Ganja (ganja, hashish)

Ganja setakat ini adalah ubat haram yang paling biasa dimakan di Jerman hari ini. Secara keseluruhan, ia adalah bahan psikoaktif ketiga paling popular selepas alkohol dan tembakau.

Tumbuhan ganja

Terdapat pelbagai jenis tumbuhan hem, salah satunya ganja, masing-masing dengan spesimen lelaki dan perempuan (bentuk hermaphrodite jarang berlaku). Hanya tumbuhan betina Cannabis sativa mengandungi jumlah bahan psikoaktif utama tetrahydrocannabinol (THC) yang mencukupi untuk menghasilkan kesan memabukkan. THC dan bahan-bahan memabukkan lain (cannabinoid) terdapat dalam resin rambut kelenjar.

Terdapat tiga produk ganja yang berbeza:

 • Marijuana (rumpai, pasu): bunga betina tumbuhan yang dicincang halus dan dikeringkan
 • Hashish (najis, dadah): resin yang ditekan, sering diregangkan
 • Minyak hashish (minyak dari damar) atau minyak rami (minyak dari biji)

Purata kandungan THC ialah 6.8 peratus untuk hashish dan 2 peratus untuk ganja. Kandungan THC dalam minyak hash boleh mencapai sehingga 30 peratus. Secara amnya, bagaimanapun, kandungan THC boleh berbeza-beza bergantung kepada varieti tumbuhan, kawasan penanaman dan kaedah serta pemprosesan tumbuhan. Sebagai contoh, kultivar rumah hijau ganja boleh mengandungi sehingga 20 peratus THC.

Selain ganja yang digunakan sebagai ubat haram, terdapat juga jenis hem yang ditanam secara sah untuk pengeluaran serat. Walau bagaimanapun, hanya varieti dengan kandungan THC maksimum 0.2 peratus boleh digunakan untuk tujuan ini.

Ganja tinggi

Mekanisme tindakan

Cannabis sativa mengandungi lebih daripada 60 kanabinoid yang berbeza. Apa yang dipanggil delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) dikatakan mempunyai kesan psikoaktif yang paling hebat.

Mekanisme tindakan ganja yang tepat masih belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, penyelidik telah menemui reseptor cannabinoid khas di otak dan bahagian lain badan. THC dan bahan ganja yang memabukkan yang lain mengikat reseptor ini dan dengan itu membuka kesan santai dan meningkatkan mood mereka. Kesan selanjutnya ialah

 • meningkatkan persepsi (mendengar, melihat)
 • peningkatan keperluan untuk berkomunikasi
 • pemikiran yang lebih asosiatif dan imaginatif

Ganja juga boleh mencetuskan kesan yang tidak menyenangkan:

 • mood yang tertekan
 • kegelisahan
 • pergaduhan
 • Reaksi ketakutan dan panik
 • Kekeliruan dengan khayalan penganiayaan sehingga khayalan paranoid

Pakar mengesyaki bahawa psikosis, kemurungan dan gangguan kecemasan sesetengah pengguna kanabis adalah disebabkan oleh kecenderungan asas, iaitu kecenderungan genetik kepada gangguan mental.

Permulaan kesan

Sesiapa yang menghisap ganja menyedari kesan memabukkan dengan serta-merta. Ia mencapai kemuncaknya selepas kira-kira seperempat jam. Selepas 30 hingga 60 minit, ia perlahan-lahan hilang; selepas dua hingga empat jam, ia telah reda sepenuhnya.

Dadah tinggi berkembang dengan lebih perlahan apabila seseorang makan atau minum kanabis. Ini kerana jika badan menyerap THC melalui perut, ia mengambil masa lebih lama berbanding jika ia memasuki aliran darah terus melalui paru-paru. Kesannya berlaku dalam 30 minit hingga dua jam selepas penggunaan dan boleh bertahan sehingga dua belas jam atau (jarang sekali) lebih lama. Tidak mungkin untuk meramalkan permulaan kesan yang tepat. Ia bergantung, sebagai contoh, pada apa dan berapa banyak yang anda telah makan sebelum ini.

akibat

Risiko akut daripada penggunaan ganja terutamanya menjejaskan jiwa: paranoia, halusinasi, "perjalanan seram", hilang ingatan dan sensasi negatif lain boleh berlaku. Debaran jantung, loya dan juga keruntuhan peredaran darah juga mungkin. Ganja menimbulkan risiko kesihatan jangka pendek kerana kesan peningkatan kadar jantungnya. Oleh itu, ubat ini berbahaya untuk pesakit jantung.

Secara keseluruhan, kesan yang kadangkala sangat tidak dapat diramalkan adalah bermasalah. Terutamanya mereka yang pertama kali mengambil ganja tidak tahu bagaimana tubuh dan minda mereka akan bertindak balas terhadapnya.

Hem boleh menjejaskan perkembangan semasa akil baligh. Akibat semasa mengandung dan pada bayi yang baru lahir tidak jelas. Terdapat bukti bahawa penggunaan ganja menjejaskan prestasi mental (perhatian, tumpuan, keupayaan pembelajaran) dalam jangka panjang. Namun, mengikut pengetahuan semasa, kerosakan otak kekal tidak berlaku.

Masih belum ada bukti saintifik untuk "sindrom motivasi" yang sering digambarkan, yang dikatakan berlaku dengan penggunaan ganja jangka panjang dan berat. Ia difahamkan sebagai keadaan kekal tidak bermaya, acuh tak acuh dan kurang minat umum, yang juga dicerminkan dalam pengabaian penampilan luaran.

Berbanding dengan ubat lain, ganja mempunyai potensi pergantungan mental dan fizikal yang rendah. Oleh itu, pada skala yang sepadan, ganja hampir setanding dengan alkohol dan nikotin.

Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, ganja boleh membawa kepada pergantungan fizikal mental dan ringan.

Penyokong dan penentang

Penggunaan ganja adalah salah satu topik yang paling kontroversi pada zaman kita. Perjuangan untuk mengesahkan dadah memecahbelahkan orang ramai. Walaupun penyokong melihat ganja sebagai penenang yang agak ringan, penentang berpegang pada pendapat mereka bahawa ganja adalah "ubat pintu masuk" nombor satu.

Ganja sebagai ubat

Sejak Mac 2017, doktor telah dapat menetapkan secara sah bunga ganja dan ekstrak pada preskripsi. Ini dibenarkan untuk pesakit yang menghidap penyakit serius, selagi persediaan ganja dianggap sesuai oleh doktor:

 • mengurangkan gejala dengan ketara
 • mempunyai kesan positif terhadap perjalanan penyakit

Ini mungkin berlaku, sebagai contoh, untuk rawatan kesakitan dan kekejangan, kehilangan selera makan dan loya yang teruk, contohnya semasa terapi kanser atau penyakit kronik seperti multiple sclerosis.