Catnip: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Catnip tergolong dalam keluarga labiates. Nama tumbuhan abadi yang kuat berasal dari fakta bahawa kucing tertarik dengan minyak pati tumbuhan. Kurang dikenali adalah kesan euforia ringan pada manusia.

Kejadian dan penanaman catnip

Catnip tergolong dalam keluarga labiates. Nama tumbuhan abadi yang kuat berasal dari fakta bahawa kucing tertarik dengan minyak pati tumbuhan. Catmint boleh mencapai ketinggian 69 sentimeter hingga satu meter. Daun runcing dan berbulu hingga tujuh sentimeter muncul di batangnya yang tegak dan tegak. Bunga putih hingga biru pucat muncul pada bulan Julai. Biji coklat terbentuk pada perbungaan seperti lonjakan pada musim gugur. Ciri khas dari biji benih adalah bahawa mereka mengekalkan kapasiti percambahan mereka selama lima tahun. Ciri catnip adalah tart bau mengingatkan lemon. Rumah asal catnip adalah di Afrika dan Eropah selatan. Sejak sekitar tahun 1750, tanaman ini juga dijumpai liar di Eropah Tengah. Di lindung nilai atau pinggir jalan, catmint dapat dijumpai hingga ketinggian 900 meter. Terutama di kaki bukit Alps, kawasan Neckar-Main di Schleswig-Holstein atau Weserbergland, kejadian semula jadi yang kaya dicatatkan. Namun, di beberapa kawasan di Jerman, populasi juga menurun. Sebaiknya, tanaman tumbuh subur di tanah berpasir atau berpasir yang kering dan kaya nutrien. Banyak cahaya matahari dan cahaya mendorong pertumbuhan. Nitrogen aplikasi juga bermanfaat untuk tanaman berkembang maju. Tumbuhannya tahan lasak dan sangat kuat, dan sangat sesuai untuk katil atau balkoni. Catmint senang untuk berkembang diri anda dengan menyemai benih. Tanaman ini dapat dibiakkan dengan keratan atau dengan membelah batang bawah.

Kesan dan aplikasi

Menggunakan catnip sudah pada Zaman Pertengahan. Didokumentasikan, misalnya, penggunaan sebagai perasa daging. Jauh lebih awal, tanaman ini dihargai kerana sifat penyembuhannya. Bukti ini adalah puisi doktrin yang ditulis oleh Abbot Walahfrid Strabo pada tahun 827. John Gerald telah menggambarkan kemunculan tumbuhan yang sudah ada pada tahun 1597 dalam sebuah buku tumbuhan. Catnip kini terkenal sebagai komponen pelbagai mainan kucing. Palet di sini berkisar dari tetikus mainan yang diperbuat daripada bantal mewah hingga bantal peluk, yang dipenuhi dengan ramuan catnip. Secara amnya, kilang ini ditawarkan dalam perdagangan kering, dipotong kasar atau sebagai minyak pati. Minyak pati boleh digunakan untuk aromaterapi, ditambah dengan mandi air atau juga boleh digunakan untuk mengusir serangga. Apabila kucing bersentuhan dengan tanaman, mereka memasuki keadaan hampir mabuk dan berguling-guling di tanah dengan penuh kegembiraan. Kucing betina khususnya bertindak balas terhadap ramuan tersebut. Penyelidik telah menunjukkan bahawa anak kucing atau kucing yang lebih tua, sebaliknya, menunjukkan sedikit reaksi terhadap ramuan tersebut. Kandungan catnip juga penting bagi manusia, dan tanaman ini dikatakan mempunyai kesan santai, detoksifikasi dan pencernaan. Daun kering diminum sebagai teh dan juga salai yang digunakan untuk memanfaatkan kesan sedikit euforia.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Teh yang dibuat dari ramuan catnip boleh bersifat antispasmodik, santai, antipiretik dan pencernaan. Untuk membuatnya, tuangkan 0.25 liter panas tetapi tidak mendidih air lebih dari dua sudu ramuan kering. Masa infusi untuk minuman menyegarkan adalah lima minit. Sekiranya teh ingin meningkatkan kesan penyembuhannya secara intensif dan membantu mengatasi aduan akut, maka masa infus boleh sampai 20 minit. Sekiranya daun segar dikunyah, ia dapat membantu melegakan sakit gigi. Umumnya kontroversi adalah kesannya sebagai narkotik tanaman. Sebilangan orang menggunakan ramuan sebagai pengganti ganja. Herba Catnip adalah asap murni atau digabungkan dengan tembakau. Kesannya agak kecil dan biasanya dapat dilihat hanya setelah penggunaan biasa. Menenangkan dan perasaan badan yang positif boleh menjadi hasilnya. Pengguna juga melaporkan perubahan visual dalam persepsi warna. Warna dirasakan lebih intensif dan jika mata ditutup, maka sedikit penglihatan dapat terjadi. Kesan catnip yang sedikit euforia dinyatakan pada manusia dalam suasana hati yang baik dan banyak bercakap. Catnip dikumpulkan semasa tempoh berbunga, dikeringkan dan digunakan untuk aplikasi perubatan. Tumbuhan ini mengandungi minyak pati, tanin, kamper, thymol, asid lemak atau pelbagai bahan lain dengan kesihatan-mempromosikan harta. Aroma lemon yang segar menarik bukan hanya kucing, tetapi juga pada manusia sedikit kesan menaikkan mood dapat dilihat ketika teh diseduh dari ramuan kering. Penyerapan ramuan catnip membantu dengan selesema, demam, gout, mudah marah atau insomnia. Minuman itu juga dikatakan boleh membawa kelegaan dari cirit-birit dan kolik. Untuk ini, pengambilan secara berkala diperlukan dan teh harus diminum sekurang-kurangnya tiga kali sehari. Sebagai pencegahan jangkitan, teh juga diberikan. Kesan catnip yang menenangkan telah terbukti dalam kajian pada tahun 1970-an. Minum sebelum makan, teh yang diperbuat daripada ramuan catnip membuat selera makan. Menikmati selepas makan, ia mempunyai kesan pencernaan. Pada kucing, kesan penyembuhan dapat digunakan agar haiwan berehat lebih cepat dan dorongan untuk bergerak dapat diaktifkan dengan catnip. Ini sangat penting bagi pemilik yang lambat atau sangat berat badan berlebihan haiwan. Walau bagaimanapun, jika haiwan bertindak balas terlalu kuat terhadap ramuan tersebut, maka haiwan itu harus menahan diri daripada menggunakan The catnip milik labiate. Nama tumbuhan abadi yang kuat berasal dari fakta bahawa kucing tertarik dengan minyak pati tanaman tersebut. Kurang dikenali adalah kesan euforia ringan pada manusia.