Perlindungan Caries Melalui Amine Fluoride

Kue perlindungan melalui penggunaan fluorida, termasuk fluorida amina, sangat penting dalam profilaksis pergigian individu. Fluorida adalah garam asid hidrofluorik (HF) dan diedarkan secara meluas di alam semula jadi. Mereka dijumpai di tanah dan di semua air, dengan kepekatan yang sangat tinggi di laut dan tanah gunung berapi. Fluorida terdapat secara semula jadi pada gigi enamel sebagai unsur surih dan diperlukan dalam fasa pembentukan enamel semasa perkembangan gigi. The fluorida kepekatan kenaikan dalam enamel lapisan ke arah permukaan gigi. Semakin tinggi fluorida kepekatan dalam dangkal enamel lapisan, semakin tahan enamel terhadap kesan asid dari metabolisme makanan atau bakteria. Asid membawa untuk demineralisasi (pelunakan) enamel dan akhirnya ke peronggaan (pembentukan lubang). Oleh itu, pelbagai fluorida digunakan untuk karies profilaksis, yang dengan mudah melepaskan ion fluorida di persekitaran mulut berair, yang dapat dimasukkan ke dalam permukaan enamel dengan pertukaran ion dan menyebabkan peningkatan kekerasan di sana. Peningkatan fluorida kepekatan berlaku bukan sahaja pada enamel, tetapi juga pada mikrob plak (Yang plak gigi). Fluorida mengganggu metabolisme bakteria dengan menghalang enzim diperlukan untuk metabolisme gula molekul. Organik asid adalah produk penguraian metabolisme. Sekiranya metabolisme bakteria terganggu, enamel kurang terdedah kepada tindakan asid. Secara kimia, perbezaan dapat dibuat antara sebatian fluorida anorganik:

 • Natrium monofluorofosfat
 • Natrium fluorida
 • Fluorida timah

dan kumpulan zat fluorida amina organik, seperti.

 • Olaflur
 • Dectaflur
 • Hetaflur

Semua sebatian fluorida yang digunakan untuk melindungi daripada karies berfungsi:

 • Kue menghalang dengan mengganggu plak metabolisme.
 • Mempromosikan remineralisasi enamel gigi (pemendapan semula fluorida dan mineral lain di permukaan enamel), dengan itu
 • Kekerasan meningkat oleh
 • Menurunkan kelarutan asid pada lebur.
 • Sebagai depot fluorida dengan membentuk sedikit larut kalsium lapisan penutup fluorida pada permukaan gigi. Dari lapisan atas ini fluorida menjadi larutan apabila terkena asid, yang tersedia untuk pengingat semula

Amino fluorida adalah hidrofluorida dari amina. Yang molekul mempunyai kedua-dua hidrofobik (air-pelindung) dan hidrofilik (menarik air) dan dengan itu mempunyai kesan pembasahan permukaan Kesan surfaktan ini (surfaktan adalah bahan yang mengurangkan ketegangan permukaan cecair atau bertindak sebagai pelarut) menjadikannya asasnya berbeza dengan sebatian fluorida bukan organik:

 • Di satu pihak, surfaktan bersurai plak (plak gigi) dan dengan itu menyokong tindakan membersihkan ubat gigi. Ubat gigi yang mengandungi amino fluorida tidak memerlukan penambahan surfaktan lebih lanjut.
 • Sebaliknya, amina fluorida kerana kesan surfaktan mereka mudah melekat pada permukaan gigi yang dibersihkan dan dengan demikian membentuk lapisan atas yang mengandungi fluorida.
 • Secara in vitro (dalam keadaan makmal), amina fluorida terbukti dapat menghalang penyekat bakteria ke pelikel (kutikel enamel) agak lebih baik daripada sebatian fluorida lain. Walau bagaimanapun, lampiran ini penting untuk pematangan lapisan plak. Oleh itu, amina fluorida mempunyai sedikit kesan pengurangan plak.
 • Amino fluorida dalam larutan mempunyai pH yang lebih rendah daripada fluorida terikat secara tidak organik, iaitu larutannya sedikit berasid. Apa yang dilihat pada pandangan pertama adalah kelemahan - bagaimanapun, asid menyerang enamel gigi - sebenarnya merupakan kelebihan, kerana penggabungan fluorida difasilitasi ke permukaan enamel yang sedikit demineralisasi (dikalsifikasi, dilembutkan). Atas sebab ini, ubat gigi dengan fluorida anorganik juga biasanya sedikit berasid.
 • Amino fluorida menembusi bakteria membran sel lebih mudah daripada fluorida bukan organik dan dengan itu membawa lebih cepat untuk penghambatan metabolisme bakteria daripada fluorida bukan organik.

