Punca / Anatomi / Fungsi | Fisioterapi untuk sakit belakang

Punca / Anatomi / Fungsi

Belakang kesakitan adalah salah satu penyakit yang sering berlaku dalam masyarakat moden. The penyebab sakit belakang berlipat ganda, tetapi dalam kebanyakan kes, ia disebabkan oleh postur tubuh yang tidak betul, terlalu sedikit pergerakan atau kekurangan kestabilan otot. Dalam beberapa kes a kecondongan pelvis atau penyumbatan ISG bertanggungjawab untuk kembali kesakitan.

Bahagian belakang adalah sistem struktur pasif dan aktif yang kompleks, yang memberikan kestabilan pada bagasi tetapi juga pergerakan dan postur seseorang. Tulang belakang adalah bahagian tengah belakang dan juga asal-usul kesakitan. Ia berbentuk seperti S. ganda besar. Bentuk khas ini memungkinkan penyerapan tekanan dan keseimbangan badan yang lebih baik.

Tulang belakang dibahagikan kepada badan vertebra (7 badan vertebra serviks, 12 badan vertebra toraks dan 5 badan vertebra lumbal) dan cakera intervertebral yang terletak di antara. Seluruh ruang tulang belakang dihubungkan oleh banyak ligamen yang berbeza dan kecil sendi, tetapi juga oleh otot. Peranti ini memastikan kestabilan dan membolehkan pergerakan.

Lebih banyak maklumat mengenai belakang kesakitan disebabkan oleh keradangan pada ligamen tulang belakang boleh didapati dalam artikel Ligamen tulang belakang. Terdapat otot pegangan, yang terutama memastikan tulang belakang disokong secara optimum dan postur tegak diguna pakai. Malposisi yang boleh dipromosikan oleh ketidakseimbangan otot otot sokongan, misalnya, scoliosis atau hiperlordosis (punggung berongga).

Di sini penting untuk menguatkan otot yang betul. Kemudian ada otot yang memberikan pergerakan, seperti memiringkan, membalikkan dan meregangkan batang. The otot perut dan otot-otot lantai pelvik juga merupakan sebahagian daripada sistem otot yang pendakap ruang tulang belakang yang panjang.

Sekiranya sebahagian daripada keseluruhan sistem ini tidak lagi masuk mengimbangi, badan dapat mengimbangi ini untuk beberapa waktu, tetapi pada suatu ketika rasa sakit (sakit belakangdan pergerakan terhad akan berlaku sebagai hasilnya. Banyak simptom boleh berlaku di bahagian belakang. Mereka menampakkan diri dalam bentuk arthrosis di bahagian vertebra sendi, cakera herniated, spondylolisthesis, ketegangan otot yang menyakitkan, kepincangan tulang belakang, kekurangan kestabilan, kekejangan seperti ankylosing spondylitis, osteoporosis, kehelan, disekat tulang rusuk, dan banyak lagi.

Otot yang tegang menyebabkan tarikan yang menyakitkan, penyempitan menyebabkan sengatan, dan luka atau macet saraf hantarkan tembakan, kesemutan atau kebas. Oleh kerana bahagian belakang adalah pusat badan, dari mana asal-usul bekalan saraf seluruh badan (melalui saraf berasal dari saraf tunjangmasalah belakang (sakit belakang) boleh menyebabkan kesakitan bukan sahaja di tempat, tetapi juga di semua bahagian badan yang lain. Contohnya, a tergelincir cakera di tulang belakang bawah boleh menyebabkan jari kaki kebas. Kemudian ada otot yang memberikan pergerakan, seperti memiringkan, membalikkan dan meregangkan batang.

Sistem otot yang pendakap tiang tulang belakang yang panjang juga merangkumi otot perut dan otot-otot lantai pelvik. Sekiranya sebahagian daripada keseluruhan sistem ini tidak lagi masuk mengimbangi, badan dapat mengimbangi ini untuk beberapa waktu, tetapi pada suatu ketika rasa sakit (sakit belakangdan pergerakan terhad akan berlaku sebagai hasilnya. Banyak simptom boleh berlaku di bahagian belakang.

Mereka menampakkan diri dalam bentuk arthrosis di bahagian vertebra sendi, cakera herniated, spondylolisthesis, ketegangan otot yang menyakitkan, kepincangan tulang belakang, kekurangan kestabilan, kekejangan seperti ankylosing spondylitis, osteoporosis, kehelan, disekat tulang rusuk, dan banyak lagi. Otot yang tegang menyebabkan tarikan yang menyakitkan, penyempitan menyebabkan sengatan, dan luka atau macet saraf hantarkan tembakan, kesemutan atau kebas. Oleh kerana bahagian belakang adalah pusat badan, dari mana semua bekalan saraf seluruh tubuh berasal (melalui saraf yang berasal dari saraf tunjangmasalah belakang (sakit belakang) boleh menyebabkan sakit bukan sahaja di tempat, tetapi juga di semua bahagian badan yang lain.

Sebagai contoh, tergelincir cakera di tulang belakang bawah boleh menyebabkan jari kaki kebas. Sejak perkembangan manusia dari empat kali ganda hingga biped dan sekarang banyak duduk, beban yang jauh lebih tinggi ditempatkan pada struktur fizikal - terutama tulang belakang. Ini mungkin menjadi penyebab masalah punggung besar dalam masyarakat kita.

Kerana 90% dari semua sakit belakang tidak spesifik, iaitu tidak ada penyakit atau sebab yang dapat dikenali. Dalam kebanyakan kes, satu-satunya perkara yang diperlukan di sini adalah mengimbangi kepada postur duduk dan bengkok yang banyak. Pergerakan (penyelarasan latihan, latihan mobilisasi) dan pembinaan otot adalah kata kunci untuk melawan sakit belakang yang berpanjangan. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Fisioterapi untuk sindrom LWS
  • Lumbago
  • Senaman yang berkesan melawan sakit belakang