Ablasi Jantung: Definisi, Aplikasi, Prosedur

Apakah ablasi?

Dalam ablasi jantung, haba atau sejuk, dan jarang ultrasound atau laser, digunakan untuk menyebabkan parut yang disasarkan pada sel-sel otot jantung yang menjana atau menjalankan pengujaan elektrik secara tidak betul. Dengan cara ini, pengujaan otot yang mengganggu irama jantung normal boleh ditekan - jantung berdegup normal semula.

Prosedur ini hampir selalu dilakukan dengan bantuan kateter, yang dimajukan ke jantung melalui saluran darah di pangkal paha. Oleh itu, prosedur itu juga dipanggil "ablasi kateter". Kajian elektrofisiologi (EPU) biasanya mendahului ablasi jantung. Kadangkala doktor menggabungkan ablasi jantung dengan pembedahan yang diperlukan (kemudian dipanggil ablasi pembedahan).

Aritmia jantung

Sistem pengaliran dalam jantung menentukan irama jantung. Impuls utama datang dari nod sinus, yang terletak di dinding atrium kanan. Dari situ, pengujaan elektrik bergerak melalui atrium, kemudian – sebagai titik pertukaran antara atrium dan ventrikel – melalui nod AV dan berkas His ke dalam kaki ventrikel (kaki Tawara) dan akhirnya ke dalam gentian Purkinje. Mereka merangsang otot jantung dari puncak, mencetuskan penguncupannya.

Jika aliran isyarat elektrik tersalah hala atau impuls tambahan dijana di dinding jantung, irama jantung terganggu. Otot jantung kemudiannya berfungsi dengan cara yang tidak selaras dan darah dipam ke dalam aliran darah dengan kurang berkesan atau - dalam kes yang paling teruk - tidak sama sekali.

Bilakah ablasi jantung dilakukan?

Fibrilasi atrium

Dalam fibrilasi atrium, atrium teruja secara tidak teratur oleh impuls bulat atau tidak teratur. Beberapa impuls dihantar ke ventrikel, yang oleh itu menguncup secara tidak teratur dan selalunya terlalu cepat (takiaritmia).

Ini ditunjukkan oleh gejala seperti penurunan prestasi, degupan jantung yang cepat, pening, sesak nafas, sakit dada atau perasaan cemas. Di samping itu, peredaran darah yang terganggu boleh menyebabkan pembekuan darah terbentuk, terutamanya di atrium jantung, yang - jika ia pecah - boleh mencetuskan strok, contohnya.

Kejayaan ablasi jantung untuk fibrilasi atrium berbeza-beza bergantung pada jenis (seperti sawan atau berterusan) dan tahap penyakit. Di samping itu, seberapa tepat rawatan yang dilakukan memainkan peranan. Doktor boleh sclerotize tisu dalam bentuk bulat, segmental, punctiform atau linear.

Atrial Flutter

Debaran atrium pada asasnya sama dengan fibrilasi atrium. Walau bagaimanapun, satu perbezaan ialah atrium mengecut pada frekuensi melebihi 250 hingga 450 denyutan seminit, manakala dalam fibrilasi atrium ia boleh menjadi 350 hingga 600 denyutan. Di samping itu, flutter atrium adalah teratur.

Dalam kebanyakan kes, apa yang dipanggil isthmus inferior mencetuskan getaran atrium. Ini adalah bahagian otot di atrium kanan yang terletak di antara vena cava inferior konfluen dan injap trikuspid. Dalam kes ini, ablasi adalah rawatan pilihan dengan kadar kejayaan melebihi 90 peratus.

Takikardia atrium (takikardia atrium)

Sindrom Wolff-Parkinson-White (sindrom WPW).

Sindrom WPW adalah salah satu daripada AV reentrant tachycardias (AVRT). Sebagai tambahan kepada laluan pengaliran biasa antara atrium dan ventrikel, gangguan ini mempunyai laluan pengaliran tambahan (aksesori) iaitu "litar pintas" kepada miokardium.

Ini mengakibatkan - biasanya dalam serangan - dalam impuls yang mencapai ventrikel dengan lebih cepat dan ventrikel kemudian mengecut dengan lebih cepat (denyut jantung kira-kira 150-220 denyutan seminit). Ablasi jantung amat berguna apabila aritmia ini berlaku dengan kerap. Kadar kejayaan adalah tinggi (lebih 95 peratus).

