Kardiomiopati: Punca, Gejala, Terapi

Kardiomiopati: Penerangan

Doktor menggunakan istilah "kardiomiopati" untuk merujuk kepada pelbagai penyakit otot jantung (miokardium) di mana otot jantung tidak lagi berfungsi dengan baik.

Apa yang berlaku dalam kardiomiopati?

Jantung adalah pam otot yang kuat yang mengekalkan peredaran dengan sentiasa menarik masuk dan mengeluarkan darah.

Darah yang terdeoksigen daripada badan memasuki vena kava besar melalui vena yang lebih kecil. Salur ini membawa darah ke atrium kanan. Dari sana, ia melalui injap trikuspid ke dalam ventrikel kanan. Ini mengepam darah melalui injap pulmonari ke dalam paru-paru, di mana ia diperkaya dengan oksigen segar. Ia kemudian mengalir kembali ke jantung, lebih tepat lagi ke atrium kiri. Melalui injap mitral, darah kaya oksigen mengalir ke ventrikel kiri, yang akhirnya mengepamnya ke dalam peredaran sistemik.

Apakah kardiomiopati?

Pada asasnya, doktor membezakan kardiomiopati primer daripada sekunder. Kardiomiopati primer berkembang secara langsung dalam otot jantung. Dalam kardiomiopati sekunder, sebaliknya, penyakit badan yang terdahulu atau sedia ada juga merosakkan miokardium dalam perjalanannya.

Kardiomiopati primer boleh menjadi kongenital atau diperolehi, iaitu ia boleh berlaku dalam perjalanan hidup. Terdapat juga bentuk campuran penyakit miokardium kongenital dan diperolehi. Subbahagian ini sepadan dengan takrif Persatuan Jantung Amerika (AHA) dan juga mengambil kira punca yang mungkin.

Sebaliknya, pakar Persatuan Kardiologi Eropah (ESC) tidak menggunakan subbahagian primer dan sekunder. Di samping itu, mereka tidak termasuk, sebagai contoh, penyakit saluran ion seperti sindrom QT panjang di kalangan kardiomiopati, kerana struktur otot tidak diubah.

 • Kardiomiopati dilatasi (DCM)
 • Kardiomiopati hipertropik (HCM), dibahagikan kepada bentuk obstruktif (HOCM) dan bukan obstruktif (HNCM)
 • Kardiomiopati sekatan (RCM)
 • Kardiomiopati ventrikel kanan aritmogenik (ARVC)

Terdapat juga apa yang dipanggil kardiomiopati tidak terkelas (NKCM). Ini termasuk, sebagai contoh, Tako-Tsubo cardiomyopathy.

Kardiomiopati dilatasi

Di antara kardiomiopati tanpa sebab yang dapat dikenal pasti dengan segera, bentuk diluaskan adalah yang paling biasa. Dalam kes ini, jantung kehilangan kekuatan kerana terlalu meregangkan otot jantung. Baca semua tentangnya dalam teks kardiomiopati diluaskan!

Kardiomiopati hipertrofik

Dalam jenis kardiomiopati ini, otot jantung terlalu tebal dan keupayaan regangannya terhad. Ketahui semua tentang jenis penyakit otot jantung ini dalam teks kardiomiopati hipertropik!

Kardiomiopati terhad

Oleh kerana ventrikel tidak lagi dapat mengembang dengan betul, kurang darah yang sampai ke ventrikel dari atrium. Akibatnya, ia bersandar di atrium kiri. Akibatnya, atria biasanya membesar dalam kardiomiopati terhad. Ventrikel, sebaliknya, biasanya bersaiz normal. Untuk sebahagian besar, mereka boleh terus mengepam darah secara normal semasa fasa ejection (systole).

Kardiomiopati ventrikel kanan aritmogenik (ARVC)

Dalam ARVC, otot ventrikel kanan diubah. Sel-sel otot jantung di sana sebahagiannya mati dan digantikan oleh tisu penghubung dan lemak. Akibatnya, otot jantung menipis dan ventrikel kanan mengembang. Ini juga menjejaskan sistem pengaliran elektrik jantung. Aritmia jantung boleh berkembang, yang berlaku terutamanya semasa melakukan senaman fizikal.

