Katarak: Punca, Gejala & Rawatan

A katarak, kelegapan lensa atau katarak adalah penyakit mata yang boleh muncul pada manusia, terutama pada usia tua. Ia melibatkan pengaburan lensa mata. Sekiranya dibiarkan, katarak biasanya membawa kepada buta atau masalah penglihatan yang teruk. Tanda-tanda pertama khas a katarak penglihatan spongy dan berkabut dan kepekaan yang kuat terhadap cahaya.

Apa itu katarak?

Katarak, juga dikenal sebagai katarak, adalah penyakit mata di mana lensa mata menjadi keruh dan berwarna kelabu. Sekiranya dibiarkan, katarak membawa kepada buta. Pada masa lalu, dipercayai bahawa cecair kelabu mengalir di atas lensa mata. Atas sebab ini, penyakit ini diberi nama katarak (air terjun).

Punca

Gambarajah skematik bagi pembedahan mata untuk katarak. Klik untuk membesarkan. Dalam sebilangan besar kes (kira-kira 90%), katarak adalah penyakit pada usia tua, yang berlaku terutamanya di atas usia 65 tahun. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai sebab, penyakit ini kadang-kadang boleh terjadi pada usia yang lebih muda. Ini termasuk kencing manis mellitus atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu seperti kortison. Pendedahan mata yang tidak dilindungi terhadap sinar UV berbahaya selama bertahun-tahun juga merupakan penyebab yang mungkin. Kecenderungan keturunan juga dapat mendorong perkembangan katarak. Dalam beberapa kes, katarak adalah kongenital. Penyebabnya adalah penyakit ibu semasa mengandung, Seperti rubella.

Gejala, keluhan dan tanda

Pada awalnya, katarak menyebabkan kemerosotan penglihatan yang ketara. Menyertakannya adalah kabut ciri di tengah-tengah medan visual, yang menjadi lebih padat dari masa ke masa dan kabur persepsi. Ketika penyakit itu berlanjutan, kabut ini menyebar ke seluruh bidang visual, menyebabkan warna, kontras, dan kontur semakin pudar. Ini disertai dengan kemerosotan persepsi spasial dan juga kemampuan orientasi orang yang terkena. Ketika penyakit ini berkembang, peningkatan kepekaan terhadap cahaya terang biasanya masuk. Kegiatan seperti membaca atau menonton televisyen dianggap berat dan sering menyebabkan sakit kepala and pening. Jenis dan keparahan gejala berbeza dari pesakit ke pesakit. Pada peringkat akhir, hampir semua individu yang terkena mengalami penglihatan yang sangat terhad, akhirnya menyebabkan separa atau lengkap buta. Tanda-tanda katarak tidak hanya kelihatan pada pesakit, tetapi juga sering berlaku kepada ahli keluarga dan rakan-rakan. Contohnya, pesakit menjadi semakin tidak stabil ketika memandu atau melakukan aktiviti fizikal. Ekspresi wajah yang tegang dengan mata yang sempit adalah tipikal. Mereka yang terjejas juga sering kehilangan tangan ketika ingin mengambil sesuatu.

Kursus

Gejala pertama katarak semakin kabur, kabur penglihatan. Silau yang teruk dan penglihatan kontras yang berkurang juga terpasang ketika pengaburan lensa mata meningkat. Proses clouding sering memakan masa bertahun-tahun. Atas sebab ini, banyak penghidap tidak berjumpa doktor sehingga peringkat akhir penyakit ini. Sekiranya penyakit ini sudah sangat maju, maka murid kelihatan hampir putih. Pada peringkat akhir, pencairan murid juga boleh berlaku, menyebabkan kebutaan.

