Cat’s Claw: Kesan dan Aplikasi

Apakah kesan cakar kucing?

Cakar kucing (Uncaria tomentosa) dikatakan mempunyai kesan anti-radang, antivirus dan merangsang imun. Alkaloid oksindole pentacyclic dianggap sebagai bahan yang paling berkesan.

Walau bagaimanapun, bahan-bahan lain seperti alkaloid tetracyclic oxindole boleh melemahkan kesan penyembuhan tumbuhan.

Untuk apa cakar kucing digunakan?

  • Sakit sendi yang berkaitan dengan keradangan, artritis reumatoid
  • jangkitan virus seperti herpes dan HIV
  • Penyakit Alzheimer
  • gastritis (keradangan mukosa gastrik)
  • Ulser gastrik
  • Keradangan tonjolan mukosa usus (diverticulitis)
  • Keradangan usus besar (kolitis)
  • Buasir
  • Jangkitan dengan parasit

Walaupun dengan kanser, loji kebajikan adalah berkesan.

Sama ada cakar kucing sebenarnya mempunyai kesan ke atas penyakit tersebut, bagaimanapun, masih belum cukup dibuktikan dalam kajian.

Bagaimanakah cakar kucing digunakan?

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh cakar kucing?

Cakar kucing boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, pening dan muntah.

Tumbuhan ubatan boleh menurunkan tekanan darah dan melambatkan pembekuan darah.

Interaksi antara Cat’s Claw dan ubat-ubatan (seperti ubat untuk HIV) tidak boleh diketepikan. Oleh itu, jika anda menggunakan sebarang ubat, anda harus terlebih dahulu membincangkan penggunaan Cat’s Claw dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan cakar kucing

Orang yang mengalami gangguan pembekuan darah, penyakit autoimun, leukemia atau masalah tekanan darah juga lebih baik mengelakkan cakar kucing.

Juga ambil perhatian bahawa produk cakar kucing boleh berinteraksi dengan pelbagai ubat. Ini termasuk tekanan darah, kanser, HIV, kolesterol atau ubat pembekuan darah. Oleh itu, sentiasa berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan terlebih dahulu sebelum beralih kepada cakar kucing.

Bagaimana untuk mendapatkan cakar kucing dan produknya

Di Austria, sehingga 2015, terdapat penyediaan kuku kucing yang diseragamkan dan diluluskan ubat untuk rawatan artritis reumatoid.

Apakah cakar kucing?

Cakar kucing (Uncaria tomentosa) ialah liana berkayu dari keluarga redbud (Rubiaceae) yang berasal dari tropika Amerika Tengah dan Selatan. Ia mempunyai duri seperti cakar, yang merupakan asal usul nama Jermannya serta nama Sepanyol (uña da gato) dan nama Inggeris (cakar kucing).