Sakit Kanker: Punca, Kekerapan dan Petua

Aphthae: Penerangan

Aphthae (juga dieja dengan salah "aphthae" atau "afts") adalah luka yang menyakitkan pada membran mukus dalam mulut. Mereka boleh menjejaskan gusi, rongga mulut, tonsil atau lidah. Kadangkala, aphthae juga berlaku di kawasan kemaluan. Mereka boleh berbentuk bulat atau bujur, mempunyai salutan kekuningan hingga putih kelabu dan biasanya dikelilingi oleh sempadan merah yang meradang. Saiz boleh berbeza dari saiz kepala jarum sehingga tiga sentimeter diameter - kemudian seseorang bercakap tentang bentuk utama. Sebilangan besar aphthae kecil (sehingga 100 keping, tersebar di seluruh rongga mulut) boleh menjadi tanda jangkitan herpes. Doktor bercakap tentang sariawan mulut. Jerawat di dalam mulut sering berlaku di tepi lidah atau di bahagian dalam bibir.

Aphthae boleh berlaku sekali atau berulang (med.: aphthae berulang biasa atau kronik). Dalam kebanyakan kes, mereka tidak berbahaya dan sembuh sendiri dalam masa satu hingga tiga minggu. Dalam kes aphthae utama, kadangkala ia boleh mengambil masa berbulan-bulan untuk hilang. Parut kemudian boleh kekal.

Aphthae dan ulser mulut

Aphthae dan kesakitan

Aphthae menyakitkan dan boleh menjejaskan kesejahteraan dengan ketara. Seberapa teruk kesakitan adalah berbeza dari individu ke individu. Ia bergantung terutamanya pada lokasi di mana aphthae berlaku dan kurang pada saiznya. Ia boleh menjadi sangat tidak menyenangkan jika ia terletak di kawasan yang mengalami tekanan mekanikal yang tinggi, contohnya lidah. Bercakap, makan atau menelan kemudian mencetuskan kesakitan.

Aphthae pada kanak-kanak

Bednar's aphthae ialah luka kecil pada mukosa mulut pada bayi, contohnya, disebabkan oleh menghisap botol. Ia biasanya berlaku di kawasan lelangit keras.

Juga pada kanak-kanak kecil, aphthae kadang-kadang disebabkan oleh batuk yang kerap dengan lidah menjelir, contohnya dalam batuk kokol. Itulah sebabnya ia juga dirujuk sebagai ulser batuk kokol (med.: Fede-Riga's aphthe).

Kekerapan aphthae

Aphthae adalah antara penyakit mukosa mulut yang paling biasa. Kira-kira dua hingga sepuluh peratus daripada populasi terjejas oleh aphthae sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

Aphthae: punca dan kemungkinan penyakit

 • Penyakit: Aphthae boleh berlaku dalam konteks penyakit, seperti penyakit usus radang kronik, penyakit seliak (penyakit kronik membran mukus usus kecil), penyakit Behçet (keradangan vaskular), sindrom Sweet (penyakit kulit jarang berlaku), neutropenia ( pengurangan sel darah putih tertentu), jangkitan HIV, jangkitan herpes, penyakit tangan-kaki-dan-mulut.
 • Reaksi autoimun: sistem imun melawan tisu badan sendiri.
 • Immunodeficiency: contohnya, disebabkan oleh penyakit kronik seperti diabetes
 • tekanan
 • Kerengsaan kimia: contohnya disebabkan oleh sodium lauryl sulfate (SLS) yang terkandung dalam ubat gigi
 • Kecederaan pada mukosa mulut: contohnya, disebabkan oleh pendakap yang tidak sesuai atau kecederaan gigitan
 • Kekurangan nutrisi: kekurangan vitamin B12, zat besi dan asid folik
 • Makanan yang tidak bertoleransi: contohnya, kacang, tomato, alkohol atau buah sitrus; juga disebabkan bahan tambahan dalam makanan seperti pengawet atau pewarna.
 • Perubahan dalam keseimbangan hormon
 • Faktor genetik: Kebiasaan aphthae dijalankan dalam keluarga.
 • Virus dan bakteria juga mungkin menjadi pencetus.

Kajian juga menunjukkan bahawa perokok kurang berkemungkinan terkena aphthae berbanding bukan perokok. Ini kerana merokok menyebabkan keratinisasi mukosa mulut dari masa ke masa (med.: hyperkeratosis), yang mungkin melindungi daripada pembentukan aphthae.

Aphthae: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?