknikal untuk ini ialah sarcopenia yang berkaitan dengan usia. Di samping itu, badan juga kehilangan jisim otot rangka semasa kemoterapi. Sarcopenia yang disebabkan oleh kemoterapi ini adalah kira-kira 1.6 kali lebih tinggi pada lelaki berbanding wanita.

Pesakit dengan kanser esofagus amat berisiko untuk kehilangan jisim otot yang disebabkan oleh kemoterapi.

Hilang selera makan dan perubahan rasa

Apabila pesakit kanser tidak lagi mahu makan, ketakutan mungkin berada di belakangnya. Sebagai contoh, sesetengah pesakit takut bahawa makanan yang mereka makan juga akan memberi makan kepada tumor. Oleh itu, mereka menyekat makan mereka dengan harapan dapat menghilangkan tenaga tumor kanser dan dengan itu "kebuluran"nya. Tetapi daripada mencederakan tumor, mereka terutamanya menafikan diri mereka daripada tenaga yang mereka sangat perlukan untuk terapi dan hidup dengan kanser.

Kebimbangan lain dan tekanan mental lain, seperti kesedihan, kemarahan atau kemurungan, juga boleh menyebabkan penghidap kanser hilang selera makan.

Kadangkala kekurangan zat makanan dalam kanser juga boleh dikaitkan dengan fakta bahawa persepsi rasa diubah atau dikurangkan - sama ada oleh rawatan atau tumor itu sendiri. Mereka yang terjejas kemudiannya tidak lagi merasa makanan atau hampir tidak dapat merasakan rasa yang berbeza. Akibatnya, mereka makan kurang atau tiada langsung - kekurangan zat makanan berlaku.

Loya and muntah-muntah

Kadangkala rawatan kanser menyebabkan loya dan/atau muntah – terutamanya kemoterapi. Pesakit yang terjejas tidak mempunyai selera makan atau tidak dapat menyimpan makanan yang mencukupi - mereka menurunkan berat badan.

Keterukan loya dan muntah berbeza-beza bergantung pada ubat kanser yang diberikan. Kesan sampingan ini berlaku terutamanya dengan kerap semasa rawatan dengan ubat kemoterapi cisplatin. Ia juga bergantung kepada jenis ubat dan dosnya sama ada loya dan muntah berlaku serta-merta semasa rawatan atau berjam-jam atau beberapa hari kemudian, dan berapa lama gejala berlarutan (berjam-jam hingga berhari-hari).

Muntah dan loya di bawah terapi kanser biasanya dicetuskan secara langsung oleh ubat masing-masing. Selain itu, faktor psikologi (seperti takut loya) boleh memburukkan lagi gejala pada pesakit kanser.

Cirit-birit

Mulut kering dan mukosa mulut yang meradang

Mulut kering adalah kemungkinan kesan sampingan kemoterapi, imunoterapi dan terapi sasaran. Sinaran ke kepala, yang menjejaskan kelenjar air liur, juga boleh mengakibatkan mulut kering. Di samping itu, keradangan mukosa mulut (mucositis) boleh berkembang dengan kudis atau ulser di dalam mulut. Kedua-dua faktor - mulut kering dan mukosa mulut yang meradang - boleh menyukarkan penghidap untuk makan kerana kesukaran menelan dan sakit, sekali gus menggalakkan kekurangan zat makanan dalam kanser.

Lokasi tumor yang tidak menguntungkan

Tumor itu sendiri secara mekanikal boleh menghalang pesakit kanser daripada makan dengan cukup. Sebagai contoh, jika tumor kanser terletak di pintu masuk perut, sukar untuk makanan melepasinya dan masuk ke dalam perut. Sebaliknya, kanser kolon yang jauh boleh menyekat usus (halangan usus) dan membuat pencernaan normal menjadi mustahil.

Organ dikeluarkan secara keseluruhan atau sebahagian

Jika pesakit kanser terpaksa membuang semua atau sebahagian organ yang penting untuk penyerapan dan penghadaman makanan (cth, esofagus, perut), ini menggalakkan kekurangan zat makanan.

Laring, esofagus

Perut

Pesakit yang telah keluar perut dan kini mempunyai perut pengganti mungkin menghadapi masalah berikut:

 • Mereka hanya boleh makan dalam kuantiti yang sedikit dan oleh itu cepat kenyang.
 • Makanan "tergelincir" melalui perut terlalu cepat (pengosongan jatuh, sindrom lambakan), yang boleh menyebabkan sakit perut atas, cirit-birit, masalah peredaran darah atau hipoglikemia.
 • Sfinkter di pintu masuk ke perut hilang, itulah sebabnya pulpa makanan boleh mengalir kembali ke esofagus. Akibatnya, esofagus menjadi radang (esophagitis).
 • Pencernaan lemak selalunya terganggu.
 • Ramai pesakit tidak lagi boleh bertolak ansur dengan gula susu (laktosa) (intoleransi laktosa).

