Punca | Latihan untuk hallux rigidus

Punca

Penyebab osteoartritis pada umumnya kurang difahami. Beban mekanikal, misalnya disebabkan oleh lengkungan lengkungan kaki, tetapi juga penyakit sistemik yang menyebabkan keradangan di dalam badan (mis. gout) dapat menyumbang kepada sendi arthrosis dalam sendi metatarsophalangeal kaki besar. The sendi metatarsophalangeal jari kaki adalah sendi yang sangat penting untuk kiprah fisiologi, sesuatu yang sering kita tidak ketahui dalam kehidupan seharian.

Apabila kita melayari kaki kita, sendi metatarsophalangeal jari kaki harus melepaskan pergerakan. Didalam tunda tegar, proses ini disekat dengan menyakitkan dan lemas atau mekanisme lembut lain boleh berlaku. Ini juga boleh menyebabkan masalah pada buku lali, lutut atau sendi pinggul.

OP

Splint, sol dan kasut yang disesuaikan digunakan untuk melegakan Kaki sukar dan juga untuk rawatan pasca operasi untuk melindungi sendi. Semuanya menyumbang kepada pergerakan tanpa rasa sakit dan fisiologi di atas kaki. Terdapat banyak serpihan yang tersedia, jadi sila berjumpa dengan ahli terapi, kedai bekalan perubatan atau ortopedis yang akan menyesuaikan belat pada setiap pesakit.

Splint juga boleh membantu sekiranya berlaku tambahan Hallux valgus (penyimpangan ke dalam jari kaki). Terdapat apa yang disebut tapak kaki yang tidak dapat dilepaskan yang meletakkan jari kaki dengan cara tertentu untuk dielakkan kesakitan. Serat dan kasut yang dipasang secara individu juga dibiayai bersama oleh kesihatan syarikat insurans dan dapat meningkatkan fungsi dalam kehidupan seharian dan gejala.

Ringkasan

Kaki sukar adalah penyakit progresif yang disebabkan oleh arthrosis sendi metatarsophalangeal jari kaki. Ia menyebabkan kecacatan sendi dan kehilangan pergerakan, sehingga dan termasuk pengerasan sendi sepenuhnya. Sekiranya terapi konservatif tidak lagi dapat dilakukan, pembedahan dapat dilakukan.

Dalam kes ini, penyesuaian individu terhadap pesakit harus dibuat bergantung kepada keparahan dan gejala. Perbezaan dibuat antara pemeliharaan bersama (cheilectomy, reposisi operasi) dan operasi pengukuhan. Penggantian sendi tiruan sangat kontroversial.

Secara konservatif, usaha dilakukan untuk menjaga mobiliti sendi selama mungkin melalui latihan mobilisasi, regangan senaman dan latihan pengukuhan, dan untuk menjaga gejala serendah mungkin dalam kehidupan seharian. Penggunaan sol, kasut atau serpihan ortopedik adalah kaedah yang baik untuk menyokong pergerakan sendi. urut rawatan juga berkesan dalam mengurangkan gejala akut. Juga penting untuk memasukkan corak gaya berjalan dan sekitarnya sendi dalam rawatan hallux rigidus, kerana struktur ini sering dipengaruhi oleh postur lembut dan mekanisme pincang.