Kapilari: Struktur dan Fungsi

Apa itu kapilari?

Di samping urat dan arteri, kapilari adalah jenis ketiga saluran darah dalam sistem peredaran darah. Mereka membentuk hanya sekitar lima peratus daripada semua saluran darah dalam badan (urat: 75 peratus, arteri: 20 peratus). Bejana nipis wafer membentuk rangkaian kapilari tertutup bercabang halus (rete capillare) sepanjang keseluruhan anggaran 100,000 kilometer. Semakin banyak oksigen yang diperlukan oleh tisu dan semakin aktif secara metabolik, semakin padat rangkaian kapilarinya. Otak, paru-paru, otot rangka dan jantung disilang oleh banyak pembuluh nipis wafer ini. Tisu dengan metabolisme yang perlahan, seperti tendon dan ligamen, sebaliknya, hanya mempunyai beberapa kapilari. Terdapat juga kawasan di dalam badan kita yang tidak mempunyai kapilari langsung dan hanya dibekalkan dengan nutrien melalui resapan daripada tisu sekeliling, seperti rawan sendi di lutut, injap jantung dan kanta mata.

Struktur kapilari

Dengan diameter hanya lima hingga sepuluh mikrometer (µm), kapilari kadangkala lebih kecil daripada sel darah merah (tujuh hingga lapan µm), yang oleh itu perlu berubah bentuk sedikit untuk melalui saluran halus.

Tiga jenis kapilari boleh dibezakan bergantung pada struktur halus dinding:

  • Kapilari berterusan: lapisan endothelial tertutup, sepenuhnya dikelilingi oleh membran bawah tanah; berlaku: Kulit, paru-paru, jantung, otak, saraf tunjang, otot rangka
  • Kapilari fenestrasi: Lapisan endothelial dengan liang (20 hingga 80 nanometer, membran bawah tanah nipis; kejadian: Saluran gastrousus, buah pinggang, kelenjar endokrin
  • Kapilari tak selanjar (sinusoid): Jurang (dua hingga lima nanometer) dalam lapisan sel endothelial dan membran bawah tanah; Kejadian: Sumsum tulang, hati, limpa

Tugas-tugas kapilari

Dinding kapilari telap kepada bahan, gas dan cecair tertentu - terutamanya salur terputus. Oleh itu, rangkaian kapilari yang bercabang luas membolehkan pertukaran gas dan bahan antara darah dan tisu sekeliling. Contohnya, oksigen, nutrien, produk metabolik, air dan ion tak organik boleh berhijrah dari darah ke ruang antara tisu/sel (interstitium) dan sebaliknya. Pengecualian adalah sel darah dan protein besar, yang mana dinding saluran halus terlalu padat.

Di samping itu, keadaan di dinding kapilari sangat menggalakkan: bahan mempunyai banyak ruang dan banyak masa. Oleh kerana percabangannya yang halus, rangkaian kapilari mencapai keratan rentas keseluruhan yang besar (sekitar 800 kali lebih besar daripada keratan rentas aorta) dan aliran darah menjadi perlahan kepada 0.3 milimeter sesaat (aorta: 320 milimeter sesaat).

Oleh itu, dinding saluran halus ditapis dan diserap semula. Sekitar 20 liter ditapis ke dalam interstitium setiap hari, di mana sekitar 18 liter diserap semula ke dalam kapilari dan venula. Baki dua liter dikembalikan ke darah melalui sistem limfa.

Kapilari: Penyakit dan aduan

Jika kebolehtelapan kapilari terjejas, darah atau komponen darah boleh bocor keluar dari sistem vaskular ke dalam tisu sekeliling. Ini mengakibatkan edema dan petechiae (pendarahan punctiform pada kulit dan membran mukus), contohnya.

Sindrom kebocoran kapilari adalah penyakit teruk yang jarang berlaku di mana kebolehtelapan saluran halus meningkat. Gejala ciri adalah episod tekanan darah rendah, edema dan isipadu darah rendah (hipovolemia). Punca penyakit tidak diketahui, jadi ia hanya boleh dirawat secara simptomatik. Prognosis adalah buruk.

Masalah kesihatan lain di kawasan kapilari termasuk kecacatan, pecah, trombosis dan embolisme.