Candida Famata: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Genus Candida merangkumi banyak ragi yang boleh digunakan manusia secara bioteknologi. Sebagai contoh, Candida famata tergolong dalam kumpulan kulat tersebut yang, selain menyebabkan jangkitan berbahaya, juga dapat digunakan untuk menghasilkan produk berguna seperti Riboflavin (vitamin B). Namun, biasanya, ia adalah teman sepadan, manusia dan organisma hidup lain yang hidup secara relatif pada produk sampingan dan sisa produk metabolisme.

Apa itu Candida famata?

Genus Candida tergolong dalam ragi sebenar kelas Saccharomycetes dan dikelaskan sebagai kulat tubular. Walau bagaimanapun, ia tidak membentuk badan berbuah, tetapi wujud sebagai bentuk pembahagian aseksual yang berubah menjadi bentuk pertumbuhan seksual (teleomorph) hanya dalam keadaan persekitaran tertentu. Untuk masa yang lama, C. famata dianggap sebagai anamorph (bentuk aseksual) ragi yang disebut Debaryomyces hansenii, dan kedua varietas C. famata var flareri dan C. famata var famata dibezakan. Walau bagaimanapun, ini dapat ditugaskan secara genetik untuk memisahkan spesies, sehingga C. famata var flareri sekarang dapat ditugaskan ke ragi Debaryomyces subglobosus sebagai Candida flareri. Oleh kerana pemisahan ini, adalah perlu untuk mengesahkan bahawa semua pernyataan penyelidikan sebelumnya mengenai C. famata benar-benar dibuat untuk spesies ini dan bukan untuk spesies saudaranya. Spesies ini sangat tahan garam dan tumbuh di media hingga 2.5 M NaCl. Di samping itu, ia mempunyai keupayaan untuk menghasilkan Riboflavin di hadapan kekurangan zat besi (ragi flavinogenik).

Kejadian, taburan, dan ciri

C. famata biasa di alam sekitar dan paling mudah diambil dari makanan yang diproses, terutama keju dan produk tenusu lain. Ia juga ditemui dalam konteks klinikal, di mana ia dijumpai terutamanya kulit-berkaitan. Ragi ini membentuk koloni bulat berwarna putih hingga berwarna krim dengan permukaan halus di agar. Sel-selnya berbentuk ovoid (2.0-3.5 x 3.5-5.0 µM) dan tidak membentuk pseudohyphae. Sebaliknya, mereka membiak melalui tunas atau blastoconidia. Ia mampu memetabolisme glukosa, galactose, maltose, sukrosa, trehalosa, D-xilosa, melezitosa, gliserol, raffinose, cellobiose, L-arabinose, dan gula alkohol, dalam kalangan yang lain. Ujian asimilasi negatif tersedia untuk kalium nitrat dan inositol. Oleh itu, jangkitan dalam pengertian klasik tidak berlaku apabila jangkitan dengan C. famata berlaku. Sebaliknya, dalam kebanyakan kes ragi tumbuh sama sekali tidak jelas pada kulit orang sihat. Hanya kelemahan dari sistem imun boleh mengakibatkan pendaraban berbahaya, yang kemudian boleh merebak ke darah dan organ lain orang yang terjejas.

Kepentingan dan fungsi

Kenyataan bahawa C. famata menghasilkan peningkatan jumlah Riboflavin apabila besi kekurangan dapat dijelaskan oleh kelebihan bertahan hidup. Agaknya, ragi menggunakan bahan ini sebagai penderma elektron untuk besi pengurangan atau secara langsung sebagai kofaktor untuk ekstraselular dan intraselular enzim. Osmotolerance / halophily spesies ini juga dapat dieksploitasi dengan membiak dalam keadaan garam tinggi. Ini membolehkan mikroorganisma berdaya saing yang hanya boleh bertolak ansur dengan tahap garam yang lebih rendah. Dengan cara ini, pengurusan budaya semu-steril dapat dibentuk. Oleh kerana teknologi steril adalah faktor kos utama untuk proses bioteknologi, ini secara signifikan meningkatkan kecekapan ketika menggunakan C. famata. Jelas menggunakan ragi ini untuk pengeluaran riboflavin, yang telah dioptimumkan lebih lanjut oleh Kejuruteraan genetik (terutamanya penyataan berlebihan enzim terlibat dalam pengeluaran riboflavin). Aplikasi berpotensi lain adalah dalam sintesis flavin mononucleotide (FMN) dan flavin dinucleotide (FAD).

Penyakit dan gangguan

Jangkitan dengan C. famata biasanya mengikuti corak kandidiasis klasik, iaitu, kulit dan selaput lendir (contohnya, di mulut/saluran penghadaman atau kawasan intim) yang paling biasa dijajah. Bentuk ringan hanya kandidiasis dangkal sering diperhatikan akibat perubahan pada kulit atau flora usus, contohnya selepas antibiotik rawatan. Kekurangan kebersihan atau penyalahgunaan kulit yang menjengkelkan kosmetik juga dapat mempromosikan bentuk jangkitan ini. Selanjutnya, kehamilan atau kontraseptif hormon boleh mempunyai pengaruh khusus pada persekitaran faraj dan mengurangkan keasidannya, sehingga kurang melindungi terhadap pertumbuhan ragi. Kerana fakta bahawa ia adalah patogen fakultatif, kelemahan sebelumnya sistem imun kerana penyakit lain seperti HIV, kencing manis, kanser, sepsis atau rawatan imunosupresif dengan mis sitostatik or kortison mesti diandaikan dalam kes jangkitan yang sangat teruk. C. famata juga dapat menyerang aliran darah dan dari sana menyerang sistem organ lain hingga ke pusat sistem saraf. Jangkitan lain yang dijelaskan termasuk kandidiasis sistemik yang ditularkan kateter, peritonitis, mediastinitis, dan gaib zon akut [[retinopati] s. Diagnosis biasanya dibuat secara mikroskopik dari smear atau budaya darah, air kencing, atau cecair serebrospinal. Telah terbukti bermasalah dalam hal ini bahawa pengenalpastian morfologi / fenotipik budaya yang diperoleh dari bahan berjangkit kadang-kadang membawa kepada salah pengenalan. Dalam kes ini, C. famata sering dikenali, walaupun patogen yang ada adalah spesies Candida yang berbeza. Kerana kerentanan yang berbeza terhadap antimikotik, hasil pendekatan rawatan suboptimal di sini. Terapi yang berbeza digunakan bergantung pada tempat jangkitan: Membasmi kuman salap dan semburan serta mikostatik perak persediaan boleh digunakan pada permukaan kulit. Selain itu, ragi boleh dirawat seperti jangkitan kulat lain antimikotik. Di peringkat tempatan, azoles seperti clotrimazole or isokonazol digunakan terutamanya untuk tujuan ini, sementara ketokonazol, flukonazol or nystatin, misalnya, digunakan untuk terapi sistemik. Kes jangkitan organik yang sangat teruk dapat diatasi campuran 5-fluorocytosine atau amfoterisin B. Pencegahan jangkitan C. famata adalah serupa dengan semua kandidiasis lain: pada pesakit yang mengalami imunosupresi, agen antikulat boleh digunakan secara profilaksis. Di kawasan intim, penambahbaikan persekitaran mikro dapat dicapai dengan memakai pakaian dalam yang basah-ini juga berlaku pada bayi dengan kecenderungan kandidiasis popok.