Sindrom Carpal Tunnel: Gejala, Punca, Rawatan

In sindrom carpal tunnel (CTS) (sinonim: Brachialgia paraesthetica nocturna; sindrom carpal tunnel (CTS); KTS [carpal tunnel syndrome]; sindrom carpal tunnel; saraf median pemampatan; sindrom pemampatan saraf median; neuropati kerana penyempitan saraf median; ICD-10-GM G56. 0: Sindrom carpal tunneladalah sindrom mampatan (sindrom penyempitan) dari saraf median di kawasan terusan karpal. Biasanya, sindrom berlaku di kedua-dua belah pihak.

. saraf median adalah saraf yang sebahagiannya menghidupkan semula lengan motor dan deria. Melalui terowong karpal, saraf median bergerak ke telapak tangan. Di sana ia memberikan beberapa kekurangan jari otot. Di samping itu, saraf median bertanggungjawab untuk pemeliharaan sensitif telapak tangan dari ibu jari ke bahagian dalam cincin jari.

Sindrom carpal tunnel adalah sindrom penyempitan yang paling biasa pada saraf periferal. Ia sering berlaku secara dua hala (80% kes). Sindrom terowong kubital (KbTS; sinonim: saraf ulnar neuropati di siku; sebelumnya juga sindrom sulus ulnaris, SUS) adalah sindrom mampatan saraf kedua yang paling biasa (13 kali kurang kerap daripada KTS).

Nisbah jantina: lelaki dan wanita adalah 1: 3-4.

Kejadian puncak: keadaan berlaku terutamanya antara usia 40 dan 70. Ia jarang berlaku pada kanak-kanak.

Kelaziman (kejadian penyakit) adalah 3-6% (di Jerman). Di selatan Sweden, kelaziman bagi yang biasa simptom sindrom karpal ialah 14.8% daripada populasi. Dalam graviti (mengandung, prevalensi dilaporkan 17%. Pada pesakit diabetes, ia berkisar antara 3 hingga 20%. Pada pesakit dengan rheumatoid artritis, kelazimannya sangat tinggi.

Kejadian (kekerapan kes baru) sindrom karpal terowong adalah kira-kira 300 kes per 100,000 penduduk setiap tahun. Pekerja fizikal mempunyai kejadian sindrom carpal tunnel 3 hingga 7 kali lebih tinggi daripada pekerja bukan fizikal.

Kursus dan prognosis: Dalam bentuk penyakit yang ringan, konservatif terapi (terutamanya terapi farmakoterapi / perubatan, tindakan fizikal) biasanya mencukupi. Pada peringkat lanjut, atrofi otot (otot atrofi) boleh berlaku di kawasan bola ibu jari. Dalam kes yang teruk, campur tangan pembedahan biasanya diperlukan. Semakin banyak masa yang berlalu antara permulaan gejala dan pembedahan, semakin teruk prognosisnya. Selepas pembedahan, pada waktu malam kesakitan bertambah baik dengan segera dan gangguan deria juga hilang dalam beberapa hari hingga beberapa minggu.

Komorbiditi (penyakit bersamaan): Komorbiditi biasa adalah polineuropati diabetes/ penyakit periferal sistem saraf mempengaruhi berganda saraf disebabkan oleh kencing manis mellitus (kelaziman dengan 30% tanpa diabetes polyneuropathy 14%). Pesakit dengan sindrom carpal tunnel 12 kali lebih mungkin didiagnosis menderita amiloidosis dan separuh kemungkinan akan berkembang jantung kegagalan: sindrom carpal tunnel harus dipandang serius sebagai tanda amaran amiloidosis masa depan atau amiloidosis yang berkaitan kardiomiopati.