Punca | Komplikasi dalam anestesia

Punca

Terdapat beberapa sebab mengapa komplikasi di bawah anestesia berlaku semasa pembedahan. Mungkin penyebab yang paling biasa adalah alergi atau intoleransi terhadap ubat atau bahan yang digunakan. Beberapa pesakit bertindak balas terhadap alahan terhadap anestesia tempatan, Sebagai contoh.

Terutama semasa lawatan ke doktor gigi, pesakit melihat bahawa suntikan yang diberikan oleh doktor gigi untuk menggerudi gigi tanpa kesakitan membawa komplikasi yang tidak dijangka. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan komplikasi yang disebabkan oleh anestetik tempatan hanya dapat dilihat pada kulit semasa anestetik, misalnya ketika kecederaan perlu dijahit atau ketika pesakit dikeluarkan tahi lalat di bawah anestetik tempatan. Semasa tempatan seperti itu anestesia ia juga boleh membawa kepada sakit kepala, gangguan deria atau dalam kes yang jarang berlaku untuk kerosakan pada saraf.

Namun, ada kemungkinan penyebab komplikasi selama anestesia sama sekali tidak disebabkan oleh ubat bius tetapi ubat lain. Dalam banyak operasi, terutamanya operasi pergigian, pesakit selalu diberi antibiotik tambahan sehingga kuman yang ada di mana-mana badan tidak menjajah luka terbuka. Namun, ada kemungkinan pesakit mempunyai alergi terhadap antibiotik.

Penisilin alahan adalah perkara biasa pada pesakit. Dalam kes ini, reaksi alahan boleh menyebabkan komplikasi semasa anestesia, walaupun reaksi itu disebabkan oleh antibiotik dan bukan kerana anestesia itu sendiri. Mungkin juga ada intoleransi terhadap ubat lain, yang tidak berkaitan langsung dengan anestesia tetapi berkaitan dengannya.

Terutama selepas anestesia, komplikasi seperti loya dan muntah boleh berlaku. Hanya dalam kes yang jarang berlaku pesakit menyedut muntah secara tidak sengaja. Ini boleh berlaku kerana esofagus dan trakea terletak tepat di belakang antara satu sama lain di leher.

Sekiranya pesakit muntah ketika berbaring, muntah boleh terjadi melalui esofagus dan kemudian tidak muntah sepenuhnya tetapi sebahagiannya disedut melalui trakea. Ini boleh menyebabkan komplikasi, terutamanya selepas anestesia, yang mungkin memerlukan pesakit untuk menghidap perut tiub dimasukkan atau hendak diintubasi. Penyedutan muntah dipanggil aspirasi, seterusnya radang paru-paru dipanggil pneumonia aspirasi.

Adalah sangat penting bahawa semasa perbualan dengan pakar bius pesakit memberitahu dia semua ubat yang diambilnya. Sekiranya pesakit mengambil darah- ubat penenang seperti Marcumar atau aspirin, dia mesti memberitahu pakar bius. Walaupun pesakit mempunyai gangguan pendarahan yang diketahui di mana darah tidak membeku, adalah mustahak untuk memaklumkan kepada pakar anestesiologi, jika tidak, mungkin terdapat komplikasi yang besar semasa anestesia, kerana kehilangan darah yang lebih besar berlaku semasa operasi.

Pada masa yang sama, ada kemungkinan bahawa trombosis yang disebut berkembang di bawah anestesia. A trombosis adalah penyumbatan a darah kapal, yang kemudian dapat menyebabkan pengurangan aliran darah pada ketika ini. Ia juga boleh membawa kepada embolisme.

Dalam kes ini, aliran darah membawa segumpal kecil darah ke paru-paru, sebagai contoh, dan dalam keadaan terburuk menyebabkan pulmonari fulminant embolisme. Komplikasi terburuk dari anestesia adalah kematian akibat kegagalan kardiovaskular atau pernafasan. Hipertermia malignan sangat ditakuti dalam konteks ini.

Ini adalah alergi terhadap ubat anestetik. Sebilangan besar pesakit dengan hipertermia malignan tidak menyedari bahawa mereka menderita penyakit ini kerana ia hanya berlaku di bawah anestesia dan tidak mempengaruhi kehidupan seharian mereka. Komplikasi yang berlaku semasa anestesia termasuk kenaikan suhu yang cepat dan jantung kadar, yang boleh menyebabkan kerosakan atau kematian.