Kardiomiopati lain

Sebagai tambahan kepada empat bentuk utama, terdapat kardiomiopati lain. Kardiomiopati "tidak dikelaskan" ini termasuk, sebagai contoh, kardiomiopati bukan pemadatan, bentuk kongenital di mana hanya ventrikel kiri terjejas, dan kardiomiopati tekanan, juga dipanggil sindrom patah hati atau Tako-Tsubo kardiomiopati.

Terdapat juga istilah "kardiomiopati hipertensi." Ia merujuk kepada penyakit otot jantung yang berlaku akibat tekanan darah tinggi kronik (hipertensi). Dalam pesakit hipertensi, jantung perlu mengepam lebih kuat untuk menggerakkan darah ke dalam arteri yang menyempit, contohnya. Akibatnya, ventrikel kiri jantung menjadi semakin menebal dan akhirnya kehilangan kecekapannya.

Dalam definisi mereka, pakar AHA oleh itu juga menolak istilah kardiomiopati iskemia. Ini adalah istilah yang digunakan oleh pakar perubatan untuk merujuk khususnya kepada penyakit otot jantung yang telah berkembang kerana otot jantung telah dibekalkan dengan oksigen yang terlalu sedikit. Ini adalah kes, sebagai contoh, dengan penyakit jantung koronari. Varian maksimumnya ialah infarksi miokardium. Tambahan pula, kardiomiopati tidak termasuk penyakit otot jantung yang disebabkan oleh kecacatan injap jantung.

Sindrom patah hati (Tako-Tsubo cardiomyopathy).

Bentuk kardiomiopati ini dicetuskan oleh tekanan emosi atau fizikal yang teruk dan biasanya sembuh tanpa akibat. Baca fakta paling penting tentang sindrom patah hati di sini.

Siapa yang menjejaskan kardiomiopati?

Pada dasarnya, kardiomiopati boleh menjejaskan sesiapa sahaja. Tiada kenyataan umum boleh dibuat tentang umur biasa di mana penyakit itu berlaku atau taburan jantina. Ini kerana nilai-nilai ini sangat bergantung pada bentuk tertentu kardiomiopati.

Kardiomiopati: Gejala

Dalam semua bentuk kardiomiopati, bahagian tertentu otot jantung, dan kadangkala seluruh jantung, tidak lagi berfungsi dengan baik. Akibatnya, ramai pesakit mengalami gejala tipikal kegagalan jantung dan aritmia.

Keletihan

Disebabkan kardiomiopati, jantung kadangkala tidak lagi cukup kuat untuk mengepam jumlah darah yang mencukupi ke dalam arteri (kegagalan hadapan). Pesakit kemudiannya sering berasa letih dan tidak bermaya, dan prestasi keseluruhan mereka menurun. Jika terlalu sedikit darah yang kaya dengan oksigen sampai ke otak, mereka yang terjejas akan sangat mengantuk atau keliru. Oleh kerana aliran darah yang terganggu, selalunya perlahan, tisu mengekstrak lebih banyak oksigen daripada darah (peningkatan kekurangan oksigen). Ini ditunjukkan oleh kulit berubah warna sejuk dan kebiruan (sianosis periferal) - biasanya pertama pada tangan dan kaki.

Edema

Jika kardiomiopati menyebabkan kegagalan jantung yang ketara, darah juga kembali ke organ dalaman seperti hati, perut atau buah pinggang. Orang yang terjejas berasa kurang selera makan, berasa kembung atau sakit di kawasan hati (kanan atas abdomen). Kadang-kadang urat leher juga menjadi menonjol. Gejala kegagalan jantung mundur juga dipanggil "tanda kesesakan."