Pankreas

Masalah yang berlaku selepas pembedahan pada pankreas bergantung pada bahagian organ mana yang perlu dipotong: Jika kepala pankreas dikeluarkan, pelbagai enzim pencernaan yang biasanya dikeluarkan oleh organ ke dalam usus kecil hilang. Tanpa ekor pankreas, organ tidak lagi dapat menghasilkan insulin hormon penurun gula darah yang mencukupi. Individu yang terjejas mengalami tahap gula darah tinggi, mungkin mengalami cirit-birit dan menurunkan berat badan.

Usus

Cachexia tumor

Satu bentuk khas kekurangan zat makanan ialah kurus yang teruk, dikenali sebagai cachexia tumor. Sehingga 85 peratus pesakit kanser terjejas. Dalam kes ini, tumor menggunakan bahan utusannya untuk memanipulasi metabolisme dan sistem imun untuk tujuannya sendiri:

Ia memastikan bahawa produk metabolik seperti protein semakin rosak - walaupun orang yang terjejas hampir tidak bergerak (keadaan metabolik katabolik). Ini menyebabkan otot rangka di seluruh badan mengecut (sarcopenia). Di samping itu, lemak simpanan dipecahkan secara intensif, dan sel menggunakan lebih banyak tenaga daripada biasa. Di samping itu, keradangan berterusan merebak ke seluruh badan (keradangan sistemik). Ini juga berfungsi terhadap pembinaan otot (rintangan anabolik). Akibat daripada proses ini adalah:

 • hilang selera makan, rasa terganggu dan rasa kenyang awal
 • penurunan berat badan yang berterusan dan tidak disengajakan
 • keletihan, kelesuan dan keletihan yang berterusan (keletihan)
 • Pengurangan prestasi
 • kehilangan jisim dan kekuatan otot (sarcopenia)
 • mengurangkan kualiti hidup

Tahap cachexia tumor

Cachexia tumor boleh dibahagikan kepada tiga peringkat:

 • Pra-cachexia: Ini adalah peringkat awal kepada cachexia. Ia dicirikan oleh penurunan berat badan kurang daripada lima peratus, kehilangan selera makan dan perubahan metabolik.
 • Cachexia: Dicirikan oleh penurunan berat badan lebih daripada lima peratus atau pengurangan BMI kurang daripada dua peratus, atau pembaziran otot dan penurunan berat badan lebih daripada dua peratus, serta penurunan pengambilan makanan dan keradangan sistemik.
 • Cachexia refraktori: "Refractory" bermaksud tidak lagi bersetuju dengan terapi. Individu yang terjejas menunjukkan kehilangan lemak dan jisim otot yang teruk. Jangka hayat mereka kurang daripada tiga bulan.

Selepas "keracunan darah" (sepsis), cachexia adalah penyebab utama kedua kematian pesakit kanser. Oleh itu campur tangan awal adalah amat penting – kerana apabila peringkat akhir (refraktori) dicapai, terapi tidak lagi menjanjikan kejayaan.

Cachexia tumor terminal

Penolakan makanan secara sedar tidak membiarkan orang yang mati kelaparan dengan kesakitan, tetapi sering membantunya untuk pergi dalam maruah! Oleh itu, pengambilan makanan secara paksa adalah perkara yang salah untuk dilakukan bagi orang yang berkenaan.

Apakah akibat kekurangan zat makanan dalam kanser?

Malnutrisi dalam kanser adalah bermasalah, kerana ia…

 • jelas mengurangkan kualiti hidup
 • @ menyebabkan atau meningkatkan kebimbangan atau kemurungan, menjadikan orang tidak bermaya dan mengurangkan keupayaan mereka untuk menumpukan perhatian,
 • menjadikan jisim otot berkurangan, membawa kepada keletihan, keletihan fizikal yang cepat dan kelemahan,
 • menyebabkan rambut gugur, kulit kering dan mengelupas,
 • menjadikan lebih mudah terdedah kepada jangkitan,
 • mengurangkan fungsi sel darah merah,
 • mengurangkan output jantung, mengganggu irama jantung dan menyebabkan hipertensi,
 • melemahkan otot pernafasan,
 • menjadikan terapi kanser kurang bertolak ansur untuk pesakit (kesan sampingan yang lebih kuat),
 • mengurangkan tindak balas tumor terhadap terapi,
 • menggalakkan gangguan penyembuhan luka selepas pembedahan,
 • memburukkan prognosis untuk perjalanan penyakit dan dengan itu mengurangkan peluang untuk hidup.