Fenomena ini dipanggil hipertermia malignan Terutama pada pesakit tua yang tidak bergerak dengan kencing manis melitus, komplikasi boleh berlaku selepas anestesia, yang terutama mempengaruhi buah pinggang. Dalam kes ini, buah pinggang kegagalan boleh berlaku, sama ada secara sepihak atau dua hala, yang boleh menyebabkan pesakit harus meneruskannya dialisis selepas itu. Semua risiko yang dinyatakan setakat ini adalah risiko yang tidak spesifik, kecuali hipertermia malignan.

Mereka disebut tidak spesifik kerana risikonya bukan hanya disebabkan oleh anestesia, tetapi, seperti antibiotik, kepada ubat yang diberikan di bawah anestesia tetapi tidak berkaitan langsung dengannya. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa komplikasi khusus yang berkaitan secara langsung dengan anestesia. Agar dapat melakukan anestesia, doktor mesti menyuntik ubat anestesia ke dalam vena pesakit.

Biasanya, yang sangat kelihatan vena di siku digunakan untuk tujuan ini. Oleh kerana jarum yang tajam, tentu saja doktor mungkin mencederakan saraf secara tidak sengaja, tetapi ini sangat jarang berlaku di kawasan selekoh siku. Ada kemungkinan juga bahawa kuman diperkenalkan ke dalam vena oleh tusuk melalui kulit.

Ini kemudian boleh menyebabkan keradangan, dalam keadaan terburuk, keradangan dapat menyebar ke seluruh badan. Dalam kes komplikasi yang mungkin terburuk semasa anestesia, seseorang bercakap mengenai apa yang disebut sepsis atau keracunan darah. Komplikasi yang lebih kerap berlaku semasa anestesia, adalah bahawa doktor secara tidak sengaja menebuk urat, menyebabkan darah keluar dari vena.

Ini membawa kepada a lebam (hematoma), yang biasanya di kawasan selekoh siku, tetapi jarang menyebabkan kesakitan dan boleh dianggap tidak berbahaya. Sekiranya pesakit harus diintubasi semasa anestesia, iaitu berventilasi melalui tiub, komplikasi mungkin berlaku semasa anestesia. Selepas satu intubasi, sakit tekak, serak dan kesukaran menelan juga biasa.

Komplikasi ini, yang berlaku selepas anestesia, tidak menyenangkan tetapi tidak lagi berbahaya. Sejak tempatan anestetik biasanya digunakan secara tempatan dalam kepekatan rendah, kesan sistemik dan mabuk jarang berlaku. Namun, jika kepekatan yang lebih besar memasuki aliran darah, pelbagai gejala keracunan dapat terjadi, seperti logam rasa dalam mulut, kebas di sekitar mulut, tinnitus, kejang, koma, Dll

. jantung juga boleh terjejas dan disritmia jantung boleh berlaku, malah menyebabkan kegagalan peredaran darah. Oleh itu, perlu untuk memastikan fungsi-fungsi penting, misalnya dengan intubasi dan pengoksigenan, dan mencegah kerosakan selanjutnya. Menyekat saraf adalah prosedur anestetik tempatan yang biasanya digunakan untuk operasi di hujung kaki, misalnya kaki, kaki, lengan.

Oleh kerana anestetik tempatan mesti disuntik secara khusus ke kawasan sekitar saraf untuk disekat, blok saraf tidak sengaja jarang berlaku. Di samping itu, prosedur ini memerlukan penembusan yang lebih mendalam ke dalam tisu daripada, misalnya, anestesia permukaan. Sekiranya saraf disekat secara tidak sengaja, bagaimanapun, ini tidak kekal.

Bergantung pada ubat bius yang digunakan, kesannya akan reda setelah waktu tertentu dan bahagian badan yang sesuai akan berfungsi kembali normal. Tempatan anestetik bekerja dengan menyekat pengaliran rangsangan dari satu sel ke sel yang lain, jadi kesakitan sensasi tidak dihantar. Sekiranya terlalu banyak ubat tidak sengaja masuk ke dalam aliran darah, kesan sampingan mungkin berlaku. Di dalam jantung, penurunan konduksi menyebabkan penurunan tekanan darah dan aritmia jantung, yang dalam beberapa kes boleh mengancam nyawa. Semasa terapi, fokus utama adalah menjaga keselamatan fungsi vital dan melindungi pesakit dari situasi yang mengancam nyawa.