Sianosis

Pada permulaan edema pulmonari, individu yang terjejas terpaksa batuk lebih banyak, semakin kerap apabila berbaring dan dengan itu pada waktu malam. Jika edema pulmonari meningkat, ia menjadi semakin sukar untuk bernafas (dispnea). Mereka kemudian mengeluarkan rembesan berbuih dan menjadi semakin sesak nafas. Sekiranya terdapat terlalu banyak cecair dalam tisu paru-paru, darah tidak lagi menyerap oksigen yang mencukupi. Membran mukus, seperti bibir atau lidah, oleh itu sering kelihatan kebiruan (sianosis tengah) dalam kes kekurangan jantung yang ketara.

Aritmia jantung

Jika kardiomiopati menyebabkan kegagalan jantung yang ketara, darah juga kembali ke organ dalaman seperti hati, perut atau buah pinggang. Orang yang terjejas berasa kurang selera makan, berasa kembung atau sakit di kawasan hati (kanan atas abdomen). Kadang-kadang urat leher juga menjadi menonjol. Gejala kegagalan jantung mundur juga dipanggil "tanda kesesakan."

Sianosis

Pada permulaan edema pulmonari, individu yang terjejas terpaksa batuk lebih banyak, semakin kerap apabila berbaring dan dengan itu pada waktu malam. Jika edema pulmonari meningkat, ia menjadi semakin sukar untuk bernafas (dispnea). Mereka kemudian mengeluarkan rembesan berbuih dan menjadi semakin sesak nafas. Sekiranya terdapat terlalu banyak cecair dalam tisu paru-paru, darah tidak lagi menyerap oksigen yang mencukupi. Membran mukus, seperti bibir atau lidah, oleh itu sering kelihatan kebiruan (sianosis tengah) dalam kes kekurangan jantung yang ketara.

Aritmia jantung

Apabila otot jantung berubah, ini selalunya mempengaruhi injap jantung. Dalam perjalanan kardiomiopati, kecacatan injap seperti kekurangan injap mitral boleh berlaku. Mereka mengurangkan lagi pengeluaran jantung.

Dalam kes yang jarang berlaku, aritmia jantung tiba-tiba menjadi sangat besar dalam perjalanan kardiomiopati sehingga keseluruhan peredaran darah runtuh. Dalam kes ini, bilik jantung berdegup terlalu cepat, sehingga hampir tidak mengisi darah di antara denyutan (takikardia ventrikel). Kematian jantung mengejut akan berlaku.

Kardiomiopati: Punca dan faktor risiko

Mengenai punca kardiomiopati, adalah berguna untuk membezakan bentuk utama dari penyakit sekunder.

Punca kardiomiopati primer

Kardiomiopati primer selalunya mempunyai punca genetik. Oleh itu, individu yang terjejas mempunyai kecenderungan keluarga untuk kardiomiopati, yang boleh berbeza-beza dalam keterukan.

Kajian saintifik dalam beberapa tahun kebelakangan ini mendedahkan lebih banyak perubahan dalam bahan genetik. Dalam kardiomiopati hipertropik, sebagai contoh, kecacatan genetik ini menjejaskan pembentukan protein khas. Ini mengganggu struktur dan kestabilan unit otot terkecil (sarcomere) dan dengan itu akhirnya fungsi otot jantung.

Punca sebenar kardiomiopati genetik primer masih tidak diketahui. Doktor kemudian bercakap tentang kardiomiopati idiopatik. Sebagai contoh, kira-kira separuh daripada pesakit dengan kardiomiopati sekatan, tiada punca penyakit itu boleh ditemui.

Punca kardiomiopati sekunder

Terdapat banyak penyakit yang merosakkan jantung serta organ lain, menyebabkan kardiomiopati. Sesetengah ubat juga boleh menyebabkan kardiomiopati, seperti beberapa ubat anti-kanser.

