Terapi Sindrom Carpal Tunnel: Surgery and Co.

Sindrom carpal tunnel: bagaimana operasi berfungsi?

Dalam banyak kes, pembedahan adalah pilihan untuk rawatan sindrom carpal tunnel. Pada masa lalu, dua prosedur pembedahan telah ditetapkan: pembedahan sindrom carpal tunnel terbuka dan endoskopik.

  • Dalam pembedahan sindrom carpal tunnel terbuka, ligamen yang terletak di atas alur tulang di pergelangan tangan (ligamen karpal) diputuskan oleh pakar bedah. Tisu yang menyempitkan saraf juga dikeluarkan. Ini memberikan saraf dan tendon lebih banyak ruang lagi. Senggatan semasa operasi berjalan di sepanjang garis longitudinal tapak tangan, jadi ia tidak dapat dilihat di kemudian hari.

Kedua-dua operasi adalah setara dalam keputusan mereka, tetapi dengan pembedahan endoskopik selalunya mungkin untuk meletakkan berat pada pergelangan tangan semula lebih awal. Pembedahan terbuka dilakukan jika, sebagai contoh, anatomi pergelangan tangan pesakit menyimpang dari norma, mobiliti pergelangan tangan dihadkan atau prosedur diulang (pembedahan berulang).

Pembedahan sindrom carpal tunnel dilakukan oleh tangan atau pakar bedah saraf di bawah bius tempatan. Ia biasanya dilakukan secara pesakit luar. Selepas pembedahan, pergelangan tangan dilumpuhkan dengan splin pergelangan tangan selama beberapa hari.

Bilakah operasi diperlukan?

  • Kegagalan terapi sindrom carpal tunnel konservatif selepas lapan minggu
  • Kesakitan yang teruk pada waktu malam
  • Kebas yang berterusan
  • Nilai yang dikurangkan dengan teruk dalam pengukuran halaju pengaliran saraf

Maklumat lanjut mengenai diagnosis, punca dan gejala boleh didapati dalam artikel mengenai sindrom carpal tunnel.

Berapa lama masa yang diambil untuk sembuh?

Sebelas hari selepas pembedahan, jahitan dikeluarkan dari parut pembedahan. Tempoh masa anda tidak boleh bekerja selepas pembedahan bergantung pada sejauh mana tangan anda digunakan di tempat kerja. Sebagai peraturan, anda tidak akan bekerja selama tiga minggu selepas pembedahan dan tidak akan melakukan sebarang sukan.

Jika terdapat sedikit ketegangan pada pergelangan tangan semasa bekerja, anda mungkin boleh kembali bekerja lebih awal; kalau banyak regangan, selalunya nanti. Sentiasa bincangkan perkara ini dengan doktor anda.

Sekiranya masih tiada peningkatan enam bulan selepas terapi sindrom carpal tunnel, buat temu janji lain dengan pakar neurologi. Adalah mungkin untuk membetulkan kebas yang berterusan ini dengan operasi kedua. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk - terutamanya jika pembedahan dilakukan terlalu lewat - kebas mungkin berlarutan seumur hidup.

Kemungkinan komplikasi pembedahan carpal tunnel

Secara umum, kedua-dua kaedah pembedahan untuk sindrom carpal tunnel dianggap sangat berisiko rendah. Aduan biasa yang berkaitan dengan pembedahan, seperti pendarahan selepas pembedahan, jangkitan atau bengkak, jarang berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat risiko kerosakan pada saraf atau cawangannya. Ini boleh mengakibatkan kebas pada jari dan bola ibu jari.

Selepas kedua-dua prosedur pembedahan, terdapat risiko satu jari patah atau menjadi sangat menyakitkan. Dalam kes ini, sarung tendon telah cedera atau tersepit. Apa yang dipanggil menjentik jari ini dirawat dengan pembedahan di bawah anestesia tempatan.

Latihan selepas operasi

Untuk masa selepas pembedahan carpal tunnel syndrome, terdapat senaman yang boleh anda lakukan sendiri untuk menyokong proses penyembuhan. Pastikan anda mengikuti nasihat pakar bedah selepas pembedahan sindrom carpal tunnel. Walaupun sakit pada mulanya, adalah penting anda mula melakukan senaman jari secepat mungkin untuk mengekalkan mobiliti anda.

Menjalankan fisioterapi dan senaman selama beberapa minggu selepas rawatan sindrom carpal tunnel.

Apa lagi yang membantu?

Pembedahan tidak selalu diperlukan. Ia adalah mungkin untuk merawat sindrom carpal tunnel tanpa pembedahan. Rawatan sindrom carpal tunnel pengawet tanpa pembedahan ditunjukkan dalam kes ringan hingga sederhana. Ini bermakna bahawa kesakitan diklasifikasikan oleh mereka yang terjejas sebagai beban, tetapi tidak begitu ketat dalam kehidupan seharian.

Secara umumnya, rawatan konservatif kebanyakannya digunakan untuk golongan muda, wanita hamil dan orang yang sindrom carpal tunnel disebabkan oleh keadaan yang boleh dirawat seperti diabetes mellitus.

Gejala sindrom carpal tunnel boleh dikurangkan dengan:

  • Cortisone: Dalam kes tertentu, perlu menggunakan ubat yang mengandungi kortison. Persediaan ini sama ada disuntik ke dalam pergelangan tangan atau diambil dalam bentuk tablet. Apabila menyuntik, sentiasa ada risiko mencederakan tendon dan saraf semasa suntikan.

Jika sindrom carpal tunnel disebabkan oleh ketegangan yang berlebihan, adalah penting untuk melindungi tangan untuk mengelakkan penggunaan berlebihan.

Sindrom carpal tunnel: remedi rumah dan homeopati

Rawatan homeopati untuk sindrom carpal tunnel diiklankan oleh banyak laman web maklumat di Internet. Walau bagaimanapun, keberkesanannya dalam merawat sindrom carpal tunnel belum terbukti secara saintifik.

Perkara yang sama berlaku untuk remedi rumah: sesetengah orang menggunakan minyak biji rami untuk merawat sindrom carpal tunnel. Faedah ubat-ubatan ini tidak terbukti secara saintifik.