Komplikasi

Katarak yang tidak dirawat membawa kepada kemerosotan penglihatan yang berterusan dan dengan itu akan membatasi orang yang terjejas dalam kehidupan seharian. Kekaburan penglihatan, gambar kabur, dan pembiasan cahaya di bidang penglihatan menjadi lebih kerap. Rawatan katarak agak berisiko rendah. Dalam kurang dari satu peratus kes, komplikasi serius berlaku semasa pembedahan laser. Ini termasuk, sebagai contoh, kebutaan berikutnya bagi mereka yang terkena (dalam kurang dari 1: 1000 kes) atau jangkitan mata. Dalam kira-kira empat peratus kes, apa yang disebut katarak selepas kejadian, yang menampakkan dirinya dalam gejala yang serupa dengan katarak itu sendiri. Namun, ia juga boleh dikeluarkan. Kanta pemindahan juga tidak mungkin menyebabkan komplikasi. Cuma hilangnya kemampuan mata untuk menampung yang hilang dengan penggunaan lensa buatan. Bagaimanapun, ini tidak dapat melakukan kerja otot yang aktif. Oleh itu, pesakit yang terjejas mempunyai jarak tetap di mana mereka dapat melihat dengan tajam setelah pemindahan lensa. Bergantung pada keadaan, ini mesti ditambah dengan yang sesuai gelasKomplikasi kecil, seperti turun naik tekanan mata atau pembengkakan retina, boleh berlaku pada kira-kira lima peratus daripada semua pembedahan mata. Walau bagaimanapun, mereka boleh dirawat dengan ubat. Risiko untuk pembedahan katarak sangat rendah. Operasi ini merupakan prosedur pembedahan yang paling biasa dilakukan pada manusia.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Apabila berkaitan dengan katarak, selalu disarankan berjumpa doktor. Dalam keadaan terburuk, dan terutama tanpa rawatan, penyakit ini boleh membawa untuk menyelesaikan kebutaan orang yang terkena dan harus selalu dirawat oleh doktor. Biasanya, diagnosis dan rawatan awal dapat sepenuhnya mencegah masalah penglihatan atau kebutaan. Lawatan ke doktor adalah perlu apabila orang yang terkena mengalami gangguan penglihatan yang berlaku tanpa sebab tertentu dan secara tiba-tiba. Biasanya, penglihatan menurun dan penglihatan berganda atau bahkan penglihatan tudung berlaku. Walau bagaimanapun, kepekaan tinggi terhadap cahaya juga menunjukkan penyakit ini dan harus disiasat. Diagnosis dan rawatan dilakukan oleh pakar mata. Dalam keadaan darurat yang teruk, hospital juga boleh dikunjungi. Oleh kerana dalam beberapa kes penyakit ini juga boleh menyebabkan keluhan psikologi atau kemurungan, seorang ahli psikologi juga harus berunding. Terutama dalam kes rabun sepenuhnya atau keluhan penglihatan yang teruk, rawatan psikologi sangat dianjurkan.

Rawatan dan terapi

Katarak tidak dapat disembuhkan dengan ubat. Hanya ada kemungkinan pembedahan penggantian lensa mata dengan lensa buatan. Prosedur pembedahan sekarang merupakan salah satu operasi rutin dan hanya mempunyai risiko terhad. Prosedur pembedahan dilakukan di bawah anestesia tempatan dan mengambil masa sekitar 20-30 minit setiap mata. Terdapat dua teknik pembedahan. Dalam kebanyakan kes, kaedah ekstraskapsular digunakan. Dalam kaedah ini, kapsul lensa dibuka, lensa yang berpenyakit dihancurkan dengan menggunakan sinar laser dan kemudian dihisap. Dalam kaedah intrakapsular, keseluruhan kapsul lensa dikeluarkan. Kaedah ini jarang digunakan pada masa kini kerana ia membawa lebih banyak risiko daripada kaedah ekstrasapsular. Setelah mengeluarkan lensa yang tidak berkabus, terdapat beberapa pilihan. Pilihan yang paling optimum dan dalam kebanyakan kes adalah penyisipan lensa tiruan, yang terbuat dari plexiglass, silikon atau hidrogel. Untuk beberapa ketika sekarang, lensa multifokal moden telah digunakan sehingga pesakit tidak lagi memerlukan gelas selepas operasi. Kekaburan cahaya dan penglihatan kontras yang berkurang, terutamanya pada waktu malam, mungkin tetap ada. Kelebihan lain dari lensa tiruan adalah bahawa ia tidak perlu diganti, tetapi tetap menjadi perhatian seumur hidup. Alternatif untuk penggunaan lensa tiruan adalah memakai kanta lekap. Pilihan ini sekarang hanya digunakan dalam kes yang dibenarkan secara perubatan. Kaedah pilihan adalah memasukkan lensa tiruan. Selepas pembedahan, mata memerlukan sekitar satu hingga dua bulan untuk sembuh. Selama ini, tidak ada kerja atau sukan fizikal yang berat, yang dapat meningkatkan tekanan pada mata. Renang dan sauna juga tidak sesuai selama ini. Prognosis:

Dalam kebanyakan kes, hasil dari pembedahan katarak begitu baik sehingga individu dapat mencapai ketajaman penglihatan hampir sepenuhnya selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, jika terdapat keadaan mata yang lain, mungkin perlu terus dipakai gelas or kanta lekap selepas pembedahan.

