Cari Profilaksis dengan Fluorida

Selain menyihatkan gigi diet dan mencukupi kebersihan mulut, fluorida adalah asas utama karies profilaksis (pencegahan pereputan gigi). Fluorida adalah unsur jejak semula jadi. Ia berlaku di seluruh dunia di dalam tanah dan di semua air, termasuk air minuman. Sangat tinggi fluorida kandungan dijumpai di air laut dan tanah gunung berapi. Dalam organisma manusia pengoksidaan (pembentukan tisu tulang) berlaku hanya dengan adanya fluorida. Fluorida juga sangat diperlukan untuk pembentukan kristal hidroksiapatit dan fluorapatit yang tahan dan kurang larut dalam dentin (tulang gigi) dan enamel dari bahan gigi keras. Kejayaan besar fluorida dalam pergigian didasarkan pada fakta bahawa - tidak seperti gigi-pemakanan yang sihat and kebersihan mulut latihan - tidak perlu perubahan tingkah laku. Ini kerana, dengan hanya hadir dalam persekitaran mulut berair, fluorida bersifat pelindung karies (pelindung terhadap kerosakan gigi) dengan pelbagai cara:

 • Mereka mempromosikan pengingat semula (penyimpanan semula mineral daripada air liur ke struktur gigi).
 • Mereka menghalang demineralisasi (pembubaran mineral dari permukaan gigi di persekitaran mulut berasid).
 • Mereka membentuk lapisan atas kalsium fluorida, yang berfungsi sebagai depot fluorida dan apabila terkena asid (asid makanan atau asid dari metabolisme bakteria) fluorida dilepaskan ke permukaan gigi untuk diingat semula
 • Mereka dimasukkan ke dalam struktur kristal struktur gigi: ion hidroksida (OHˉ) dalam kristal apatite sebahagiannya digantikan oleh ion fluorida (Fˉ), yang menjadikan struktur kristal lebih sukar untuk melarutkan asid dan mengalami peningkatan kekerasan
 • Mereka menyukarkan bakteria untuk melekat (melekat) pada permukaan gigi dan dengan itu menyumbang kepada pengurangan plak (pembentukan plak mikroba yang berkurang)
 • Mereka menghalang bakteria enzim (terutamanya enolase), yang diperlukan untuk pemecahan gula. Perencatan metabolisme bakteria ini menyebabkan pengeluaran lebih sedikit asid, yang akhirnya menyerang struktur gigi.

Oleh kerana semua mekanisme tindakan di atas berkesan apabila fluorida bersentuhan langsung dengan permukaan gigi, aplikasi fluorida tempatan telah dibuat di pergigian. Fluorida sistemik pentadbiran, yang diberikan kepada seluruh organisma melalui minum air, air mineral, makanan, garam meja atau tablet, akhirnya juga bertindak oleh fluorida selepas penyerapan melalui saluran penghadaman, pengedaran dalam organisma melalui darah plasma dan pembebasan melalui air liur kembali ke persekitaran lisan untuk bertindak secara langsung karies-berlindung (pelindung terhadap pereputan gigi) pada struktur gigi.

Keselamatan penggunaan fluorida

Suplementasi fluorida yang bergantung pada usia 0.25 mg hingga 1.0 mg setiap hari kini dianggap benar-benar selamat dari sudut pandangan perubatan umum. Salah satu prasyarat adalah bahawa fluorida, terutama pada tahun-tahun pertama kehidupan, diberikan hanya di bawah pengawasan dan setelah sejarah fluorida diperoleh dengan teliti. Jika tidak, kesan sampingan diharapkan:

