Candida Parapsilosis: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Parapsilosis Candida adalah a kulat yis dengan set kromosom diploid yang dapat menjangkiti selaput lendir manusia dan menyebabkan jangkitan kulat. Kulat mempunyai hampir di mana-mana pengedaran dan biasanya berlaku pada manusia sebagai komersal heterotrofik yang memakan serpihan sel mati tanpa menyebabkan bahaya. Candida parapsilosis menjadi patogen terutama pada individu dengan sistem imun yang lemah atau ditindas secara artifisial.

Apa itu parapsilosis Candida?

Candida parapsilosis adalah salah satu jenis jamur ragi yang boleh menyebabkan jangkitan Candida, kandidiasis, pada manusia. Kulat hampir di mana-mana dan biasanya berlaku sebagai komensal gangguan rendah yang memakan tisu mati sebagai heterotrof. Oleh itu, tidak seperti spesies Candida yang lain, Candida parapsilosis bukanlah patogen manusia yang wajib. Candida parapsilosis boleh menjadi patogenik yang jelas apabila ia mengalami sistem imun dilemahkan oleh penyakit atau ditekan secara buatan. Oleh itu, ia diklasifikasikan sebagai patogen oportunistik dan juga berlaku sebagai patogen nosokomial yang diperoleh hospital. Kulat boleh menyebabkan kandidiasis ringan hingga teruk pada membran mukus di mulut dan tekak, di kawasan kemaluan atau di saluran penghadaman. Dari semua jangkitan Candida yang berlaku, jangkitan Candida parapsilosis menyumbang sekitar 15 peratus. Kulat mempunyai kromosom diploid sebagai ciri khas, tetapi berkembang biak secara aseksual. Berdasarkan DNA yang dapat dibezakan antara satu sama lain, Candida parapsilosis dapat dibahagikan kepada kumpulan I, II, atau III.

Kejadian, taburan, dan ciri

Parapsilosis ragi Candida, sebagai kulat yang tidak khusus untuk manusia, dapat dikesan hampir di mana-mana sebagai patogen komensal dan oportunistik. Masalahnya, terutama untuk hospital, adalah bahawa jamur melekat dengan baik implan, kateter, dan peralatan perubatan lain, yang membolehkannya masuk terus ke aliran darah atau organ lain di mana ia boleh menyebabkan jangkitan nosokomial. Pengesanan langsung kulat pada organ - selagi tidak ada gejala yang jelas - sukar. Candida parapsilosis juga dianggap berpotensi karsinogenik. Sekiranya terdapat jangkitan sistemik, pada otot yang paling teruk, jantung and sistem saraf boleh terjejas di samping kulit, dengan kursus yang kadang-kadang teruk. Secara keseluruhan, kulat menunjukkan keutamaan membran mukus, misalnya pada mulut dan kawasan tekak serta usus. Oleh kerana kolonisasi selaput lendir dengan parapsilosis Candida dapat diklasifikasikan sebagai agak normal, sukar untuk membezakan antara kolonisasi yang agak tidak berbahaya dan kandidiasis patologi dalam banyak kes.

Kepentingan dan fungsi

Apa kepentingan positif Candida parapsilosis untuk tubuh dan metabolisme apabila ia berlaku sebagai komensal pada usus mukosa dan pada selaput lendir lain belum dapat diteliti dengan secukupnya. Jelas sekali, potensi patogenitas kulat lebih kepada fokus minat daripada kemungkinan makna positifnya. Pada beberapa kesempatan, parapsilosis Candida telah dikaitkan dengan penghapusan beracun logam berat dari badan. Kulat dipercayai mempunyai kemampuan mengikat logam berat terdapat dalam tisu tertentu dan menghilangkannya secara semula jadi melalui usus. Beberapa penulis membuat hipotesis bahawa peningkatan pengumpulan jamur Candida menyebabkan kandidiasis sering berkorelasi dengan pencemaran dengan toksik logam berat dan berkaitan dengan sebab-akibat. Ini bermaksud bahawa kandidiasis tidak hanya dipromosikan oleh orang yang lemah sistem imun, tetapi juga oleh pengumpulan logam berat beracun dalam organisma. Sebaliknya, kemudian dapat diasumsikan bahawa setelah logam berat dikeluarkan dari badan, pengumpulan jamur candida juga berkurang ke tahap normal yang tidak patogen. Sekiranya hipotesis terbukti benar, memerangi jamur Candida dengan adanya keracunan logam berat serentak bahkan boleh menjadi kontraproduktif, kerana ini dapat menghalang penghapusan logam berat.

Penyakit dan penyakit

Sebagai patogen oportunis, Candida parapsilosis pada dasarnya berpotensi menyebabkan kandidiasis dengan kursus ringan hingga teruk. Orang yang mempunyai sistem imun berfungsi sepenuhnya jarang menunjukkan gejala patologi yang menunjukkan kandidiasis, walaupun selaput lendir mereka sering dijajah dengan Candida parapsilosis. Risiko mengembangkan kandidiasis meningkat dengan ketara pada orang yang sistem imun dilemahkan oleh penyakit atau kekurangan zat makanan atau yang sistem imunnya telah ditindas secara artifisial, misalnya, untuk menekan reaksi penolakan setelahnya pemindahan dengan tisu asing ke badan. Risiko jangkitan kulat juga meningkat dengan pelbagai kanser rawatan yang disertai oleh kemoterapi or radioterapi. Penyakit khas yang berkorelasi dengan peningkatan risiko kandidiasis adalah immunodeficiency penyakit seperti AIDS and kencing manis mellitus. Begitu juga, risiko jangkitan boleh meningkat akibat pengambilan ubat tertentu dalam bentuk kesan sampingan yang tidak diingini. Ini terutama berlaku selepas rawatan dengan antibiotik. Masalah bagi doktor adalah keupayaan Candida parapsilosis untuk mematuhi kateter dan implan, Seperti jantung penggantian injap atau benda serupa, dan dengan itu dimasukkan terus ke jantung atau organ lain, di mana kulat boleh menyebabkan jangkitan serius. Contohnya, selepas memasukkan sintetik jantung injap, terdapat risiko sisa berkembang endokarditis, jangkitan pada lapisan dalam jantung, yang disebabkan oleh Candida parapsilosis. Risiko pasca operasi yang serupa wujud selepas penyisipan lensa mata buatan. Kulat Candida yang melekat boleh menyebabkan endophthalmitis, an keradangan bola mata, untuk berkembang. Peritonitis juga telah diperhatikan selepas peritoneal dialisis. Dalam kes yang jarang berlaku, Candida parapsilosis boleh menyebabkan radang paru-paru. Di samping itu, bayi yang baru lahir di mana sistem imun belum berkembang sepenuhnya menunjukkan peningkatan kerentanan terhadap jangkitan dengan Candida parapsilosis.