Pengambilan karbohidrat pada waktu petang | Karbohidrat

Pengambilan karbohidrat pada waktu petang

Pendapat yang popular berkaitan dengan karbohidrat dan penurunan berat badan ialah makanan yang mengandungi karbohidrat pada waktu malam memprovokasi berat badan berlebihan. Terutama diet rendah karbohidrat yang disokong oleh banyak selebriti berdasarkan tesis ini. Tetapi bolehkah disahkan secara umum?

Untuk sampai ke bahagian bawah soalan ini, peranan insulin mesti dipertimbangkan lagi. Penyebab pengambilan karbohidrat pankreas untuk meningkatkan rembesan insulin, yang tugasnya harus dipelihara darah tahap gula dalam pemeriksaan. Namun, ia juga menghalang pemecahan lemak.

Pada siang hari, tubuh meliputi keperluan tenaganya terutamanya melalui makanan yang dimakannya; pada waktu malam, dengan lebih banyak pengurangan simpanan. Sekiranya kerosakan malam ini dihambat oleh peningkatan insulin tahap selepas makan malam yang kaya karbohidrat, mudah untuk melihatnya karbohidrat pada waktu petang boleh menyebabkan kenaikan berat badan atau menyukarkan penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, jika anda menganggap bahawa anda boleh mengambil lebih banyak karbohidrat pada waktu siang jika anda melakukan tanpa karbohidrat pada waktu petang, anda menipu diri sendiri.

Kerana jumlah keseluruhan kalori dimakan pada waktu siang adalah dan tetap menjadi faktor penentu. Mereka yang makan lebih banyak kalori daripada pengambilan mereka menambah berat badan, tanpa mengira waktu makan. Oleh itu, berpantang pada waktu malam tidak dapat membuat keajaiban dan membuat anda melupakan "dosa" hari itu! Sebaliknya, bahkan ada aspek yang memihak kepada makan karbohidrat pada waktu petang.

Pengeluaran melatonin, yang dikenal sebagai "hormon tidur", harus disebutkan di sini, kerana ini mendorong tidur. Melatonin dibina dari tirosin, asid amino. Oleh itu, jika anda makan makanan yang mengandungi tirosin pada waktu petang, anda akan mencetuskan pengeluaran melatonin dan dengan itu dapat tidur lebih nyenyak - tidur yang mencukupi, pada gilirannya, adalah komponen penting dalam banyak taktik penurunan berat badan.

Kebaikan dan keburukan dapat diringkaskan seperti berikut: Faktor yang paling penting dalam pengawalan berat badan adalah jumlah keseluruhan kalori dimakan sepanjang hari. Walau bagaimanapun, rehat karbohidrat yang lebih lama setiap hari dapat membantu mendapatkannya pembakaran lemak proses berjalan. Walaupun waktu rehat ini tidak semestinya dilakukan pada waktu petang, model ini adalah idea yang baik kerana ia membolehkan anda "tidur" pada waktu rehat - dan anda tidak perlu mendisiplinkan diri anda seakan-akan anda melakukan rehat karbohidrat semasa hari itu.