enamel fluorosis (sinonim: fluorosis gigi, enamel berbintik-bintik, gigi berbintik-bintik, enamel berbintik-bintik): adalah kesan sampingan pertama dan paling biasa. Sekiranya terlalu banyak fluorida tertelan semasa enamel fasa pembentukan, yang berlangsung selama lapan tahun pertama kehidupan, ameloblas (sel pembentuk enamel) dari semua perkara bertindak balas secara sensitif terhadap lebihan bekalan. Hasilnya adalah struktur enamel yang kualitatif lebih buruk yang, berbeza dengan enamel yang terbentuk dengan betul, kelihatan legap (kurang tembus cahaya) dan menunjukkan bintik-bintik atau garis-garis putih hingga coklat. Pada orang tua yang telah dibekalkan dengan minuman air mengandungi 8 ppm fluorida atau lebih sepanjang hayatnya, pemadatan struktur tulang diperhatikan. Di kawasan dunia yang mempunyai air minum dengan kandungan fluorida 20 ppm atau lebih (India, Afrika Selatan) atau di mana, kerana iklim, banyak air dengan kandungan fluorida yang lebih rendah mesti diminum, penyakit fluorosis rangka (sinonim: fluorosis tulang) berlaku: dipadatkan dan mengeras tulang dengan kortikal yang menebal (lapisan luar tulang) kekurangan keanjalan dan daya tahan. The sendi dan tulang belakang juga mengalami percambahan tulang, sehingga kekejangan adalah hasilnya.

Petunjuk (bidang permohonan)

Fluoridasi permukaan gigi untuk melindungi karies pada prinsipnya ditunjukkan untuk sesiapa sahaja yang tidak dapat makan makanan yang sihat secara konsisten diet dan mengekalkan secara optimum kebersihan mulutUntuk mengelakkan overdosis, cadangan mesti didahului dengan apa yang disebut anamnesis fluorida, yang mempertimbangkan beberapa faktor. Di samping itu, dos fluorida untuk kanak-kanak mesti ditingkatkan mengikut peringkat umur. Sejarah fluorida:

 • Tabiat pemakanan: Makanan umumnya mengandungi sedikit fluorida (pengecualian: Jenis teh (hijau dan teh hitam) bergantung pada kawasan penanaman, kulit and tulang ikan laut, daging pemisah).
 • Air minuman: air minuman kita pada dasarnya mempunyai jejak kecil fluorida. Kandungan fluorida akan diminta di saluran air masing-masing.
 • Air mineral: sumber fluorida tidak boleh dipandang rendah. Maklumat yang sesuai boleh didapati di botol dan mesti dipertimbangkan dalam cadangan fluorida.
 • Hadiah fluorida dalam bentuk tablet
 • Garam meja: garam meja yang ditambah dengan fluorida kini telah tersedia secara meluas.

Profilaksis asas fluorida:

Sekiranya risiko karies tidak meningkat dan tidak ada ciri khas dalam anamnesis fluorida, disyorkan profilaksis asas fluorida. Ini terdiri daripada penggunaan fluorida yang bergantung pada usia ubat gigi dan garam meja berfluorida. Dos fluorida lebih lanjut biasanya tidak diperlukan. Kesan pencegahan ditingkatkan dengan menggunakan ubat gigi (sekurang-kurangnya) dua kali sehari. Risiko karies meningkat:

Sekiranya peningkatan risiko karies, profilaksis asas harus ditambah dengan:

 • Mulut setiap hari dibilas dengan larutan yang mengandungi fluorida (250 hingga 500 ppm) atau gel yang disikat sekali seminggu (kandungan fluorida 12,500 ppm): kedua-dua aplikasi harus dibuat hanya dari usia sekolah, apabila sudah pasti anak dapat menguasai ludah dan bilas dan penyediaan fluorida tidak tertelan
 • Penggunaan varnis profesional (varnis fluorida), gel (gel fluorida) atau sentuhan dua hingga empat kali setahun di pejabat doktor gigi
 • Tablet fluorida

Kanak-kanak:

