Sebab / Kejadian | Keradangan akut pada telinga tengah

Sebab / Kejadian

Bakteria pencetus khas pada orang dewasa adalah Streptococcus pyogenes, walaupun biasa otitis media patogen pada kanak-kanak adalah Streptococcus pneumoniae atau Haemophilus mempengaruhi. Virus bakteria telinga tengah keradangan juga boleh menjadi virus atau gabungan kedua-duanya.

Sejarah

Kursus keradangan akut telinga tengah boleh berbeza-beza bergantung pada status imun pesakit yang terkena dan keparahan proses keradangan. Sekiranya rawatan yang sesuai dimulakan dengan segera, a keradangan akut telinga tengah boleh sembuh sepenuhnya dalam seminggu, walaupun tanpa pentadbiran antibiotik. Namun, jika gejala yang dialami oleh pesakit cenderung parah, perjalanan penyakit ini harus dipengaruhi secara positif oleh pemberian antibiotik.

Di samping itu, berulang (kerap berulang) dan / atau akut yang berpanjangan telinga tengah jangkitan juga memerlukan rawatan antibiotik. Kegagalan memberikan terapi yang sesuai boleh menyebabkan komplikasi yang cukup besar dalam perjalanan keradangan akut telinga tengah. Atas sebab ini, sebarang keradangan akut pada telinga tengah yang berlanjutan selama lebih dari seminggu, bahkan dengan penggunaan ubat rumah tangga biasa, harus dirawat dengan ubat-ubatan segera.

Komplikasi khas yang boleh berlaku semasa keradangan akut telinga tengah adalah keradangan struktur tetangga. Walaupun keradangan akut ringan pada telinga tengah boleh menyebabkan pecahnya gegendang telinga sekiranya kursus itu tidak baik. Walau bagaimanapun gegendang telinga biasanya tumbuh semula sepenuhnya setelah keradangan reda.

Sekiranya terdapat keradangan akut pada telinga tengah, yang tidak mereda sepenuhnya setelah pemberian antibiotik yang sesuai, disyaki bahawa proses keradangan telah merebak ke tulang di belakang telinga (proses mastoid). Sekiranya berlaku keradangan ini tulang, yang berlaku semasa keradangan akut telinga tengah, ia dikenali sebagai mastoiditis. Ketika penyakit ini berkembang, cairan purulen dapat dikeluarkan dan disimpan di rongga udara yang penuh dengan proses mastoid. Sekiranya tidak ada terapi ekstensif yang dimulakan pada pesakit yang terkena pada masa ini, struktur tetangga lain dapat terjejas. Dalam kes yang paling teruk, proses keradangan di kawasan meninges (meningitisatau keradangan pada telinga dalam, yang disertai dengan diucapkan vertigo putaran, boleh berkembang semasa penyakit.

Diagnosa

Dalam proses keradangan yang tidak rumit, perubahan tertentu pada gegendang telinga (tympanum) berlaku dalam urutan berikut Dengan permulaan telinga-berlari, yang sakit telinga tiba-tiba bertambah baik, kerana perforasi melegakan gegendang telinga dari tekanan dan ketegangan rembesan dan telinga tengah dibebaskan dari rembesan yang menjengkelkan. Dalam urutan terbalik dari penemuan gendang telinga yang disebutkan di atas, keradangannya sembuh. Selalunya parut kekal di gendang telinga, yang bertukar menjadi keputihan ketika gendang telinga diperiksa.

Sekiranya terdapat keradangan pada telinga tengah yang disebabkan oleh mempengaruhi virus (pendarahan otitis media, myringitis bullosa), darah gelembung dijumpai di gendang telinga, yang, ketika meletup, mengeluarkan rembesan serius darah ke saluran telinga. - Pengimejan vaskular (suntikan) pada pemegang tukul, yang terletak di gendang telinga. - Lukisan vaskular pada keseluruhan gendang telinga.

  • Kemerahan dan penonjolan kuadran atas gendang telinga. Penemuan ini surut atau bergerak ke peringkat seterusnya (4). - Menyebar kemerahan dan penonjolan seluruh membran timpani dan dinding terusan pendengaran. - Gendang gendang telinga secara spontan dan cairan kekuningan (serous) dan kemudian cairan (rembesan) bernanah keluar melalui bukaan berukuran pinhead yang dihasilkan. - Telinga "berjalan" (otorrhoea), iaitu rembesan purulen mukus dari keradangan bakteria dan rembesan berdarah serous dari luar terusan pendengaran pada jangkitan virus.