Alahan Kucing: Punca dan Rawatan

Gambaran ringkas

 • Rawatan: tablet untuk melegakan gejala, hiposensitisasi
 • Diagnosis: ujian cucuk, ujian darah.
 • Gejala: Batuk, bersin, berair mata, ruam kulit.
 • Punca dan faktor risiko: Sistem imun bertindak balas dengan kuat terhadap bahan (alergen) yang sebenarnya tidak berbahaya
 • Kursus dan prognosis: Biasanya ringan, dalam kes yang teruk, asma berkembang.
 • Pencegahan: Elakkan sentuhan dengan kucing dan pemilik kucing sebanyak mungkin, pastikan rumah bebas daripada alergen.

Apa itu alahan kucing?

Alahan kucing adalah tindak balas alahan terhadap protein tertentu kucing. Kucing melepaskan protein ini, dipanggil alergen, dengan air liur, air kencing dan rembesan kelenjar kulit mereka. Melalui zarah habuk dan bulu kucing, alergen diedarkan di udara dalaman. Malah jumlah yang paling kecil sudah cukup untuk merengsakan membran mukus dan saluran pernafasan sesetengah orang dan mencetuskan tindak balas alahan.

Dalam bahasa sehari-hari, sering terdapat perbincangan tentang "alahan bulu kucing". Bertentangan dengan kepercayaan popular, bagaimanapun, bukan bulu kucing yang mencetuskan alahan kucing, tetapi zarah yang mengendap di atasnya.

Kucing tidak semua menghasilkan jenis alergen yang sama. Dalam pelbagai jenis kucing, protein ini sedikit diubah. Dalam kebanyakan kes, orang yang mempunyai alahan kucing alah kepada semua jenis kucing. Walau bagaimanapun, ia juga berlaku bahawa, sebagai contoh, hanya kucing angora menyebabkan reaksi.

Jawapan kepada soalan "Alahan kucing - apa yang perlu dilakukan?" kebanyakannya berdasarkan penilaian subjektif orang yang terjejas. Dalam kebanyakan kes, alahan kucing menyebabkan sedikit ketidakselesaan sehingga lawatan ke doktor tidak dilakukan. Dalam sesetengah orang yang terjejas, keterukan simptom meningkat dalam perjalanan penyakit, supaya alahan kucing sering dirawat hanya beberapa tahun selepas perkembangannya.

Apa yang boleh dilakukan terhadap alahan kucing?

Merawat alahan kucing bermakna pertama sekali mengelakkan pencetus (iaitu kucing) - walaupun ini sukar. Ramai penghidap alahan tidak mempunyai pilihan selain memberikan kucing itu.

Sebaik sahaja kucing keluar dari rumah, adalah penting untuk membersihkan perabot, permaidani dan semua permukaan dengan teliti. Walau bagaimanapun, ia berlaku bahawa alergen masih berada di rumah beberapa bulan kemudian.

Ubat untuk alahan kucing

Untuk rawatan gejala akut alahan kucing, pelbagai ubat dan tablet juga boleh dipertimbangkan. Walaupun mereka tidak menyembuhkan alahan kucing, mereka melegakan ketidakselesaan. Antihistamin, sebagai contoh, mengurangkan sensitiviti badan terhadap histamin atau menghalang pembebasan histamin. Ini termasuk, sebagai contoh, bahan aktif seperti cetirizine, fexofenadine atau loratadine.

Untuk rinitis alergi dengan membran mukus bengkak dan sesak nafas, doktor mengesyorkan penyelesaian untuk penyedutan dengan beta2-sympathomimetics seperti salbutamol. Ini membersihkan tiub bronkial dan memudahkan pernafasan. Semburan hidung dekongestan juga membantu. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh digunakan selama lebih daripada seminggu pada satu masa, atau badan akan terbiasa dengannya.

Sesetengah orang mengambil ubat alahan kucing secara profilaktik untuk mengelakkan gejala. Contohnya, jika pemilik kucing dijadualkan melawat, antihistamin digunakan lebih awal untuk membantu mencegah atau mengurangkan tindak balas alahan.

Sesetengah orang bergantung pada ubat homeopati untuk alahan kucing, seperti Galphimia glauca, Luffa atau Arundo.

Alahan kucing: penyahpekaan

Penyahpekaan, juga dipanggil hyposensitization, kepada kucing disyorkan untuk penghidap alahan yang sama ada berurusan dengan kucing secara profesional atau menderita walaupun ubat apabila bersentuhan dengan alergen.

Penyahpekaan adalah mungkin dalam pelbagai jenis alahan. Ia merendahkan sensitiviti penghidap alahan kepada alergen. Dalam proses ini, penghidap alahan terdedah kepada dos alergen yang semakin tinggi dalam tempoh beberapa bulan. Selepas penyahpekaan, sentuhan dengan alergen hanya mencetuskan tindak balas kecil.

Vaksinasi untuk alahan kucing

Sebagai tambahan kepada penyahpekaan, mungkin terdapat vaksin yang tersedia untuk merawat alahan kucing – dan untuk haiwan tersebut. Penyelidik telah membangunkan vaksin di mana antibodi mengikat alergen kucing. Alergen disingkirkan dengan cara ini, jadi ia tidak lagi mencetuskan tindak balas pada manusia. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan dan toleransi vaksin alahan kucing.