Petunjuk (bidang permohonan)

Amino fluorida digunakan untuk profilaksis karies (perlindungan karies, pencegahan kerosakan gigi):

 • Dalam profilaksis asas harian dalam bentuk ubat gigi dalam dos yang berbeza untuk kanak-kanak di bawah enam tahun atau kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua.
 • Untuk profilaksis rumah yang panjang sekiranya berlaku peningkatan risiko karies dalam bentuk mulut bilas atau pekat gel.
 • Dalam konteks profilaksis individu dalam amalan pergigian dalam bentuk sentuhan pekat, gel dan varnis.

Kontraindikasi

 • Sejarah fluorida: Penggunaan fluorida yang sesuai untuk perlindungan karies dalam dos yang bergantung pada usia antara 0.25 mg dan 1 mg sehari kini secara saintifik dianggap berkesan dan benar-benar selamat. Walau bagaimanapun, seperti bahan aktif apa pun, fluorida boleh memudaratkan jika berlebihan. Oleh itu, cadangan penyediaan yang mengandungi fluorida harus didahului oleh anamnesis fluorida terperinci, yang mesti merangkumi kandungan minuman fluorida air dan air mineral selalu dikonsumsi, serta tabiat pemakanan (garam meja fluoridasi, ikan laut, diet, dll.)
 • Refleks menelan: Untuk kanak-kanak yang belum dapat menyemburkan ubat gigi selepas menyikat, hanya sikat dengan sebilangan kecil kacang polong rendahdos ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk kanak-kanak (500 ppm, 500 bahagian per juta) untuk mengelakkan sebarang dos berlebihan. Dari usia sekolah, ketika refleks menelan dikawal, beralih ke dewasa ubat gigi dengan 1,000-1,500 ppm fluorida boleh dibuat. Pada pesakit yang tidak mempunyai kawalan ke atas refleks menelan dan pada kanak-kanak di bawah lapan tahun, fluorida tidak boleh digunakan dengan bantuan dulang siap pakai (pembawa gel), kerana mereka tahan sebilangan besar gel dan dengan demikian fluorida, dan pesakit mesti dapat terus mengeluarkan lebihan bahan dan air liur dalam masa pendedahan kira-kira empat minit.
 • Overdosis kronik: Sekiranya sejarah fluoride konsisten, overdosis dapat dikesampingkan. Walau bagaimanapun, jika pelbagai sumber fluorida sistemik digabungkan dengan sumber tempatan, overdosis kronik mungkin berlaku. Punca utama pengambilan fluorida secara kekal adalah air minuman. Di kawasan dengan kandungan fluorida lebih dari 1 ppm (lebih dari 1 mg / l) dalam air minuman semula jadi, fluorosis gigi mesti dijangkakan sekiranya peningkatan dos berlaku dalam lapan tahun pertama kehidupan. Dalam kes ini, ameloblas terganggu dalam fasa pembentukan enamel, sehingga enamel berbintik kapur dengan kehilangan kekerasan. Kira-kira satu peratus penduduk Eropah dipengaruhi oleh fluorosis gigi. Selepas pendedahan air minum sepanjang hayat di atas 8 ppm (di atas 8 mg / l), orang tua menunjukkan struktur tulang yang dipadatkan. Di atas 20 ppm, fluorosis rangka dapat berkembang: Fluorida disimpan di tulang dan menyebabkan perubahan di sana. Minum air dengan kepekatan fluorida yang tinggi berlaku, misalnya, di India dan Afrika Selatan.
 • Ketoksikan akut: Had toksik yang lebih rendah ialah 5 mg fluorida per kg berat badan (Whitford 1992). Kesan sampingan toksik akut dari fluorida seperti loya (loya), muntah, gangguan gastrik, dan cirit-birit, dalam kalangan yang lain. Mereka bergantung secara langsung pada dosnya. Untuk mengelakkan kemalangan rumah tangga, ubat gigi untuk orang dewasa sering ditawarkan dalam bentuk tabung 75 ml. Seorang kanak-kanak berumur empat tahun dan 20 kg berat badan, jika dia memakan seluruh kandungan tiub, akan mencapai had ketoksikan yang lebih rendah.
 • Reaksi hipersensitiviti: Sediaan tidak boleh digunakan sekiranya terdapat hipersensitiviti terhadap amina fluorida atau bahan lain dari sediaan tersebut.