AV Nodal Reentry Tachycardia

Dalam AVNRT, impuls elektrik melingkari dalam nod AV (ini mempunyai dua petunjuk di sini). Ini menyebabkan jantung berdebar-debar secara tiba-tiba yang boleh bertahan beberapa minit hingga beberapa jam, yang membawa kepada pening dan pengsan. Dalam EPU, doktor mencari yang lebih perlahan daripada dua laluan konduksi dan melenyapkannya.

Apakah yang anda lakukan semasa ablasi jantung?

Ablasi jantung adalah prosedur invasif minimum. Ini bermakna terapi hanya menyebabkan kecederaan terkecil pada kulit dan tisu lembut. Seperti mana-mana pembedahan, beberapa pemeriksaan standard dilakukan terlebih dahulu, seperti ECG dan sampel darah. Di samping itu, terdapat perundingan peribadi dan penjelasan terperinci oleh doktor yang merawat.

Sebelum ablasi sebenar, pemeriksaan elektrofisiologi (EPU) dilakukan. Ini membantu pakar untuk menentukan dengan tepat aritmia jantung dan titik asal.

Selepas anestetik tempatan, doktor biasanya menusuk urat di pangkal paha dan meletakkan apa yang dipanggil "kunci" di sana. Seperti injap, ini menghalang darah daripada keluar dari salur dan pada masa yang sama membolehkan kateter atau instrumen lain dimasukkan ke dalam aliran darah.

X-ray dan penilaian isyarat elektrik daripada kateter digunakan untuk menentukan lokasinya. Kini isyarat elektrik yang mencetuskan aritmia jantung boleh didaftarkan di pelbagai titik di dalam jantung. Dalam keadaan tertentu, doktor juga boleh menggunakan impuls elektrik, sebagai contoh, untuk mengesan asal usul aritmia jantung seperti sawan.

Untuk ablasi jantung, doktor kini memasukkan kateter ablasi untuk melenyapkan tapak asal isyarat yang mengganggu atau petunjuk yang rosak. Ablasi frekuensi radio menggunakan sejenis arus frekuensi tinggi.

Untuk memantau kejayaan, percubaan dibuat untuk merangsang aritmia jantung tertentu. Jika tiada gangguan berlaku, ablasi boleh ditamatkan. Kateter dikeluarkan dan tapak tusukan vena ditutup dengan pembalut tekanan.

Berikutan ablasi jantung, aktiviti jantung masih didokumenkan oleh ECG, pengukuran tekanan darah dan pemeriksaan ultrasound. Selepas kira-kira satu hingga dua hari, pesakit boleh meninggalkan hospital.

Apakah risiko ablasi jantung?

Sebagai tambahan kepada risiko umum sebarang prosedur, seperti pendarahan dan jangkitan, komplikasi khusus boleh berlaku semasa ablasi jantung. Ini jarang berlaku, bagaimanapun, kerana ablasi kateter adalah prosedur yang pada asasnya lembut.

  • Efusi perikardial (efusi perikardial kepada tamponade perikardial) – dalam kes ini, koyakan pada otot menyebabkan pendarahan ke dalam ruang antara jantung dan perikardium
  • Kemusnahan sistem pengaliran pengujaan – ini mesti dirawat dengan perentak jantung
  • Pembentukan bekuan darah (trombosis)
  • Penyempitan/penyumbatan urat pulmonari
  • Kecederaan pada struktur dan organ sekeliling
  • Pendarahan atau pendarahan selepas pembedahan di tapak tusukan
  • Oklusi vaskular

Satu hingga dua minggu selepas ablasi, anda harus mengelakkan senaman fizikal yang berat dan bersukan untuk mengelakkan pendarahan selepas pembedahan. Anda tidak boleh menolak dengan kuat semasa membuang air besar. Ubat untuk rawatan aritmia yang diperlukan sebelum pembedahan biasanya diambil selama tiga bulan lagi. Di samping itu, terapi untuk menghalang pembekuan darah diperlukan untuk sekurang-kurangnya lapan hingga dua belas minggu, kerana jika tidak bekuan darah boleh terbentuk di kawasan parut.

Pemantauan intensif dengan ECG berehat, ECG jangka panjang dan pemeriksaan ultrasound membolehkan doktor mengesan kemungkinan komplikasi dan kejayaan ablasi dengan pasti. Jika aritmia berulang, ablasi jantung selanjutnya mungkin dinasihatkan.