Candida Stellatoidea: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Candida stellatoidea adalah sejenis ragi yang hidup sebagai saprophyte dan bukan patogen wajib. Ia adalah patogen oportunistik yang paling baik yang boleh menyebabkan jangkitan mukosa dan sepsis (darah keracunan) pada pesakit yang mengalami gangguan imun. Sepsis dari patogen setara dengan fungemia dan mengancam nyawa keadaan.

Apa itu Candida stellatoidea?

Candida sesuai dengan genus ragi yang masuk ke dalam pembahagian jamur tubular, atau Ascomycota, dan diklasifikasikan di bawah subdivision Saccharomycotina. Genus ragi tergolong dalam kelas Saccharomycetes dan di dalamnya tergolong dalam urutan Genuine Yeasts atau Saccharomycetales. Keluarga Candida yang berkuasa tinggi adalah Inceratae sedis. Terdapat kira-kira 150 spesies genus yang berbeza. Spesies Candida stellatoidea adalah salah satu daripadanya. Spesies ini nampaknya berkait rapat dengan Candida albicans khususnya. Nampaknya, genomnya adalah mutasi dari genom Candida albicans. Candida selalu dianggap sebagai kulat polimorfik dan dengan itu terbentuk dalam bentuk pertumbuhan yang berbeza. Sel tunggal berbentuk bulat-bujur dan berdiameter sekitar empat hingga sepuluh mikrometer. Sebagai tambahan kepada pembentukan pseudomyceles dalam bentuk filamen, pembentukan hyphae sejati juga dianggap khas untuk beberapa spesies Candida. Walau bagaimanapun, yang terakhir hanya berlaku untuk jangkitan yang nyata dengan ragi. Spesies kulat Candida stellatoidea diedarkan di seluruh dunia. Spesies ini membentuk koloni pucuk memanjang atau silinder. Biasanya, pseudomyceles ragi kelihatan panjang dan berliku. Blastospora seperti kluster bersaiz kecil terletak di sepanjangnya. Wakil dari spesies Candida stellatoidea adalah saprophytes, yang bersifat oportunistik patogen. Oleh itu, spesies tersebut mungkin patogenik manusia. Sebagai ragi, spesies ini sesuai dengan mikroorganisma uniselular dan eukariotik yang membiak dengan tumbuh, membelah, atau membelah.

Kejadian, taburan dan ciri

Spesies kulat Candida stellatoidea adalah saprophyte. Oleh itu, wakil spesies tidak terlibat dalam fotosintesis atau chemosynthesis. Ragi tergolong dalam organisma chemo-organotrophic dan mengendalikannya metabolisme tenaga melalui sumber tenaga yang berasal dari organik. Oleh itu, glukosa, maltose, fruktosa atau sukrosa berfungsi sebagai sumber tenaga mereka. Mereka juga boleh berkembang sekiranya tidak ada cahaya matahari sepenuhnya dan merasa paling selesa di persekitaran dengan nilai pH neutral atau sedikit berasid. Sebagai saprophytes, wakil Candida stellatoidea memberi makan heterotrofik tanpa pengecualian dan dalam pengertian ini memerlukan bahan mati secara organik untuk metabolisme mereka. Mereka memetabolismekan zat-zat ini menjadi lebih banyak bahan yang kaya dengan tenaga dan mengubahnya menjadi bahan bukan organik. Candida stellatoidea membiak sama dengan sel ragi yang lain dengan bercambah. Semasa proses ini, kawasan dinding sel menonjol dari setiap sel induk, sehingga membentuk tunas. Salinan inti berpindah ke tunas sehingga terbentuk dan terpisah sepenuhnya dari sel induk. Kulat tunas, dalam keadaan yang sangat baik, mampu membentuk persatuan sel. Oleh kerana sel-sel persatuan mereka tidak berkomunikasi antara satu sama lain, mereka dipanggil pseudomycelia dan bukannya mycelia yang sebenarnya.

Makna dan fungsi

Spesies ragi Candida stellatoidea bukan patogen wajib. Ia hidup dengan manusia sebagai saprophyte yang tidak berbahaya dan dengan demikian lebih sepadan. Dalam konteks ini, spesies ragi tidak membahayakan atau memberi manfaat kepada manusia. Sebagai komensal, Candida boleh berlaku di kulit, pada selaput lendir, di saluran gastrousus atau di faraj. Spesies ragi Candida stellatoidea biasanya menetap di sana tanpa menyebabkan gejala jangkitan. Ini berlaku pada orang yang sihat sistem imun. Sistem pertahanan mereka mencegah jangkitan dengan menghantar sel-sel imun untuk campur tangan sebelum sel-sel ragi merebak. Sel-sel imun mengenali ragi sebagai asing bagi tubuh dan menjadikannya tidak berbahaya dalam masa. Makna patologi Candida stellatoidea boleh diklasifikasikan sebagai rendah. Walaupun begitu, terdapat batas cecair antara parasit dan saprofit. Oleh itu, dalam keadaan tertentu, saprophyte yang tidak berbahaya seperti Candida stellatoidea boleh menjadi parasit atau patogen. Oleh itu, spesies Candida juga disebut sebagai patogen oportunistik, walaupun terdapat sebagai komensal.

Penyakit dan penyakit

Kekurangan imuniti boleh menyebabkan spesies ragi yang tidak berbahaya Candida stellatoidea menjadi patogen. Kekurangan imuniti dikaitkan dengan penyakit seperti AIDS, misalnya, tetapi ia juga dikaitkan dengan penyakit lemah seperti penyakit kanser atau jangkitan sebelumnya. Di samping itu, kelemahan berkaitan dengan usia sistem imun memang diharapkan. Pendekatan terapi untuk penyakit autoimun juga menekan sistem imun. Pada pesakit yang mengalami gangguan imun, spesies Candida dapat mencapai penyebaran yang melampau di dalam badan kerana kegagalan sistem imun untuk campur tangan. Akibatnya, bukan sahaja mycoses membran mukus dalaman, seperti faraj mukosa atau lapisan dalam jantung, dijangkiti. Jangkitan dengan Candida stellatoidea juga menimbulkan risiko Candida sepsis. Jenis sepsis ini setara dengan fungemia, iaitu darah keracunan yang disebabkan oleh kulat atau ragi. Sepsis adalah reaksi keradangan sistemik yang boleh mengancam nyawa. Jangkitan dengan Candida stellatoidea kebanyakannya merupakan jangkitan endogen. Untuk mycoses luaran semata-mata yang disebabkan oleh Candida, agen antijamur digunakan secara terapeutik. Komplikasi seperti Candida sepsis sering mempunyai kursus yang tidak baik dan memerlukan terapi bersama amfoterisin B atau liposomal amphotericin B. Dalam beberapa keadaan, vorikonazol, posaconazole, caspofungin, Atau anidulafungin boleh juga digunakan. Pesakit yang dijangkiti biasanya dijaga di Unit Rawatan Rapi, di mana mereka dapat dipantau 24 jam sehari.