Sistem Pengaliran Jantung: Fungsi, Peranan & Penyakit

Sistem pengaliran pengujaan jantung terdiri daripada myocytes jantung khusus glikogen. Mereka memfokuskan isyarat kontraksi yang dihasilkan oleh sistem penjanaan pengujaan dan memancarkannya ke otot atria dan ventrikel dalam irama tertentu, mewujudkan urutan sistol yang teratur (fasa pemukul ventrikel) dan diastole (kelonggaran fasa ventrikel) yang memberikan berterusan darah peredaran.

Apakah sistem pengaliran pengujaan jantung?

Sistem pengaliran pengujaan berfungsi secara elektrik melalui sel otot jantung khusus dan bukannya saraf, jadi sistem ini tidak memerlukan neurotransmitter khusus. Sistem pengujaan-pengaliran jantung berkait rapat dengan sistem penghasilan rangsangan kerana ia juga terdiri daripada sel-sel otot jantung yang khusus dan kerana bahagian-bahagian sistem pengujaan-konduksi sendiri bertindak sebagai penggiat dalam proses sandaran dalam situasi tertentu. Keseluruhan sistem, pembentukan eksitasi dan pengaliran pengujaan, bersifat separa autonomi. Pada prinsipnya, ia bersifat autonomi, tetapi juga tertakluk kepada pengaruh sistem saraf simpatik dan parasimpatis, sehingga prestasi jantung dapat disesuaikan dengan perubahan permintaan melalui rentak dan darah tekanan. Sistem penghasilan dan pengaliran separa autonomi boleh dikawal secara tidak langsung oleh pengaruh luaran. Pada masa yang sama, ini bermaksud bahawa sistem ini juga dapat dipengaruhi dan terganggu oleh neurotoksin tertentu melalui sistem saraf simpatik dan parasimpatis. Sistem pengaliran pengujaan jantung bermula pada pukul nod sinus, yang perentak jantung dalam Atrium kanan betul-betul di bawah orang atasan vena kava. Dorongan elektrik yang dihasilkan oleh nod sinus diedarkan oleh sistem pengaliran pengujaan ke otot kedua-dua atria sehingga mereka berkontrak secara serentak. Dorongan itu kemudiannya dihantar oleh sistem pacuan kedua, [nod atrioventricular]] (Nod AV) di dasar Atrium kanan dan dihantar dengan kelewatan sekitar 150 milisaat ke bundle-Nya, yang terletak di septum antara atria dan ventrikel. Bundelnya kemudian dibahagikan kepada kaki ventrikel kiri dan dua kanan, kaki tawara. Kaki cabang lebih jauh di hujungnya ke serat Purkinje, yang memancarkan impuls pengecutan terus ke sel otot otot ventrikel, menyebabkan ventrikel berkontrak secara serentak. Sistem pengaliran pengujaan berfungsi secara elektrik melalui sel otot jantung khusus dan bukannya saraf, jadi sistem ini tidak memerlukan neurotransmitter khusus.

Fungsi dan tujuan

Salah satu daripada dua fungsi dan tugas terpenting dari sistem pengaliran pengujaan jantung adalah penghantaran impuls elektrik yang teratur ke sel otot atria dan kemudian ke otot ventrikel. Biasanya, impuls elektrik dihasilkan oleh nod sinus dalam atrium kiri. Dalam interaksi dengan sistem pengaliran pengujaan, Nod AV dan ikatan-Nya, degupan jantung yang normal diciptakan, juga dikenal sebagai irama sinus. Sekiranya nod sinus gagal sebagai perentak jantung atau menghasilkan impuls yang sangat menyimpang dari pola normal, sel-sel sistem pengaliran pada prinsipnya dapat menghasilkan impuls rentak elektrik sendiri, tetapi biasanya tidak teratur dan boleh membawa kepada urutan jantung yang sangat tidak teratur, terutamanya di atria. The Nod AV boleh menganggap fungsi perlindungan tetap sebagai sekunder perentak jantung. Frekuensi pesanan asasnya ialah 40 hingga 50 kegembiraan seminit. Nod AV akan mengambil alih secara automatik jika impuls nod sinus jatuh di bawah frekuensi asas nod AV. Sekiranya simpul AV juga gagal sebagai sandaran, bundle-Nya, yang merupakan sebahagian dari sistem pengaliran pengujaan, masuk sebagai alat pacu jantung tersier untuk otot ventrikel pada kadar 20 hingga 30 denyutan seminit. Proses ini juga dikenali sebagai irama penggantian ventrikel. Sistem penghasilan dan pengaliran pengujaan membolehkan penyelenggaraan berterusan darah aliran dalam sistem vaskular badan dan penyesuaian yang cepat terhadap perubahan tuntutan yang diciptakan oleh pergerakan otot yang berbeza dan dengan nada simpati yang berbeza atau tekanan mod. Kelebihan sistem separa autonomi yang dikembangkan oleh evolusi adalah bahawa urutan degupan jantung tidak mudah dipengaruhi oleh makanan atau racun yang dimakan, tetapi hanya secara tidak langsung melalui pleksus saraf simpatik dan parasimpatis.

Penyakit dan penyakit

Penghantaran impuls elektrik yang dihasilkan oleh simpul sinoatrial ke otot atrium berlaku di kawasan yang luas melalui sel otot jantung khusus sebelum impuls diserap semula oleh simpul AV dan dihantar dengan kelewatan ke ikatan-Nya. Gangguan dalam pengaliran impuls pengecutan sering berlaku. Mereka ditunjukkan oleh ekstrasistol, oleh degupan jantung yang tidak teratur atau dengan frekuensi denyut yang meningkat atau menurun, serta oleh irama rentak yang berubah. Gejalanya berkisar dari tidak berbahaya hingga teruk dan segera mengancam nyawa. Sering kali, masalah berlaku dengan penularan impuls rentak di atria. Keseronokan kemudian berjalan dengan tidak teratur atau bergerak dalam corak bulat melintasi atria, yang bertindak balas dengan otot cepat tidak teratur pengecutan. Pukul frekuensi 350 hingga 600 Hz mungkin berlaku dalam keadaan ini fibrilasi atrium, tetapi ini disaring oleh simpul AV dan biasanya hanya "lulus" pada frekuensi 100 hingga 160 dan dihantar ke otot ventrikel. Ini mengakibatkan kehilangan atrium pengecutan, yang jelas berkaitan dengan penurunan 15 hingga 20 peratus dalam pengeluaran jantung dan boleh membawa untuk beban otot ventrikel secara beransur-ansur. Juga kerap, aritmia jantung - biasanya sementara - dipicu oleh apa yang disebut blok sinuatrial (Blok SA). Ia disebabkan oleh kelewatan atau gangguan penghantaran sinus asal ke otot atria. Oleh itu, ini adalah masalah pengaliran bahkan sebelum simpul AV tercapai. Blok SA boleh mempunyai pelbagai sebab dan juga boleh disebabkan oleh gangguan dalam komposisi elektrolit atau elektrolit kepekatan. Semua jenis gangguan konduksi di atria dikelompokkan di bawah istilah sindrom sinus sakit. Penyakit yang kurang biasa dari sistem pengaliran adalah sindrom Wolff-Parkinson-White, yang merujuk kepada pengujaan pekeliling yang tidak teratur antara atria dan ventrikel. Ia disebabkan oleh sekurang-kurangnya satu jalur konduksi tambahan antara atria dan ventrikel, melewati nod AV. Kerana bypass simpul AV, impuls elektrik dari ventrikel juga dapat bergerak kembali ke atria.