 • Dari letusan pertama gigi susu, sehingga dari usia sekitar enam bulan, ibu bapa disarankan untuk membersihkan gigi susu sekali sehari dengan jumlah maksimum anak yang mengandung fluorida seukuran kacang polong ubat gigi (maksimum 500 ppm, 500 bahagian per juta).
  • Kanak-kanak di bawah umur 6 tahun disyorkan menggunakan ubat gigi dengan fluorida berkurang kepekatan (500 ppm) (penurunan karies min sebanyak 24%).
 • Bagi kanak-kanak dua tahun ke atas, pembersihan juga dilakukan dua kali sehari dengan ubat gigi kanak-kanak seukuran kacang. Anak-anak boleh menyikat secara mandiri hanya selepasnya pembelajaran untuk menulis. Sehingga itu, ibu bapa mesti sentiasa bersih setiap hari.
 • Ubat gigi dengan perisa (buah, gula-gula atau sejenisnya) memberikan insentif untuk ditelan dan oleh itu tidak boleh digunakan.
 • Sejak usia sekolah, kanak-kanak dan juga orang dewasa harus menyikat sekurang-kurangnya dua kali sehari dengan ubat gigi junior atau dewasa, yang kedua-duanya mempunyai kandungan fluorida dari 1,000 hingga 1,500 ppm (bahagian per juta).
 • Selain ubat gigi berfluoridasi, makanan juga dapat disediakan untuk anak-anak dengan garam meja fluorida, kerana ini tidak boleh berlebihan dalam praktikal. Di sini, fokusnya adalah pada kesan tempatan fluorida pada permukaan gigi semasa mengunyah.

Kontraindikasi

Kontraindikasi untuk suplemen fluorida (suplemen fluorida) berasal dari sejarah fluorida bersamaan dengan cadangan dos berdasarkan usia.

Prosedur

I. Fluoridasi sistemikI.1. Air minuman: Pengayaan air minum dengan fluorida secara sistematik tidak berlaku di Jerman, tidak seperti di beberapa negara lain. Di seluruh dunia, kira-kira 320 juta orang dihubungkan dengan bekalan air minum dengan 1 mg fluorida seliter. Walau bagaimanapun, air minuman kita pada dasarnya mempunyai jejak kecil fluorida, yang berbeza-beza bergantung pada kawasannya. 90% air minum Jerman mempunyai kandungan fluorida kurang dari 0.25 mg seliter. Hanya sekitar 1% mengandungi lebih daripada 0.5 mg. Ini menjadikan air minuman sebagai sumber fluorida yang tidak dapat dielakkan bagi sebahagian besar penduduk Jerman. Nilai tepat dapat diperoleh dari kerja air masing-masing. I.2 Air mineral: Perhatian! Sebilangan perairan mineral mengandungi lebih daripada 1 ppm (mg / l) fluorida. Menurut Ordinan Mineral dan Air Meja, kandungan fluorida lebih dari 1.5 ppm (mg / l) mesti dilabel sebagai "mengandung fluorida". Di atas 5 ppm, label amaran adalah wajib. I.3. fluoridasi garam: Penggunaan garam fluorida dalam isi rumah berfungsi sebagai profilaksis asas. Penambahan fluorida dalam garam meja menjadikan profilaksis karies (pencegahan pereputan gigi) tersedia untuk orang yang tidak dihubungi oleh langkah pencegahan lain. Fluoridasi garam adalah langkah pencegahan yang sangat menjimatkan dan luas, yang selain kesan sistemik (pengedaran di seluruh organisma), juga mempunyai kesan tempatan yang besar (bertindak langsung pada bahan gigi), kerana makanan bersentuhan dengan permukaan gigi untuk jangka masa yang lebih lama semasa proses mengunyah. Di samping itu, dos fluorida sangat minimum (250 mg / kg, 250 ppm) sehingga selamat secara toksikologi dan dos berlebihan tidak mungkin dilakukan. I.3. tablet fluorida: disyorkan sekiranya terdapat risiko karies tinggi. Untuk mencapai kesan tempatan yang paling tinggi pada gigi walaupun dengan sistemik ini pentadbiran, yang tablet harus disedut secara perlahan atau, pada anak-anak, misalnya, larut dalam setetes air hingga konsistensi pulpa, ditawarkan pada sudu. Dos fluorida yang disyorkan bergantung pada usia dan kandungan fluorida air minum:

