Cathinon

Produk

Cathinone tidak diluluskan sebagai ubat di banyak negara dan oleh itu tidak tersedia secara komersial. Ia adalah salah satu yang diharamkan narkotik (d). Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat banyak laporan mengenai derivatif cathinone sintetik (pereka dadah) seperti mephedrone and MDPV, yang pada mulanya dijual secara sah sebagai baja dan mandi garam. Perundangan sejak itu telah disesuaikan dan banyak bahan ini juga dilarang.

Struktur dan hartanah

Cathinone (C9H11TIDAK, Mr = 149.2 g / mol) berkaitan secara struktur dengan amphetamine tetapi berbeza dalam kumpulan keto dan oleh itu juga dikenali sebagai β-ketoamphetamine. Cathinone adalah racemate, dengan D-cathinone lebih aktif secara farmakologi. Alkaloid berlaku secara semula jadi di cath, perangsang dan perangsang yang dimakan terutamanya di Afrika Timur dan Semenanjung Arab.

Kesan

Cathinone mempunyai sifat merangsang, simpatomimetik, euforia, dan psikotropik secara terpusat. Kesannya disebabkan oleh penghambatan pengambilan semula dan neurotransmitter pelepasan, mengakibatkan peningkatan kepekatan dan kesan yang dipertingkatkan. Dalam hal ini, cathinone tulen mempunyai kesan yang lebih kuat daripada cath.

Petunjuk untuk digunakan

Pada masa ini, cathinone tidak diluluskan untuk petunjuk perubatan. Ia disalahgunakan sebagai memabukkan (ubat pesta, "ubat kelab") dan ubat pintar dan digunakan sebagai perangsang dalam bentuk katung.

Kesan buruk

Penyalahgunaan Cathinone tidak dinasihatkan kerana kesan sampingan yang kadang-kadang mengancam nyawa. Kemungkinan kesan buruk termasuk:

  • Gangguan pusat dan psikiatri, seperti kerengsaan, insomnia, psikosis, kegelisahan, pergolakan, pening, halusinasi, ketergantungan
  • Gangguan kardiovaskular: Hipertensi, nadi cepat atau perlahan, jantung serang, sakit dada, pendarahan otak.
  • Gangguan pencernaan: Kurang selera makan, loya, muntah, kering mulut.