Kenali kekurangan zat makanan

Pada masa yang sama, ia juga menjadi tugas doktor anda untuk memeriksa anda secara berkala untuk kekurangan zat makanan (saringan) – tidak kira sama ada anda telah melihat perubahan pesat dalam berat badan. Dengan bantuan protokol khas, dia merekodkan status pemakanan anda, keadaan penyakit anda dan umur anda. Jika doktor mendapati peningkatan risiko kekurangan zat makanan semasa pemeriksaan ini, analisis selanjutnya akan diikuti, yang juga mesti diulang secara berkala:

 • Soalan tentang diet anda
 • Penentuan komposisi badan anda (peratusan otot dan lemak) dengan bantuan tomografi komputer dan/atau analisis impedans bioelektrik (BIA) – yang terakhir mengukur rintangan (impedans) yang badan menentang arus ulang-alik yang digunakan melalui elektrod
 • Mengukur fungsi otot anda dengan ujian kekuatan tangan dan/atau ujian duduk untuk berdiri (bangun dari posisi duduk 5 kali dan duduk semula biasanya mengambil masa kurang daripada 16 saat)
 • Mengukur kecergasan fizikal anda, contohnya, dengan ujian berjalan kaki 400 meter (biasanya boleh dilakukan dalam masa kurang daripada enam minit) atau ujian kelajuan langkah (biasanya lebih daripada 0.8 meter sesaat)

Rawatan kekurangan zat makanan dalam kanser

Rawatan kekurangan zat makanan atau cachexia tumor terdiri daripada tiga tiang penting:

 1. Kenal pasti dan rawat punca: Pertama, ia mesti dijelaskan dari mana datangnya malnutrisi, dan kemudian punca ini mesti dihapuskan jika boleh. Jika, sebagai contoh, kesan sampingan terapi tumor seperti loya atau cirit-birit adalah punca kekurangan zat makanan, ini mesti dirawat secara konsisten (cth, dengan ubat).
 2. Mengimbangi atau menghentikan penurunan berat badan: Untuk mengimbangi penurunan berat badan, badan yang kekurangan zat makanan mesti menerima tenaga yang mencukupi daripada makanan pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa situasi, seperti selepas pembuangan perut, penambahan berat badan selalunya sukar dicapai. Kemudian, sekurang-kurangnya percubaan harus dibuat untuk mengekalkan berat semasa.
 3. Senaman otot: Pesakit kanser memerlukan latihan fizikal yang kerap untuk menghentikan pecahan otot dan dapat membina otot semula jika boleh.

Matlamat rawatan yang paling penting adalah untuk anda berasa sihat semula dan memperoleh kualiti hidup.

Merawat kesan sampingan tumor/terapi

Sakit: Jika anda mengalami kesakitan, pastikan anda berbincang dengan doktor anda. Terdapat beberapa cara untuk merawat kesakitan dengan secukupnya.

Mual dan muntah: Loya dan muntah boleh diuruskan dengan baik dengan ubat yang sesuai dipanggil antiemetik. Ini diberikan kepada pesakit kanser sebagai infusi melalui vena (intravena) sebagai langkah pencegahan sebelum kemoterapi. Jika perlu, dos lanjut juga boleh diberikan (sebagai infusi atau dalam bentuk tablet).

Mucositis mulut: Walaupun sebelum terapi kanser dengan ubat atau terapi sinaran, anda harus berjumpa doktor gigi anda untuk mendapatkan sebarang kaviti yang sedia ada dan keradangan gusi dirawat. Kebersihan mulut yang teliti sebelum, semasa dan selepas terapi membantu mencegah jangkitan. Sekiranya jangkitan berlaku di dalam mulut, doktor boleh merawatnya dengan ubat yang sesuai.

Jika langkah-langkah ini tidak mencukupi, doktor anda mungkin menetapkan ubat anti-cirit-birit. Pertama, apa yang dipanggil agonis reseptor μ-opioid seperti loperamide dicuba. Jika ini tidak berfungsi dengan secukupnya, ubat yang mengandungi opiat (seperti tincture of opium) digunakan.

Diet kalori

Sebagai pesakit kanser yang mengalami kekurangan zat makanan dan penurunan berat badan, anda memerlukan terapi pemakanan dan/atau kaunseling pemakanan tetap dengan segera. Pakar pemakanan atau pakar diet akan bekerjasama dengan anda untuk menganalisis diet semasa anda. Kemudian anda akan menerima pelan pemakanan individu dan petua berguna. Selalunya, ini melibatkan mengesyorkan yang bertentangan dengan apa yang orang sihat dinasihatkan untuk lakukan (cth, makanan tinggi lemak).

