Sebab | Fisioterapi untuk kelemahan otot jantung

Punca

Terdapat pelbagai sebab untuk a jantung kelemahan otot. Antara penyebab yang paling biasa adalah Tekanan darah tinggi, terutamanya apabila tidak dikawal dengan baik atau tidak dirawat dan jantung harus mengepam melalui rintangan yang hebat. Koronari jantung penyakit: Penyakit ini mengganggu bekalan oksigen ke arteri koronari.

Akibatnya, otot jantung tidak dapat berfungsi dengan baik dan cepat atau lambat kerosakan otot jantung berlaku. Pelbagai penyakit otot jantung seperti kardiomiopati or miokarditis melemahkan hati sehingga sebegitu kelemahan otot jantung berlaku. Kecacatan injap jantung, yang menyebabkan darah aliran di hati terganggu.

Aritmia jantung, yang menyebabkan tidak mencukupi darah sedang dipam melalui jantung. Penyakit lain yang mendasari seperti hipertiroidisme, anemia, hipertensi paru atau COPD

  • Tekanan darah tinggi, terutamanya jika tidak dikawal dengan baik atau tidak dirawat dan jantung harus mengepam melalui daya tahan yang hebat.
  • Penyakit jantung koronari: Penyakit ini mengganggu bekalan oksigen ke arteri koronari. Akibatnya, otot jantung tidak dapat berfungsi dengan baik dan cepat atau lambat kerosakan otot jantung berlaku.
  • Pelbagai penyakit otot jantung, seperti kardiomiopati or miokarditis, melemahkan hati sehingga sebegitu kelemahan otot jantung berlaku.
  • Kecacatan injap jantung, yang menyebabkan darah aliran di hati terganggu.
  • Aritmia jantung, yang menyebabkan darah tidak mencukupi dipam melalui jantung.
  • Penyakit lain yang mendasari seperti hipertiroidisme, anemia, hipertensi paru atau COPD

Gejala

Gejala kekurangan miokard pertama dibahagikan kepada kekurangan miokard akut dan kronik. Kekurangan miokard akut menyebabkan berdebar-debar, sesak nafas, batuk, keringat sejuk dan gejala yang semakin teruk. Dalam kekurangan miokardium kronik, gejala berkembang secara beransur-ansur.

Ini termasuk penurunan prestasi, gangguan kepekatan, pengekalan cecair, kenaikan berat badan yang tidak dapat dijelaskan dan kerap kencing pada waktu malam. Sekiranya separuh kiri jantung terjejas, rendah tekanan darah or edema pulmonari sering berlaku. Sekiranya separuh kanan jantung terjejas, edema, hilang selera makan and hati disfungsi berlaku.