Candida Krusei: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Candida krusei tidak berbahaya secara intrinsik kulat yis yang berlaku di dalam tubuh manusia, haiwan, dan juga pada tumbuh-tumbuhan. Dalam keadaan khas yang menguntungkan, ia boleh membiak secara meletup dan menyebabkan mycoses setempat dan, dalam kes yang melampau, bahkan mycoses sistemik, termasuk darah keracunan. Candida krusei menjadi semakin penting di kesihatan dan sektor penjagaan, kerana bilangan pesakit berisiko tinggi yang berkembang pesat.

Apa itu Candida krusei?

Ragi Candida krusei merujuk kepada salah satu dari jumlah 17 genera Candida dan merupakan subspesies dari Candida albicans, ragi yang sangat biasa. Bagi orang-orang yang utuh sistem imun, Candida krusei tidak menimbulkan bahaya. Walau bagaimanapun, pesakit dengan kelemahan secara kekal atau sementara sistem imun dan mereka yang sudah mempunyai tentangan terhadap dadah yang biasanya melawan kulat sangat berisiko. Candida krusei dapat hidup dalam persekitaran yang beragam dan muncul pada pesakit yang mengalami imunokompromi dengan banyak gejala yang tidak mudah dikaitkan dengan ragi, kerana ia kelihatan agak tidak spesifik. Sekiranya Candida krusei merebak ke seluruh badan, selain daripada ubat terapi dengan ubat kimia dan semula jadi, hanya perubahan lengkap diet akan membantu menolak kembali kulat di dalam badan. Sejak jamur Candida, seperti yang lain seumpamanya, hidup karbohidrat dan gula, pesakit mesti mengelakkan semua jenis gula (untuk tahap terhad: fruktosa) dan produk tepung. Anti-kulat diet kaya dengan kompleks karbohidrat seperti sayur-sayuran dan kentang dan disertai dengan pemulihan usus (probiotik pengambilan). Pada orang yang hanya mengalami sistem pertahanan yang mengalami gangguan sebentar, kulat menyebabkan penjajahan dangkal, yang dapat dihilangkan dengan antijamur. Dalam industri, Candida krusei digunakan untuk debitter koko kacang. Ini memberi koko ciri khasnya aroma. Kulat juga digunakan untuk mematangkan ragi roti dan jenis keju tertentu (keju Harz). Malah untuk pengeluaran perindustrian etanol Candida krusei digunakan.

Kejadian, pembahagian dan harta benda

Candida crusei adalah diploid kulat yis dan boleh berlaku di banyak habitat yang berbeza. Ia menjajah makanan seperti minuman beralkohol, daging, jus buah, dan terdapat di kumbahan dan tanah. Ia juga menemui keadaan pertumbuhan yang optimum di dalam dan di dalam tubuh manusia. Ia lebih suka laman badan yang hangat dan lembap di ketiak, alat kelamin lelaki dan wanita kulit lipatan, kawasan dubur, dan jarak antara jari kaki dan jari. Ia juga merupakan komponen normal flora usus. Sekiranya ia merebak di dalam badan melalui aliran darah (kandidiasis sistemik), ia terutama mempengaruhi membran mukus organ. Ini adalah terutamanya perut, limpa, hati, buah pinggang dan paru-paru. Ia kemudian dapat dikesan di air liur, darah (antibodi and leukosit), najis dan air kencing. Untuk melakukan ini, doktor berkembang budaya kulat khas di Sabouraud agar dan melakukan tindak balas rantai polimerase. Kulat Candida krusei yang sangat berjangkit disebarkan dari orang ke orang (air liur, hubungan seksual, berkongsi tuala yang sama, dan lain-lain) dan merebak dengan cepat di hospital dan institusi kejururawatan, di mana ia mendapati banyak orang dengan sistem imun yang lemah. Pesakit yang sedang atau telah dirawat imunosupresan, kortison dan spektrum luas antibiotik, orang dengan AIDS, kanser, ketagihan dadah, keganasan hematologi, pemindahan, kencing manis kateter mellitus dan intravena sangat berisiko. Oleh kerana jangkitan Candida krusei dapat dianggap sebagai jangkitan bakteria normal, ada risiko orang yang terkena antibiotik - yang akan menjadikan jangkitan Candida menjadi lebih teruk. Dalam kes yang melampau, organ itu mungkin gagal. Untuk mengelakkan yang agresif kulat yis dari merebak di dalam badan melebihi tahap normal, sihat gula-kurang diet dengan hanya sebilangan kecil karbohidrat disyorkan. Meningkatkan kekebalan tubuh langkah-langkah and tekanan pengurangan juga dapat membantu mencegah Candida krusei merebak.

Penyakit dan penyakit

Candida krusei menyebabkan dilokalisasi kulit dan mycoses mukosa. Pada kulit, kandidiasis menjelma sebagai kawasan kulit kemerahan yang ditutupi dengan sisik dan dibatasi oleh pelek merah yang gatal dan terbakar dengan kuat.Dalam mulut dan tekak, jangkitan dengan Candida krusei terdiri daripada sariawan oral (salutan dengan bintik-bintik bulat putih yang menonjol dengan jelas dari selaput lendir yang memerah dan boleh dilap dengan mudah). Pemakai gigi palsu berisiko mendapat sariawan oral. Yang kuku juga boleh diserang dan dimusnahkan oleh kulat yis yang cepat merebak. Jalur membujur yang sempit biasanya muncul di kuku jari. Bayi dan pesakit inkontinen yang mengalami lampin boleh berkembang dermatitis lampin dari Candida krusei. Selain itu, jamur ragi suka menjangkiti kawasan kemaluan lelaki (kulup dan kelenjar) dan wanita (vagina). Pada 5% wanita, jangkitan Candida krusei kronik berulang kali (4 berulang setiap tahun). Wanita hamil, wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran, dan mereka yang sering menukar pasangan seksual (peningkatan risiko jangkitan) mempunyai risiko tinggi mendapat jangkitan pelvis. Antijamur yang berkesan secara tempatan dadah biasanya digunakan untuk memerangi serangan luar Candida krusei. Kandidiemia sistemik, yang sangat jarang, dapat diobati dengan baik dengan pemberian intravena dadah. Walau bagaimanapun, jika kulat ragi merebak tanpa gangguan ke seluruh badan, candida sepsis boleh berlaku dalam kes yang melampau. Ia berakhir dengan maut dalam 7 daripada 10 kes. Masalahnya Candida krusei sudah tahan terhadap pelbagai ubat antijamur, seperti mycostatin, micafungin, anidulafungin and caspofungin. Itraconazole and flukonazol juga tidak lagi dapat melawan kulat dengan cekap.