Hanya ambil suplemen pemakanan jika anda telah membincangkan perkara ini dengan doktor atau pakar diet anda terlebih dahulu, supaya tidak mempengaruhi terapi kanser secara negatif!

Makan diet yang kaya dengan tenaga: Diet pesakit kanser dengan kekurangan zat makanan haruslah kaya dengan tenaga (dengan syarat tiada berat badan berlebihan). Walau bagaimanapun, memandangkan pesakit kanser selalunya hanya boleh makan dalam kuantiti yang sedikit pada satu-satu masa atau mempunyai sedikit selera makan, diet harus mengandungi sebanyak mungkin lemak. Ini bermakna: Apabila boleh, anda harus memperkayakan makanan anda dengan lemak (cth minyak sayuran, mentega, krim, marjerin, lemak babi atau daging).

Minuman berkalori: juga minum jus buah-buahan cair, susu kocak, koko dan soda untuk memberikan badan anda kehilangan tenaga.

Ambil banyak protein (protein): Pesakit kanser terutamanya memerlukan banyak protein dan banyak blok bangunan protein (asid amino). Pengambilan harian yang disyorkan ialah 1.5 hingga 2 gram protein setiap kilogram berat badan. Bagi seseorang dengan berat 60 kg, ini sepadan dengan 90 hingga 120 gram protein setiap hari. Daging, telur, keju, ikan dan kerang membekalkan banyak protein, begitu juga dengan beberapa produk tumbuhan seperti kekacang, kacang dan bijirin. Protein haiwan, bagaimanapun, lebih berfaedah untuk pembinaan otot berbanding sayur-sayuran.

Diet angkasawan: Di samping itu, untuk merawat kekurangan zat makanan dalam kanser, mungkin berguna untuk mengambil jalan keluar untuk minum dan menambah makanan (makanan tambahan), yang juga dipanggil "diet angkasawan." Makanan tambahan yang dipanggil ini mengandungi protein yang sangat pekat. Mereka boleh didapati, sebagai contoh, sebagai serbuk protein yang boleh dikacau menjadi susu. Makanan minuman siap sedia yang diambil sebagai snek juga membantu. Ia juga berguna untuk menggunakan pekat protein sebelum pembedahan tumor untuk mengelakkan kekurangan zat makanan selepas pembedahan.

Bawa orang kepercayaan yang rapat (rakan, saudara, dll.) dengan anda ke perundingan pemakanan. Dia boleh membantu menyerap banyak maklumat dan cadangan.

Pemakanan buatan

Apabila tidak mungkin untuk mengambil makanan yang mencukupi secara semula jadi, nutrien mesti dimasukkan secara buatan ke dalam badan. Ini kedengaran menakutkan pada mulanya, tetapi ia adalah penting. Bagi sesetengah pesakit, pemakanan tiruan juga boleh melegakan kerana ia menghilangkan tekanan daripada mereka untuk makan jumlah tertentu secara tetap.

Terdapat pelbagai bentuk pemakanan buatan:

 • pemakanan enteral: dalam kes ini, semua nutrien yang diperlukan disuap terus ke saluran gastrousus melalui tiub, dengan itu memintas mulut dan tekak.
 • pemakanan parenteral: Dalam varian ini, nutrien dimasukkan terus ke dalam aliran darah (lebih tepat: ke dalam urat) sebagai infusi. Pemakanan tiruan jenis ini digunakan apabila organ pencernaan tidak berfungsi dengan mencukupi, contohnya kerana tumor yang tidak boleh dibedah menghalang perut atau usus.

Sesetengah pesakit kanser menerima penyusuan tiub (pemakanan enteral) sebagai tambahan kepada pemakanan biasa jika mereka tidak dapat menyerap nutrien yang mencukupi secara lisan. Pesakit lain mesti diberi makan hanya secara buatan (enteral dan/atau parenteral).

Aktiviti fizikal

 • Latihan ketahanan (tiga kali seminggu sekurang-kurangnya 30 minit setiap kali)
 • Latihan kekuatan dan rintangan (dua kali seminggu)

Bagi pesakit yang lemah, latihan sedemikian sukar untuk dikendalikan. Dalam kes ini, senaman dalam kehidupan seharian (berjalan, memanjat tangga, dll.) adalah lebih penting. Penyelidik juga telah mencapai keputusan yang baik dalam pesakit ini dengan apa yang dipanggil electromyostimulation. Di sini, otot dirangsang oleh rangsangan elektrik. Ini juga boleh mengatasi kehilangan jisim otot akibat kekurangan zat makanan dalam kanser.