Candida Lusitaniae: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Candida lusitaniae adalah spesies ragi Candida, yang sebenarnya berlaku sebagai komensal dalam tubuh manusia, tetapi juga boleh menyebabkan jangkitan pada immunodeficiency. Jangkitan paru-paru khususnya dapat berkembang menjadi fungemia, suatu bentuk sepsis (darah keracunan). Patogenisitas oportunis spesies kulat telah didokumentasikan terutamanya berkaitan dengan kanser pesakit yang menjalani kemoterapi.

Apa itu Candida lusitaniae?

Kulat tubular atau Ascomycota adalah pembahagian kulat yang terbahagi kepada subbahagian seperti Saccharomycotina. Bahagian ini merangkumi kelas Saccharomycetes dengan pesanan seperti ragi sejati, Saccharomycetales. Keluarga sac fungus Incertae sedis termasuk dalam pesanan ini dan termasuk genus Candida. Candida adalah genus ragi yang terbahagi kepada pelbagai spesies. Genus merangkumi kira-kira 150 spesies. Sebilangan spesies ini berlaku sebagai komensal dalam tubuh manusia. Yang lain dikenali sebagai agen patogen jangkitan kulat. Candida lusitaniae adalah salah satu spesies dari gen yis yang telah dikaitkan dengan patogenik manusia sejak tahun 1970-an. Spesies ini diasingkan dari pesakit dengan kulat sepsis antara akhir 1970-an dan akhir 1990-an. Seperti semua sel Candida, sel-sel spesies ragi Candida lusitaniae berkembang di makmal sebagai koloni besar dan bulat dengan warna putih hingga krim. Banyak ragi spesies Candida menyebabkan masalah hanya setelah persekitaran tempat tinggal mereka berubah dan kemudian menyebar, tumbuh melalui kulit dan memasuki aliran darah. Candida lusitaniae juga dianggap oportunistik patogen spesies ini, yang tidak semestinya menjadi patogen.

Kejadian, taburan, dan ciri

Banyak ragi yang benar berkembang oleh pseudohyphae atau hyphae sejati, yang menanggung septa individu dengan pelbagai liang dan mempunyai dinding sel terutamanya β-glukan. Mereka membentuk kitin hanya pada masa pemula parut. Dalam asci mereka membentuk satu atau lebih askospora. Asci terbentuk dari sel tunggal atau berdasarkan ascophores sederhana. Pembahagian mitotik dan meiotik berlaku di dalam sampul nuklear yang utuh. Candida disebut sebagai genus kulat polimorfik yang berlaku dalam bentuk pertumbuhan yang berbeza. Sebagai peraturan, spesies Candida membentuk apa yang disebut blastoconidia dengan tumbuh. Di samping itu, spora kekal atau klamidospora yang disebut juga berlaku, tetapi tidak berlaku di Candida lusitaniae. Wakil spesies ragi ini, tidak seperti kulat ragi yang lain, berkembang melalui sel yis individu. Pada dasarnya, Candida adalah spesies ragi yang tidak berbahaya yang secara semula jadi tumbuh secara ideal di persekitaran lembap usus manusia dan haiwan mukosa dan di kawasan badan lembap dan hangat yang lain, seperti di mulut, di dalam esofagus, di faraj, atau di kulit. Dalam keadaan tertentu, spesies ragi menjadi patogen patogen yang terus berkembang. Acuan yang dihasilkan dapat menembusi kulit atau membran mukus, nyaring mereka dan menyebabkan jangkitan, atau memasuki aliran darah, di mana sepsis boleh berkembang. Jangkitan Candida secara umum, menurut pengetahuan saintifik semasa, secara eksklusif memberi kesan kepada orang yang lemah sistem imun. Kekurangan sistem imun berlaku secara fisiologi pada usia tua. Walau bagaimanapun, penyakit seperti HIV atau kanser juga boleh melemahkan sistem imun. Candida lusitaniae setakat ini disebabkan darah keracunan terutamanya pada pesakit yang sistem imunnya lemah akibat malignan kanser and kemoterapi. Pada pesakit yang mengalami gangguan imun, sistem kekebalan tubuh biasanya menghilangkan spesies ragi sebaik sahaja sampai ke aliran darah dan sebelum itu dapat berkembang biak hingga melampau. Candida secara teoritis dapat disebarkan dari host ke host melalui jangkitan smear. Walau bagaimanapun, kebanyakan jangkitan adalah jangkitan endogen disebabkan oleh komensal pada tubuh seseorang yang tidak terkawal.

Penyakit dan penyakit

Gejala awal jangkitan Candida selalunya relatif tidak spesifik dan terdiri daripada kembung, gejala gastrousus seperti sembelit, kekejangan perut, atau rasa kembung. Di tempat jangkitan Candida lusitaniae primer, gatal mungkin timbul. Apabila patogen sampai ke aliran darah dan merebak ke seluruh badan melalui darah, Candida fungemia ada. Ini adalah sepsis kulat di mana patogen berulang kali dicuci ke dalam aliran darah dalam episod atau berterusan dan menyebabkan reaksi keradangan sistemik seluruh badan. Terapi biasanya terdiri daripada pentadbiran of amfoterisin B dalam kombinasi dengan flucytosine. Pada individu yang mengalami gangguan imun, sistem kekebalan tubuh campur tangan dan berusaha untuk menghilangkan patogen. Oleh itu, sepsis kulat Candida secara eksklusif memberi kesan kepada orang yang mengalami gangguan imun. Sepsis akibat patogen Candida lusitaniae nampaknya lebih kerap diperhatikan selepas itu kemoterapi. Jangkitan utama saluran kencing, kulit, paru-paru, rambut, kuku, atau kawasan tubuh yang lain juga biasanya diperhatikan hanya pada individu yang mengalami gangguan imun. Kutu menyebabkan gejala mycosis. Mycoses biasanya terbatas pada satu bahagian badan atau tisu, sedangkan mycoses sistemik boleh mempengaruhi sistem organ pelbagai atau seluruh badan. Mycoses membran mukus adalah tipikal kulat genus Candida. Mereka disebut "parasit lemah" dalam konteks ini, kerana ini menunjukkan sistem imun yang lemah. Jenis mycosis menampakkan dirinya sebagai lapisan putih dengan kemerahan membran mukus sebagai sariawan. Sepsis sistemik dengan Candida lusitaniae biasanya didahului oleh jangkitan paru-paru. Melalui paru-paru, patogen mencapai darah semasa jangkitan. Dalam 20 tahun pertama, setelah mengenal pasti spesies ragi sebagai patogen, hanya 30 kes sepsis jenis ini yang telah didokumentasikan.