Penyebab kardiomiopati sekunder adalah pelbagai dan termasuk:

 • Penyakit di mana bahan tertentu semakin terkumpul dalam otot jantung (cth. amyloidosis, hemochromatosis).
 • Keradangan (cth. sarcoidosis, jangkitan yang menyebabkan miokarditis)
 • Penyakit tumor atau rawatannya (contohnya radiasi, kemoterapi)
 • Kekurangan vitamin yang teruk (cth. kekurangan vitamin C yang teruk dalam skurvi atau kekurangan vitamin B yang teruk dalam beriberi)
 • Penyakit yang menjejaskan sistem saraf terutamanya (cth., ataxia Friedreich) dan/atau otot rangka (cth., distrofi otot Duchenne)
 • Gangguan metabolik (cth., diabetes mellitus, disfungsi tiroid yang teruk)
 • dadah, keracunan (kardiomiopati toksik)

Jika doktor mengenali punca kardiomiopati, mereka segera memulakan terapinya. Dengan cara ini, mereka menghalang perkembangan penyakit. Dalam kardiomiopati idiopatik, hanya simptom yang akhirnya dapat dikurangkan.

Kardiomiopati: pemeriksaan dan diagnosis

Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal

Doktor terlebih dahulu bertanya kepada pesakit tentang sejarah perubatannya. Untuk melakukan ini, dia bertanya pelbagai soalan, seperti:

 • Apakah tanda-tanda?
 • Bilakah ia berlaku?
 • Berapa lama mereka hadir?

Oleh kerana kebanyakan kardiomiopati sebahagiannya adalah keturunan, doktor akan bertanya tentang mana-mana saudara terdekat yang juga mempunyai penyakit (sejarah keluarga). Dia juga berminat sama ada terdapat sebarang kematian jantung mengejut dalam keluarga.

Semasa pemeriksaan fizikal, pemeriksa mencari pelbagai gejala kardiomiopati. Kadang-kadang mendengar jantung memberikan petunjuk pertama (auskultasi). Nilai darah tertentu (protein khas seperti antibodi dan proBNP) juga membantu menilai kemungkinan kerosakan jantung.

Diagnostik aparatif

Peralatan perubatan khas memainkan peranan penting dalam diagnosis kardiomiopati. Ini termasuk:

 • Elektrokardiogram (ECG) yang merekodkan aktiviti elektrik jantung. Ia mencatatkan kelewatan konduksi atau aritmia jantung. Pengukuran sedemikian juga boleh dilakukan dalam tempoh masa yang lebih lama (ECG jangka panjang) atau di bawah tekanan (stres ECG).
 • Kateterisasi jantung: Dalam prosedur ini, doktor memasukkan tiub plastik nipis ke dalam jantung melalui vesel. Melalui tiub, dia boleh mengambil pelbagai ukuran, contohnya, apakah tekanan yang berlaku di pelbagai bahagian jantung dan saluran darah berhampiran jantung.
 • Biopsi otot jantung: Sebagai sebahagian daripada kateterisasi jantung, sekeping kecil otot jantung juga boleh dikeluarkan dan kemudian diperiksa di bawah mikroskop. Ini mungkin mendedahkan bagaimana struktur otot jantung telah berubah.

Dalam beberapa bentuk kardiomiopati, gen yang mutasinya mencetuskan penyakit diketahui. Ujian genetik khas boleh digunakan untuk menyaring pesakit untuk mutasi tersebut.

Kardiomiopati: Rawatan

Sebaik-baiknya, doktor mengenal pasti punca kardiomiopati dan merawatnya dengan sewajarnya (terapi penyebab). Selalunya, bagaimanapun, faktor pencetus tidak diketahui atau tidak boleh dirawat. Dalam kes sedemikian, doktor cuba melegakan gejala (terapi gejala).

Terapi penyebab kardiomiopati

Dalam terapi kausal, doktor menetapkan ubat, sebagai contoh. Mereka menghapuskan jangkitan, menghalang tindak balas autoimun dan melambatkan proses metabolik yang terganggu. Kekurangan vitamin boleh dikompensasikan. Kerosakan lanjut yang disebabkan oleh miokarditis virus boleh dicegah dengan rehat fizikal yang konsisten.

