Penangkapan jantung: Apa yang perlu dilakukan?

Gambaran ringkas

 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku penahanan kardiovaskular? Hubungi perkhidmatan penyelamat, resusitasi
 • Penangkapan kardiovaskular – punca: cth. serangan jantung, aritmia jantung, embolisme pulmonari, hampir lemas atau sesak nafas, keracunan
 • Penangkapan kardiovaskular: Apakah yang dilakukan oleh perkhidmatan menyelamat? Urutan jantung, pernafasan menyelamat, defibrilasi, ubat-ubatan, rawatan penyakit yang mendasari.

Penangkapan kardiovaskular: Apa yang perlu dilakukan?

Sekiranya berlaku serangan jantung (cardiovascular arrest), orang yang terjejas mesti menerima bantuan secepat mungkin. Kerana selepas hanya beberapa minit tanpa bekalan darah, sel-sel otak mula mati! Sebagai penolong cemas, anda harus memulakan resusitasi dengan segera.

Resusitasi sekiranya berlaku serangan jantung

 1. Periksa kesedaran dan pernafasan: Lihat sama ada pesakit responsif dan masih bernafas (periksa sama ada kepala sedikit hyperextended; keluarkan bendasing dari mulut dan tekak jika perlu).
 2. Perkhidmatan menyelamat makluman: Jika belum selesai, hubungi ambulans dengan segera atau minta orang lain yang hadir berbuat demikian.
 3. 2 x pernafasan penyelamat: Selepas 30 mampatan, ventilasi pesakit dua kali (sama ada mulut ke mulut atau mulut ke hidung).
 4. Kitaran 30:2: Teruskan kitaran 30:2 (30 x mampatan dada dan 2 x nafas penyelamat secara bergantian) sehingga doktor kecemasan tiba atau pesakit bernafas sendiri semula. Gantikan dengan pembantu pertama yang lain jika boleh.
 5. Defibrilasi jika perlu: Jika terdapat defibrilator luaran automatik (AED) berdekatan, anda juga boleh menggunakannya untuk resusitasi. Jika perlu, minta seseorang untuk mengambil peranti semasa anda menghidupkan semula pesakit sendiri seperti yang diterangkan di atas.

Untuk arahan yang lebih terperinci tentang cara menghidupkan semula orang dewasa, lihat artikel Resusitasi. Untuk maklumat lanjut tentang menghidupkan semula kanak-kanak (terutama bayi dan kanak-kanak kecil), lihat artikel Resusitasi pada Kanak-kanak.

Jika anda takut memberi nafas, maka lakukan sahaja pemampatan dada. Ini lebih baik daripada tiada. Di samping itu, selalunya masih terdapat udara kaya oksigen di dalam paru-paru orang yang tidak sedarkan diri. Urutan jantung mengepam oksigen dengan darah ke otak.

Resusitasi: Perkara yang perlu anda ingat

 • Untuk kekerapan yang betul semasa mampatan dada, anda boleh mengikut rentak lagu "Stayin' Alive" oleh Bee Gees atau "Rock Your Body" oleh Justin Timberlake.
 • Penggunaan defibrilator luaran automatik (AED), seperti yang tersedia di banyak tempat awam, tidak boleh menangguhkan atau menggantikan pemampatan dada!
 • Apabila menggunakan defibrilator, ikut arahan suara atau arahan bertulis yang disediakan oleh peranti.

Penangkapan kardiovaskular: Punca

Penangkapan kardiovaskular boleh mempunyai beberapa sebab, seperti:

 • Infarksi miokardium (penyebab utama kegagalan kardiovaskular).
 • Penyakit arteri koronari (CAD)
 • Aritmia jantung
 • kegagalan jantung yang teruk (kekurangan jantung)
 • otot jantung membesar secara tidak normal (kardiomiopati melebar)
 • embolisme pulmonari akut
 • halangan saluran pernafasan oleh bendasing yang disedut seperti air (lemas) atau objek kecil (aspirasi badan asing)
 • Sekatan pernafasan akibat kegagalan pusat pernafasan di otak (cth., pendarahan serebrum) atau kelumpuhan otot pernafasan (cth., kecederaan saraf tunjang)
 • Kejutan akibat kehilangan darah yang banyak (sekiranya berlaku kemalangan dengan pelbagai kecederaan = polytrauma)
 • hipotiroidisme teruk (kelenjar tiroid kurang aktif)
 • mabuk (alkohol, dadah haram, dsb.)

Penangkapan kardiovaskular: bila hendak berjumpa doktor?

Penangkapan kardiovaskular adalah kecemasan yang mengancam nyawa. Oleh itu, anda mesti sentiasa memberi amaran kepada doktor kecemasan! Bantuan perubatan masih diperlukan walaupun anda berjaya menghidupkan semula pesakit sebelum ambulans tiba (iaitu, degupan jantung dan pernafasan diteruskan).

Penangkapan kardiovaskular: Apakah yang dilakukan oleh doktor?

Doktor atau paramedik akan melakukan apa yang dikenali sebagai sokongan hayat lanjutan (ALS). Ini termasuk defibrilasi, pemberian ubat dan memastikan saluran pernafasan. Resusitasi asas, iaitu urutan jantung dan pengudaraan, diselenggara oleh doktor atau paramedik selama yang diperlukan. Kemudian pesakit dibawa ke hospital secepat mungkin. Punca penangkapan kardiovaskular mesti dijelaskan dan dirawat mengikut keperluan.