Umur Kepekatan fluorida dalam air minuman / mineral
<0.3 mg / l 0.3-0.7 mg / l > 0.7 mg / l
<6 bulan - - -
6-12 bulan 0.25 mg - -
1-3 tahun 0.25 mg - -
3-6 tahun 0.50 mg 0.25 mg -
> 6 tahun 1.00 mg 0.50 mg -

Secara amnya, risiko overdosis lebih besar dengan pemberian fluorida sistemik (bertindak melalui organisma) daripada dengan fluorida yang digunakan secara tempatan. Ini membawa kepada prinsip: untuk mengelakkan risiko overdosis, jangan menggabungkan pelbagai pentadbiran fluorida sistemik - iaitu, menambah garam fluorida atau air mineral kaya fluorida atau tablet fluorida. II. Fluoridasi tempatan

Prinsip: ukuran fluoridasi tempatan (bertindak secara langsung pada permukaan gigi) boleh digabungkan dengan tindakan tempatan yang lain. II.1 Ubat gigi berfluoridasi: penggunaannya berfungsi sebagai profilaksis asas terhadap karies. Untuk kanak-kanak hingga usia sekolah, ubat gigi kanak-kanak dengan kandungan fluorida yang dikurangkan (maksimum 500 ppm, 500 bahagian per juta) disyorkan agar menelan secara teratur tidak menimbulkan risiko berlebihan. Pada usia enam tahun, kanak-kanak harus beralih ke ubat gigi junior atau dewasa dengan kandungan fluorida 1,000 hingga 1,500 ppm. II.2 mulut bilas: Secara amnya, pembilasan harian dengan larutan yang mengandungi fluorida (250 ppm hingga 500 ppm) adalah berkesan, kerana tindakan pencegahan karies secara berkala dalam kes peningkatan risiko karies, tetapi memerlukan kesediaan harian untuk ini. Mereka hanya dapat digunakan oleh anak-anak ketika mereka sudah selesai membilas dan meludah dengan selamat (pada usia sekitar enam tahun). II.3 Gel: Lebih tinggi-dos fluorida gel (12,500 ppm), yang disikat seminggu sekali di rumah, oleh itu memerlukan usaha yang lebih sedikit daripada pembilasan harian penyelesaian - tetapi mereka juga lebih mudah dilupakan. Gel juga tidak ditunjukkan untuk kanak-kanak berumur prasekolah. Untuk kanak-kanak berumur sekolah dan lebih tua, gel boleh digunakan secara bebas daripada langkah-langkah asas fluoridasi yang ada (contohnya ubat gigi fluorida). Catatan: Kepekatan fluorida 12,500 ppm tidak boleh digunakan pada kanak-kanak yang lebih muda! II.4. varnis dan sentuhan: yang tinggidos persediaan disediakan untuk kegunaan profesional di pejabat pergigian dan digunakan (digunakan) dua hingga empat kali setahun bergantung kepada risiko karies.

Faedah-faedah

Anda secara signifikan mengurangkan risiko karies individu melalui penggunaan fluorida secara berkala, sehingga memberikan perlindungan gigi yang idealnya mencegah pertumbuhan karies sama sekali bersama dengan kebersihan mulut yang mencukupi dan tabiat pemakanan yang sihat untuk gigi. Dengan cara ini, anda dapat menjaga kesihatan gigi dan vital sehingga usia tua. Garis panduan

 1. Garis panduan S2k: langkah-langkah fluoridasi untuk profilaksis karies. (Nombor pendaftaran AWMF: 083-001, Januari 2013 versi panjang.
 2. Garis panduan S2k: profilaksis karies pada gigi kekal - cadangan asas. (Nombor Daftar AWMF: 083-021, Jun 2016 Abstrak Versi panjang.