Terapi simptomatik kardiomiopati

 • Rawat kesan kegagalan jantung: Untuk melakukan ini, doktor menggunakan pelbagai ubat seperti diuretik, perencat ACE atau penyekat beta untuk melegakan tekanan pada jantung.
 • Cegah aritmia jantung: Ubat seperti penyekat beta dan antiaritmia khas membantu di sini.
 • Mencegah pembentukan bekuan darah dalam jantung: Ini dilakukan dengan antikoagulan yang diambil secara berkala.
 • Usaha fizikal secara sederhana dan hanya dengan berunding dengan doktor.

Dalam sesetengah kes, doktor juga perlu dibedah. Sebagai contoh, mereka mengeluarkan bahagian otot jantung (myectomy). Dalam sesetengah kes, mereka menanam perentak jantung atau defibrilator. Sebagai pilihan terakhir, apabila rawatan lain tidak lagi membantu, satu-satunya pilihan ialah pemindahan jantung.

Sukan dalam kardiomiopati

Sama ada dan dalam bentuk apa senaman boleh dilakukan dalam kardiomiopati bergantung pada jenis dan keterukan penyakit.

Bagi sesetengah kardiomiopati, kesan senaman terhadap perkembangan penyakit dan prognosis belum lagi dikaji. Sebagai contoh, saintis sedang mengkaji bagaimana latihan ketahanan memberi kesan kepada pesakit dengan kardiomiopati diluaskan (DCM).

Sebelum pesakit dengan penyakit miokardium memulakan apa-apa aktiviti fizikal, sentiasa perlu berunding dengan doktor yang merawat untuk mengelakkan risiko yang tidak perlu.

Sekiranya penyakit itu membenarkan aktiviti fizikal yang ringan, pesakit perlu melakukan latihan ketahanan intensiti rendah kira-kira tiga kali seminggu selama 30 minit setiap kali. Sukan yang sangat sesuai untuk pesakit jantung termasuk:

 • (berjalan pantas
 • Berjalan atau berjalan kaki Nordik
 • Jogging
 • Berbasikal (di atas flat) atau latihan ergometer
 • kembara Berjalan Kaki
 • Renang

Tingkatkan aktiviti harian

Berikut ialah beberapa petua untuk gaya hidup yang lebih aktif yang akan memberi sedikit tekanan pada jantung:

 • Berjalan dalam jarak yang singkat
 • Turun dari pengangkutan awam sehenti lebih awal daripada biasa untuk meningkatkan jarak perjalanan
 • Kayuh basikal ke tempat kerja
 • Untuk pekerja pejabat: kerja berdiri dari semasa ke semasa
 • Naiki tangga dan bukannya lif (jika keadaan jantung anda membenarkan usaha ini)
 • Gunakan pedometer, penjejakan mendorong anda untuk bergerak lebih banyak

Tetapi walaupun untuk aktiviti harian, perkara berikut terpakai: tahap senaman yang baik untuk anda dan tidak terlalu membebankan jantung harus dibincangkan dengan pakar kardiologi anda terlebih dahulu.

Kardiomiopati: perkembangan penyakit dan prognosis

Walaupun pesakit dengan kardiomiopati hipertropik ringan mempunyai jangka hayat yang hampir normal, kardiomiopati diluaskan dan terhad mempunyai perjalanan yang jauh lebih teruk. Tanpa pemindahan jantung, sebahagian besar pesakit mati dalam dekad pertama selepas diagnosis.

Kardiomiopati ventrikel kanan aritmogenik juga tidak mempunyai prognosis yang baik. Tanpa terapi, kira-kira 70 peratus daripada mereka yang terjejas mati dalam sepuluh tahun pertama selepas diagnosis. Walau bagaimanapun, jika aritmia boleh ditindas, jangka hayat hampir tidak terhad dalam bentuk ini.

Kadangkala mereka yang terjejas hampir tidak menyedari penyakit otot jantung mereka sepanjang hayat mereka, atau tidak sama sekali. Kemudian aritmia jantung secara tiba-tiba kardiomiopati khususnya menjadi berbahaya.