Bagaimana anda boleh menguji jika anda mempunyai alahan kucing?

 • Berapa lama simptom itu wujud?
 • Adakah anda mempunyai simptom ini terutamanya apabila anda berada di dalam rumah?
 • Adakah simptom ini hanya berlaku di rumah anda atau di tempat lain?
 • Adakah anda mempunyai haiwan peliharaan dan jika ya yang mana?

Jika alahan disyaki, ujian alahan khas dilakukan selepas mengambil sejarah perubatan. Dalam kebanyakan kes, ujian tusukan yang dipanggil digunakan. Dalam ujian ini, pelbagai alergen dititiskan ke lengan bawah atau belakang orang yang terjejas. Doktor kemudian berhati-hati menjaringkan kulit di bawahnya. Pada orang tanpa alahan, tiada perubahan kulit berlaku. Jika alahan kucing hadir, kulit di bawah alergen yang sepadan menjadi merah selepas kira-kira 15 hingga 20 minit dan membengkak sedikit.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor kemudian menjalankan ujian darah. Dalam proses itu, dia memeriksa darah untuk antibodi yang terkandung (ujian sorben alahan enzim). Ujian darah ini agak lebih mahal daripada kaedah pemeriksaan lain dan oleh itu hanya digunakan jika doktor sudah mengesyaki alergen tertentu sebagai pencetus. Penyakit lain seperti demam hay, asma atau jangkitan boleh diketepikan dengan cara ini.

Diari alahan

Dalam sesetengah kes, tidak mungkin membuat diagnosis tentatif semasa perundingan pertama. Kemudian doktor mengatur temujanji kedua selang beberapa bulan. Mereka yang terjejas menggunakan tempoh ini untuk menyimpan diari alahan. Di dalamnya mereka mendokumentasikan:

 • Jenis, keterukan dan tempoh simptom
 • Masa hari di mana ia berlaku
 • Ubat diambil
 • Diet
 • Aktiviti
 • Pengaruh persekitaran

Dengan menilai diari alahan, doktor menerima maklumat khusus tentang pencetus alahan. Jadi dalam kes yang tidak pasti, ujian kulit dan juga ujian darah akan berlaku hanya selepas perundingan kedua dengan doktor.

Alahan kucing: gejala

Alahan kucing menunjukkan dirinya melalui pelbagai gejala. Penghidap alahan kucing, contohnya, mengalami serangan gatal-gatal atau bersin. Aduan ini tidak berbahaya, tetapi sangat menjengkelkan.

Anda boleh membaca semua yang penting tentang gejala alahan kucing di bawah gejala alahan Kucing.

Apakah punca alahan kucing?

Sebab mengapa sesetengah orang bertindak balas secara alahan terhadap protein yang pada dasarnya tidak berbahaya ini adalah disebabkan oleh kerosakan sistem imun. Dalam penghidap alahan, protein mencetuskan reaksi berlebihan sistem imun. Bahan sedemikian dipanggil alergen. Tidak setiap orang yang mempunyai alahan kucing bertindak balas terhadap semua jenis kucing dengan gejala alahan yang sama.

Kucing menghasilkan jumlah alergen Fel d 1 yang berbeza bergantung pada umur, jantina dan baka mereka. Alergen alahan kucing dinamakan sempena nama Latin untuk kucing domestik "Felis domesticus". Spesies kucing tertentu juga mempunyai alergen Fel d yang lain.

Melalui dandanan dan jilat harian, haiwan itu menyebarkan protein pada bulu mereka atau melalui air kencing di dalam kotak sampah. Zarah-zarah habuk yang melekat pada protein, serta rambut dan bulu yang terus dibuang kucing, menyebarkan alergen ke udara dalaman. Pemilik kucing membawa bulu atau bulu dari haiwan mereka pada pakaian mereka dan pada badan mereka. Dengan cara ini, alergen mencapai tempat yang tidak ada kucing sama sekali.

Apakah perjalanan alahan kucing?

Bagaimana alahan kucing berkembang bergantung terutamanya pada tingkah laku orang yang terjejas. Jika alergen atau sentuhan dengan kucing tidak dielakkan, terdapat risiko alahan kucing akan bertambah teruk. Jika tidak dirawat dan selalu bersentuhan dengan alergen, terdapat risiko jangka panjang untuk mendapat asma bronkial akibat alahan kucing. Mereka yang terjejas mengalami ini sepanjang hayat mereka.

Bagaimanakah alahan kucing boleh dicegah?

Untuk mengelakkan simptom alahan kucing, cara terbaik adalah mengelakkan sentuhan terus dengan kucing dan juga orang yang memiliki kucing. Jangan tinggal berhampiran pemilik kucing untuk jangka masa yang lama, kerana mereka membawa alergen pada badan atau pakaian mereka.

Penapis udara bilik khas membantu mengekalkan pendedahan alergen rendah di pangsapuri. Juga cuba jauhkan kucing dari bilik tidur dan basuh tangan anda selepas bersentuhan langsung dengannya.

Minta orang lain menyikat kucing dengan kerap - lebih baik di luar rumah daripada di dalam rumah. Ini juga membantu mengelakkan ketidakselesaan akibat alahan kucing.