Candida Guilliermondii: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Candida guilliermondii adalah spesies ragi uniselular yang hidup sebagai saprofit dan dijumpai di seluruh dunia sebagai mikroorganisma udara. Ragi spesies ini menjajah manusia kulit sebagai komensal tetapi boleh menjadi oportunistik patogen dalam kekurangan imuniti. Mereka boleh menyebabkan mycoses kulit, mukosa, dan usus, serta Candida sepsis dan seterusnya darah keracunan.

Apa itu Candida guilliermondii?

Candida adalah genus ragi yang tergolong dalam pembahagian kulat tiub (Ascomycota) dan di dalamnya menjadi subbahagian Saccharomycotina. Genus dikelaskan dalam kelas Saccharomycetes dan berada di bawahnya mengikut urutan ragi sejati atau Saccharomycetales dan keluarga Inceratae sedis. Candida wujud dalam bentuk kira-kira 150 spesies yang berbeza. Salah satunya ialah spesies Candida guilliermondii. Spesies kulat ini disebarkan di seluruh dunia dan hidup di mana-mana sebagai kuman di udara. Kulat membentuk koloni sel pucuk memanjang atau silinder yang panjangnya antara dua hingga tujuh mikrometer dan lebar dari dua hingga lima mikrometer. Dalam kebanyakan kes, ragi beruang pseudohyphae panjang dan sering bergelung. Di sepanjang pseudohyphae ini terdapat banyak, spektrum ledakan berkelompok bersaiz kecil, terutama di septa. Di samping itu, spesies ini dapat membentuk klamidospora terminal. Pertumbuhan menyerupai spesies Candida famata yang berkaitan, sehingga muncul dalam koloni berwarna putih-abu-abu hingga berwarna krem ​​dengan kemasan halus hingga matte. Candida guilliermondii juga disebut Pichia guilliermondii dan tergolong dalam saprofit. Spesies ragi adalah patogen oportunistik yang disebut dan boleh menjadi patogen kepada manusia. Seperti semua ragi, spesies Candida adalah mikroorganisma eukariotik uniselular yang membiak dengan tumbuh, membelah, atau membelah.

Kejadian, taburan, dan ciri

Wakil spesies ragi Candida guilliermondii adalah udara kuman. Sebagai saprofit, wakil spesies tidak melakukan chemo- atau fotosintesis. Semua ragi adalah organisma chemo-organotrophic yang menjalankannya metabolisme tenaga dengan sumber tenaga dari bahan organik seperti fruktosa, glukosa, maltose atau sukrosa. Mereka tidak memerlukan cahaya matahari untuk pertumbuhan kerana kurangnya keperluan untuk fotosintesis. Ragi berkembang dengan baik dalam julat pH neutral hingga sedikit berasid. Saprofit seperti Candida guilliermondii memberi makan secara eksklusif secara heterotrofik. Oleh itu, mereka memerlukan bahan organik mati, yang mana ia dipecah menjadi bahan kaya tenaga dan akhirnya berubah menjadi bahan bukan organik. Sel-sel semua kulat tunas biasanya mempunyai bentuk bujur dan berbentuk blastospora. Seperti sel ragi yang lain, sel Candida guilliermondii berkembang biak dengan cara tumbuh. Dari sel ibu masing-masing, kawasan tertentu menonjol dari dinding sel, membentuk tunas. Salinan inti sel berpindah ke tunas individu, yang dalam proses berikutnya memisahkan sepenuhnya dari sel induk. Cendawan menembak dapat membentuk persatuan sel apabila keadaan menguntungkan. Sel-sel individu persatuan ini tidak berkomunikasi melalui septa dan oleh itu bukan mycelia yang benar, tetapi disebut sebagai pseudomycelia.

Makna dan fungsi

Spesies ragi Candida guilliermondii biasanya bukan patogen, tetapi hidup secara saprofit dengan manusia. Sebagai saprophyte atau komensal yang tidak berbahaya, ragi tidak membahayakan atau memberi manfaat kepada manusia. Secara umumnya, ragi biasanya menjajah kulit manusia, yang ia sampai melalui udara. Ragi juga dapat menjajah selaput lendir, saluran gastrointestinal atau vagina tanpa menyebabkan gejala. Oleh itu, jangkitan tidak berlaku pada orang yang sihat sistem imun. Sebelum ragi boleh merebak dengan kuat, ia dikenali oleh sel-sel sistem imun seperti asing bagi badan dan diserang. Kepentingan patogenetik Candida guilliermondii adalah rendah. Tetapi, kerana biasanya terdapat batas cecair antara saprophytes dan parasit, saprophyte yang tidak berbahaya dapat menjadi patogen dalam keadaan tertentu dan dengan demikian muncul sebagai parasit. Atas sebab ini, Candida guilliermondii disebut sebagai oportunis patogen walaupun wujud secara meluas.

Penyakit dan gejala

Kekurangan imuniti adalah keadaan yang boleh mengubah spesies ragi Candida guilliermondii yang sebenarnya tidak berbahaya patogen. Begitu immunodeficiency boleh dikaitkan dengan penyakit seperti AIDS, tetapi juga boleh disebabkan oleh kelemahan sistem imun disebabkan oleh penyakit seperti kanser atau jangkitan. Sebagai tambahan, immunodeficiency sering muncul kerana fisiologi usia. Di samping itu, pendekatan terapi beberapa penyakit menekan sistem imun, misalnya di penyakit autoimun. Pada pesakit yang kekurangan imuniti, spesies ragi dapat terus menyebar tanpa campur tangan yang berjaya oleh sistem kekebalan tubuh. Luka kulit dari segi mycoses, kecacatan kuku dan juga mycoses usus boleh menjadi akibatnya. Sekiranya mycoses usus membran mukus dalaman, terdapat risiko tertentu yang disebut Candida sepsis. Ini adalah fungemia, iaitu, darah keracunan yang disebabkan oleh kulat atau, dalam kes ini, ragi. Sepsis adalah reaksi keradangan sistemik seluruh badan yang boleh mengancam nyawa keadaan. Jangkitan Candida guilliermondii adalah endogen dalam kebanyakan kes, kerana biasanya disebabkan oleh ragi yang sudah ada di dalam badan. Lesi pada kulit, kuku, Atau rambut biasanya dirawat dengan agen antijamur. Komplikasi Candida sepsis dikaitkan dengan hasil yang tidak baik dan dirawat amfoterisin B atau alternatif liposomal amphotericin B. Sekiranya terapi ini gagal, pentadbiran of caspofungin, vorikonazol, posaconazole, atau anidulafungin ia perlu. Sebaik-baiknya, dalam keadaan tertentu, sistem imun pesakit pulih untuk dapat melawan patogen dengan sendirinya.