Prospek dan prognosis

Prognosis untuk katarak yang ada boleh berbeza-beza. Oleh kerana fakta bahawa proses metabolik pada mata sangat individu, prognosis yang tepat tidak mungkin dilakukan. Hanya dapat diandaikan bahawa ketajaman visual akan terus merosot jika keadaan tidak dirawat. Juga, tidak dapat diandaikan bahawa penyembuhan mata secara spontan akan berlaku. Kebutaan akan berlaku selepas jangka masa yang tidak ditentukan. Sebaliknya, prognosis dengan rawatan adalah baik. Kira-kira 50 hingga 100 peratus ketajaman penglihatan dapat dipulihkan pada pesakit yang hanya mempunyai katarak. Sekiranya penyakit mata lain, seperti glaukoma, juga ada, prognosisnya agak teruk. Dengan adanya penyakit mata degeneratif yang pertama kali menyebabkan katarak, prognosisnya juga semakin teruk. Di samping itu, apa yang disebut selepas katarak boleh berlaku setelah berjaya menjalani rawatan. Ini boleh berlaku berbulan-bulan atau bertahun-tahun setelah rawatan, tetapi mudah disembuhkan. Kejadian bintang selepas itu tidak pernah dapat dikesampingkan. Tidak ada ketidakselesaan yang diharapkan setelah rawatan katarak. Lensa buatan tahan seumur hidup dan tidak menimbulkan rasa tidak selesa. Tidak sensasi badan asing di mata dijangka sama ada.

Penjagaan selepas itu

Selepas pembedahan untuk menyembuhkan katarak (pembedahan katarak atau laser), pembalut diletakkan di atas mata untuk mengelakkan kerengsaan. Tetap tidak kosmetik atau seumpamanya harus masuk ke kawasan pembalut. Walau bagaimanapun, mata harus dilindungi dari kerengsaan yang mungkin walaupun setelah pembalut dikeluarkan. Oleh itu, senaman fizikal seperti sukan atau kerja fizikal harus dielakkan pada awalnya. Ini dapat meningkatkan tekanan pada mata, yang boleh menyebabkan risiko bagi mata yang baru beroperasi. Begitu juga, tidak ada aktiviti yang harus dilakukan di mana kotoran atau debu dapat terkumpul di mata. Penyembuhan luka setelah operasi disokong dengan sesuai titis mata. Walau bagaimanapun, lawatan susulan berkala ke pakar mata dengan pemeriksaan dan pengukuran yang sesuai sangat penting. Pengukuran penglihatan juga dapat dilakukan oleh optometris, tetapi hanya doktor yang dapat mengendalikan proses penyembuhan dan memberitahu anda kapan anda dapat meneruskan semua aktiviti fizikal seperti biasa. Di samping itu, sebuah pakar mata dapat mengesan kemungkinan risiko seperti "katarak posterior". Anda juga biasanya dapat memesan kacamata baru empat hingga enam minggu setelah operasi, ketika mata sudah terbiasa dengan lensa buatan baru.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Tempoh sementara sehingga pembedahan katarak dapat dirapatkan dengan sebilangan langkah-langkah untuk memudahkan kehidupan seharian. Memakai topi berpuncak, topi besbol atau topi berbulu lebar akan mengurangkan silau ketika berada di luar rumah. Sunglasses boleh dipakai sebagai ganti atau sebagai tambahan kepada tutup kepala. Sangat mungkin ketajaman penglihatan akan berkurang pada saat katarak siap untuk pembedahan. Oleh itu, penting untuk menyusun kediaman dan tempat kerja serta memberikan kontras. Contohnya, jadual boleh diatur dengan kontras yang tinggi. Pinggan mangkuk kontras tinggi sesuai sebagai kontras dengan meja. Varian lain adalah kontras dengan peralatan makan. Gelas minum berwarna boleh didapati di kedai. Mereka membantu mengenal pasti gelas dengan lebih baik dan mengelakkan terjatuh secara tidak sengaja. Kaedah lain untuk mengelakkan gelas jatuh adalah dengan menggerakkan telapak tangan ke sisi, menyentuh meja, ke depan untuk merasakan gelas di bahagian bawah. Sudut di mana sendi bahu, siku dan pergelangan tangan pemegang dapat dihafal dengan baik. Untuk Memasak, jumlah yang diperlukan sebanyak rempah boleh dihulurkan ke tangan berongga. Tahap cecair dalam bekas dapat didengar dengan baik: Semakin tinggi tahap cecair di dalam bekas, semakin tinggi suaranya. Sebagai tambahan, masa yang berlalu dengan menghidupkan paip dapat diperhatikan. Penglihatan pembesar sementara bantuan mungkin perlu. Pesakit katarak rabun melihat dengan lebih baik jika dia menghampiri objek dengan kuat dan mengeluarkan cermin matanya.